Јанка Купала

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јанка Купала
Yanka Kupala.jpg
Јанка Купала
Пуно име Иван Доминикович Луцевич
Датум рођења 7. јул 1882.
Место рођења Вјазунка, Минск
Датум смрти 28. јун 1942.
Место смрти Москва
Занимање књижевник
Утицаји од Адам Мицкјевич, Максим Горки
Најважнија дела
Из срца
Награде Орден Лењина (1941)

Јанка Купала (блр. Янка Купала, Вјазyнка крај Минска, 7. јула 1882Москва, 28. јуна 1942) био је белоруски песник и писац.

Писао је под тим псеудонимом, а изворно се звао Иван Доминикович Луцевич. Купала је један од највећих белоруских писаца 20. века. Много је утицао на развој савременог белорускога језика.

Биографија[уреди]

Рани живот[уреди]

Купала се родио 7. јула 1882. године у месту Вјазyнки покрај Минска. Његова породица је била племићког порекла. Оба родитеља су била пољопривредници. Након смрти свог оца 1902. године, Купала је радио на неколико краткорочних радних места. Био је учитељ, продавач и записничар.

Почео је да објављује песме на пољском и белоруском језику. Студирао је у Вилњусу и Санкт Петербургу. Купала се преселио из Белорусије у Вилњус 1908. године. Затим је отишао у Санкт Петербург 1909. године и следеће године објавио неколико радова. Напустио је Санкт Петербург и вратио се у Вилњус 1913. године. Међу онима који су утицали на њега и његов рад био је и Максим Горки.

Период грађанског рата[уреди]

Превео „Слово о Игоровом походу“ на белоруски језик.

Током совјетског периода[уреди]

Награђен је Орденом Лењина 1941. године за песничку збирку „Из срца“. Исте године се преселио у Москву, а затим у Татарстан. И тамо је писао песме којима је подржавао борбу Белорусије против нацистичке Немачке.

Умро је мистериозно у Москви 1942. године. Пао је низ степениште у хотелу. Сматра се да се радило о убиству или самоубиству.

Види још[уреди]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]