Шопи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Састав становништва Краљевине Србије према географском пореклу, крајем 19. века, са назначеним подручјем шопског или торлачког становништва, према Јовану Цвијићу
Карта Шоплука (према Јовану Цвијићу)
Шоплук у Србији

Шопи или Шопови је регионални назив [1] који се употребљава за становнике настањене на централном Балкану, а који се по њима назива Шоплук.

Шоплук[уреди]

Према Јовану Цвијићу, Шоплук обухвата целу западну Бугарску (укључујући видинску, софијску и пиринску регију), источну Македонију, део југоисточне Србије и веома мали део данашње Грчке.

Становништво Шоплука[уреди]

Овај планински предео данас насељавају етнички Бугари, Срби и Македонци.Становништво Шполука је Цвијић поделио на три целине, прву са етничким Србима, другу са мешовитом популацијом и трећу која је ближа Бугарима.[2]У српском Шоплуку, као и у делу бугарског и македонског, становништво говори Призренско-тимочким или Торлачким дијалектом српског језика. Републички завод за статистику Србије је на попису 2011. године приказао Шопе као посебну статистичку категорију у рубрици "национална припадност"[3] и тако се изјаснило 142 становника[4].

Шопска салата[уреди]

Чувена шопска салата потиче из босилеградског краја.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]