Алесандро Волта

Из Википедије, слободне енциклопедије
Алесандро Волта

Alessandro-volta2.jpg
Алесандро Волта

Општи подаци
Датум рођења 18. фебруар 1745.
Место рођења Комо
Датум смрти 5. март 1827.
Место смрти Комо
Рад

Алесандро Волта (итал. Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Gerolamo Umberto Volta) је био италијански физичар. Волта се родио и школовао у италијанском граду Комо.

Волтини родитељи, Филипо Волта и Марија Магдалена су га послали на школовање у Језуитску школу с циљем да постане адвокат. Међутим, млади Волта се више интересовао за електричне појаве, па је тако још као млади студент написао песму на латинском „De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus“, у којој је описао своје одушевљење електричним појавама.

1774. године је постао професор физике у својем родном граду, а 1779. године именован је професором на универзитету у Павију. Године 1791. је био примљен за члана на Ројал Сосајети Клаб у Лондону, а 1794. се оженио Терезом Пелегрини, кћерком грофа Лудовика Пелегрини.

Волта је вршио много експеримената, па је тако 1775. године израдио Електрофор, справу која производи статички електрицитет. Године 1776. и 1777. посвећује се хемији плинова и открива плин метан.

Негде око 1800. године направио је такозвани Волтин електростатички стуб, претечу модерне батерије. Волтин електростатички стуб је батерија, која се састоји од наизменично поређаних плоча бакра и цинка. Између плоча се налазила крпица која их је међусобно делила. Пошто је кроз стуб стално пролазила стуја, Волтин електростатички стуб је био најупотребљивији извор електричне енергије.

Наполеон га је 1810. године прогласио грофом, а 70 година после његове смрти, 1897. године, по њему је названа јединица за напон (Волт).

Волта је сахрањен у граду Комо у Италији. Близу језера Комо данас се налази музеј посвећен њему, „Templo Voltiano“, у којем се чувају његове белешке и његови оригинални инструменти. До увођења евра, на италијанској новчаници од 10000 лира се налазио његов лик.

Спољашње везе[уреди]