Манастир Каленић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Каленић
Monastère de Kalenić.jpg

Основни подаци
Јурисдикција СПЦ
Оснивање 14131420
Оснивач Богдан
велеможа деспота Стефана Лазаревића
Место Рековац
Држава Застава Србије Србија

Манастир Каленић је женски манастир Српске православне цркве, припада шумадијској епархији.

Манастир се налази у близини Рековца и 12 km од села Опарић. Посвећен је Ваведењу Богородице. Каленић је задужбина протовестијара Богдана, угледног велможе деспота Стефана Лазаревића. Црква је саграђена и осликана између 1413. и 1420. године. Опустео крајем 17. века; обновили средином 18. века монаси из Мораче. Старешина манастира у периоду 1817-1820 био је архимандрит Самуило Јаковљевић који је 1820. отишао у Цариград као члан депутације кнеза Милоша.

Архитектура и сликарство[уреди]

Каленић – Црква са звоником

По ликовним вредностима манастир се убраја међу најзначајније споменике културе у Србији. Моравска црква, богато декорисана споља, фреске спадају међу најбоље сачувана остварења живописа 15. века. Основа манастира је триконхос сажетог типа с једном куполом; поседује припрату са слепим кубетом. За Каленић се каже да је најраскошнији манастир моравског стила који одликује богата архитектонска камена пластика и наизменично ређање камена и опеке. Што се тиче зидних декорација и фресака, заступљени су уобичајени мотиви као што су велики празници, земаљски живот Христов и његова Чуда, као и циклус апокрифног житија Богородице у припрати, у којој се налази и ктиторска композиција - протовестијар Богдан заједно са женом Милицом и братом Петром прилази деспоту Стефану.

У периоду између 1928. и 1930. извршена је велика стручна обнова манастира.

Сабори[уреди]

У манастиру се традиционално сваке године одржава сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ (Левачки сабор), који је под покровитељством Министарства културе Републике Србије, и општине Рековац.[1][2][3][4]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Напомена: Текст је преузет са сајта http://www.znanje.org уз одобрење аутора