Портал:Фудбал/Изабрани 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

Мај[уреди извор]

Грб клуба
Грб клуба

ФК Ливерпул' (енгл. Liverpool Football Club) је енглески фудбалски клуб из Ливерпула. Клуб је рекордних 18 пута био освајач Енглеске прве дивизије, данашње Премијер лиге. ФА куп је освојио седам пута, а осам пута и Лига куп. Ливерпул је пет пута био победник Лиге шампиона и три пута Купа Уефа. Један је од оснивача Г-14, организације водећих европских фудбалских клубова.

ФК Ливерпул је основан 15. марта 1892. и своје утакмице игра на стадиону Енфилд роуд, капацитета 45.276 места. Планови за иградњу новог стадиона, Стенли парка, су стопирани док се не поправи финансијско стање клуба.

Од 1885. до 1892. на Енфилд роуду је играо ФК Евертон. Тада је Џон Холдинг, који је био власник земљишта на којем се налазио стадион, повећао цену најма са 100 на 250 фунти, па је управа Евертона одлучила да клуб игра на Гудисон парку.

Са три преостала играча, Холдинг је 15. марта 1892. основао нови клуб. Холдинг је намеравао да клубу да име Евертон атлетик, али, будући да Енглески фудбалски савез то није дозволио, нови клуб је добио име ФК Ливерпул. За директора клуба био је именован Џон Макена који у клуб довео 13 професионалних шкотских фудбалера.


Даље...
уреди

Јуни[уреди извор]

Грб клуба
Грб клуба

ФК Рома (итал. Associazione Sportiva Roma - A.S. Roma) је фудбалски клуб из Рима, у Италији. Основан је 1927. спајањем римских клубова „Роман“, „Алба-Аудаче“ и „Фортитудо“, а такмичи се у првој италијанској лиги све од оснивања, са изузетком сезоне 1951/52, када се такмичио у Серији Б.

Клуб је освајао Серију А у три наврата: у сезонама 1941/42,1982/83 и 2000/01, а куп Италије девет пута. У сезони 1960/61. освојен је Куп сајамских градова (претеча данашњег Купа УЕФА), а стизао је и до финала Купа шампиона (1983/84) и Купа УЕФА (1990/91). Клуб је актуелни освајач италијанског купа.

Стадион фудбалског клуба Рома се зове Олимпико и има капацитет од 72.700 места, а користи га и градски ривал Лацио. Ово је други највећи стадион у Италији, после Сан Сира, који може да угости 80.000 навијача.

Рому је на лето 1927. године основао Итало Фоски, спајањем три римска клуба: „Романа“, „Алба-Аудачеа“ и „Фортитуда“. Циљ спајања је био да се створи јак римски клуб који би могао да конкурише клубовима са севера Италије, тада доминантним у италијанском фудбалу, у борби за титулу шампиона. Једини већи римски клуб који се није припојио Роми био је Лацио, који је већ тада био јака фудбалска институција. Клуб је у почетку играо на стадиону „Монтовелодромо Апио“, док у новембру 1929. није изграђен стадион „Кампо Тестачо“ у индустријском региону Рима, Тестачу. Први тренер Роме био је Енглез Вилијам "Били" Гарбут, бивши играч Арсенала (тада познатог под именом Вулвич Арсенал). Гарбут је пре Роме тренирао Ђенову и неколико француских нижелигашких клубова.


Даље...
уреди

Јули[уреди извор]

Грб УЕФА Лигe шампиона
Грб УЕФА Лигe шампиона

УЕФА Лига шампиона (позната још као: Европски куп, УЛШ) је покренута 1955. године као Куп првака Европе и окупљала је клубове-прваке европских држава. Број клубова и систем такмичења се мењао, а Лига шампиона је данас најјаче и најбогатије фудбалско такмичење на свету. До сезоне 1991/92. такмичење се називало Куп европских шампиона (КЕШ), а од сезоне 1992/93. део се игра у групама и мења назив у УЕФА Лига шампиона.

Поред овог такмичења под вођством УЕФА-е игра се још и Куп УЕФА који је од 2009. године преименован у Лигу Европе и од тада је мало измењен формат овог такмичења, док је Куп победника купова УЕФА укинула након сезоне 1998/99. а Интертото куп 2008.

Тренутни шампион УЕФА Лиге шампиона је Челзи која је у финалу 19. маја 2012.победила Бајерн Минхен са 4:3. Финале се играло у Минхену на Алијанц арени.Голове за Челси су дали Дрогба (Луиз, Лампард, Кол и поново Дрогба су голове дали у пеналима), а за Бајерн Минхен голове су постигли Милер (Лам, Гомез, и Мојер су голове дали у пеналима).

Изворно назван Европски куп шампиона или скраћено Европски куп настала је од идеје спортског уредника француског Л' Екипа Габријела Аноа који је предложио стварање такмичења које би одлучило који је најбољи клуб у Европи. Идеја је настала као одговор на тврдње неких британских новина да је Вулверхемптон најбољи клуб на свету јер је победио Хонвед из Мађарске резултатом 3:2 на свом терену 1954. године.

Даље...
уреди

Август[уреди извор]

Јелен Суперлига (ЈСЛ) је службено име главне професионалне фудбалске лиге Србије. Од сезоне 2009/10. лига броји 16 клубова, за разлику од претходних сезона када је имала 12. До петка, 3. октобра 2008. званичан назив лиге је био Меридијан Суперлига, а назив је промењен званичним потписивањем уговора Фудбалског савеза Србије и Апатинске пиваре. Нижи ранг такмичења је Прва лига Србије. Суперлига Србије је формирана 2006. након распада заједничке државе Србије и Црне Горе и расформирања бивше Прве лиге Србије и Црне Горе.

У сезони 2006/07, првој сезони Суперлиге Србије под новим именом након расформирања Прве лиге Србије и Црне Горе, првенство је било организовано у 32 кола и спроводило се у два дела. У првом делу су се 22 утакмице играле по двоструком бод систему (11+11). У другом делу се играло 10 кола (5+5) за надигравање где су клубови који би заузели места од 1. до 6. играли за првака Суперлиге и пласман у УЕФА такмичења, а клубови од 7. до 12. места – за опстанак у лиги. У сезонама 2007/08 и 2008/09. лига се играла по трокружном систему (33 кола), а од сезоне 2009/10 лига је проширена са 12 на 16 клубова, пет нових клубова је ушло у Суперлигу из Прве лиге, а из ЈСЛ је испао само један клуб. Извршни одбор ФСС на 24.седници одржаној 11. јула донео је одлуку да ће од сезоне 2013/14 биће уведен бараж за попуну Супер лиге у којем ће учествовати 14. пласирани тим Супер лиге односно трећепласирани Прве лиге.

Даље...
уреди

Септембар[уреди извор]

Лого УЕФЕ
Лого УЕФЕ

Унија европских фудбалских асоцијација - УЕФА (енгл. Union of European Football Associations - UEFA) је организација која представља административни и контролни орган европског фудбала. Заступа европске националне фудбалске савезе, организује девет репрезентативних и четири клупска такмичења у Европи (где су укључене све европске земље уз додатак Турске, Израела, Грузије, Јерменије, Азербејџана и Казахстана), контролише новчане награде, правила и медијска права везана за та такмичења. УЕФА је једна од шест континенталних конфедералних јединица светске фудбалске организације.

Када је реч о богатству и утицају на светски фудбал, УЕФА је убедљиво најјача континентална организација. Готово сви најбољи играчи света играју у европским лигама због високих плата које им пружају најбогатији фудбалски клубови, нарочито у лигама Енглеске, Италије, Шпаније и Немачке. Многе од најјачих националних селекција света су чланице УЕФЕ. Од укупно 32 места на светском фудбалском првенству у Немачкој 2006., 14 је припадло репрезентацијама чланицама УЕФЕ.

УЕФА је основана 15. јуна 1954. године у Базелу, Швајцарска као последица разговора фудбалских савеза Француске, Италије и Белгије. Седиште организације је било у Паризу до 1959. када су се преселили у Берн. Анри Делона је био први генерални секретар, а Еб Шварц председник. Административни центар је, од 1995. у Ниону у Швајцарској. У почетку се састојала од 29 националних савеза, данас се тај број попео на 53.

Данашњи председник УЕФЕ је француз Мишел Платини.

Даље...
уреди

Октобар[уреди извор]

Грб клуба
Грб клуба

Београдски спорт клуб (БСК) је био српски и југословенски фудбалски клуб из Београда. Основали су га 1911. бивши играчи Српског мача, после распада клуба.

Јула 1911. одржана је оснивачка скупштина и изабрана управа (председник Андре Јовић, потпредседници Данило Стојановић и Јеврем Пантелић и секретар Душан Милошевић). Прва правила клуба потврђена су 1. септембра 1911.. Прво БСК-ово игралиште на тадашњем Тркалишту, месту где су данас технички факултети и хотел Метропол, је уз залагање чланова клуба уређено и припремљено за утакмице. Прву утакмицу БСК је одиграо 13. октобра 1911. са крагујевачком Шумадијом и победио 8:1. Међу првим играчима био је и Милош Екерт који је до тада играо за Српски мач, он је предложио име Београдски спортски клуб, а био је и благајник клуба.

Због градње техничких факултета средином двадесетих година морао да напусти ту локацију и дође на Топчидерско брдо. Фудбалски клуб БСК је на том месту подигао модеран стадион са трибинама за око 30. 000 гледалаца. БСК – ов стадион је између два светска рата важио за највећи и најмодернији стадион на Балкану.

У то време највећи градски ривал БСК је била СК Југославија, која је свој стадион направила нешто ниже, тамо где је данас стадион Црвене звезде. Највећи ривали у домаћем првенству су поред ФК Југославије били загребачки клубови ХАШК, Конкордија и Грађански, те сплитски Хајдук. Ови клубови су заједно са БСК –ом били сви шампиони државе између 1923. и 1940. године у периоду када је одиграно 17 фудбалских првенстава у Краљевини Југославији. БСК је у том периоду освојио пет титула. БСК је био равноправан играјући и углавном побеђујући у пријатељским утакмицама и најпознатије европске клубове.

Даље...
уреди

Новембар[уреди извор]

Стадион
Стадион

Олимпијски стадион у Амстердаму (хол. Olympisch Stadion) је стадион изграђен као главни стадион за Летње олимпијске игре 1928. у Амстердаму, Холандија. Када је изграђен, стадион је имао капацитет за 31.600 гледалаца. Након завршетка изградње ривалског Де Кајп стадиона у Ротердаму 1937., власти у Амстердаму су одлучиле да повећају капацитет Олимпијског стадиона на 64.000 додавањем другог прстена на стадион, а други прстен је ипак уклоњен током реновације 1996. ФК Ајакс је користио Олимпијски стадион за међународне утакмице до 1996., када је завршена Амстердам арена.

Стадион је такође био домаћин и неколико важних мечева, финала Европског купа 1962. и финала Купа победника купова 1977.

Од 2005. стадион је дом спортском музеју, Олимпијски доживљај Амстердам. Више се не користи као фудбалски стадион.

Олимпијски стадион је дизајнирао архитекта Јан Вилс, и један од најбољих примера Амстердамске школе архитектуре, допуњујући тај део града који је дизајнирао Хендрик Петрус Берлаге. Дизајн је освојио златну медаљу на архитектонском такмичењу на Олимпијским играма 1928. Бетонски други прстен који је додат 1937. на јужну и северну трибину је такође дизајнирао Вилс.

Даље...
уреди

Децембар[уреди извор]

Голман у акцији
Голман у акцији

У фудбалу, свака екипа на терену има искључиво једног голмана, чија је главна улога чување гола. Једини је играч којем је дозвољено играти руком или дланом, у за то предвиђеном простору, шеснаестерцу. У току утакмице свака екипа мора имати голмана на голу, без обзира на стање на терену. Узроци губитка голмана могу бити: Искључење голмана: тада ће голман с клупе заменити неког играча, те потом стати на гол. Ако су све замене извршене, један од играча ће стати на гол. Повреде голмана: замениће се повређени голман са здравим голманом ако нису све замене потрошене. Ако су, пак, замене потрошене, један од играча с терена ће стати на гол.

За разлику од осталих играча на терену, голмани смеју дирати лопту било којим делом тела, укључујући руке и дланове. Али и за њих постоје ограничења:

Даље...
уреди