Електромагнетско поље

Из Википедије, слободне енциклопедије

Електромагнетско поље је физичко поље које изазивају наелектрисана тела. Оно утиче на понашање наелектрисаних тела у близини поља.

Електромагнетско поље се простире бесконачно у простору и описује електромагнетску интеракцију. Ово поље је једно од четири основних сила природе (преостала су гравитација, слаба сила и јака сила). Поље се преноси електромагнетским зрачењем. По поретку раста енергије (смањења таласне дужине) електромагнетско зрачење обухвата: радио таласе, микроталасе, инфрацрвено зрачење, видљиву светлост, ултраљубичасто зрачење, икс зраке и гама зраке.

Електромагнетско поље се може посматрати као резултанта електричног и магнетског поља. Електрично поље изазивају наелектрисања која мирују, а магнетско поље кретање наелектрисања (електрична струја). Стационарна и покретна наелектрисања се често описују као извори електромагнетског поља. Начин на који наелетрисања и електрична струја утичу на елетромагнетско поље је описан Максвелом једначинама и Лоренцовим законом.

Литература[уреди]

  • Griffiths, David J., Introduction to Electrodynamics (3rd ed.), Prentice Hall, 1998, ISBN 0-13-805326-X
  • Jackson, John D., Classical Electrodynamics (3rd ed.), Wiley, 1998, ISBN 0-471-30932-X
  • Tipler, Paul, Physics for Scientists and Engineers: Electricity, Magnetism, Light, and Elementary Modern Physics (5th ed.), W. H. Freeman, 2004, ISBN 0-7167-0810-8