Ашер Рејмонд

Из Википедије, слободне енциклопедије
BŽO-Help.svg Овај чланак нема никакве независне и поуздане изворе.
Према правилима о биографијама живих особа, он мора садржавати изворе. Помозите да се чланак унапреди тако што ћете му додати неутралне, проверљиве и поуздане изворе.

Напомена: Контроверзне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Ако имате коментаре који би могли да донесу решењу проблема, молимо вас да погледате страницу за разговор.

Ашер Теренс Рејмонд IV
Usher speech.jpg
Ашер држи говор на ServiceNation Summit у Њујорку, 2008.
Датум рођења 14. октобар 1978.
Место рођења Далас
 Тексас, САД

Ашер Теренс Рејмонд IV (енгл. Usher Terrence Raymond IV; Далас, Тексас, САД, 14. октобар 1978), познат као Ашер, амерички је певач, плесач, писац песама и глумац. Постао је R&B певач 1990. године, а од 2000. је један од највећих стваралаца у овом жанру музике јер је имао великих успеха са сингловима и албумима.

Биографија[уреди]

Рођен је 14. октобра 1978. године у Даласу, држава Тексас (САД), али се ускоро по рођењу његова мајка преселила породицу у Чатанугу, Тенези. Почео је да се бави певањем у црквеном хору и већ тада је његов таленат био очигледан. Његов таленат је открио P Diddy (Шон Комс).

My Way је албум који се истакао сингловима You make me wanna и Nice and slow. За њим је стигао и албум 8701 са хитовима U remind me, U got it bad, U dont have to call. Ашер је освојио Греми награду за најбољи за Најбољи R'n'B вокал на додели Греми награда 2001. године за хит U remind me са албума 8701.

Његов албум из 2004. Confessons је продат у 1,1 милион примерака у Америци за само недељу дана, што је уједно и најпродаванији алум ове врсте музике икада. Песма Yeah коју изводи са Лудакрисом и Лил Џоном се попео на прва места топ 100 листа Америке, Европе, Аустралије, Светске Р'н'Б листе, а у исто време и Норвешке, Шведске, Енглеске и Немачке топ-листе. Confessons је продат у преко 10 милиона примерака што га чини најпродаванијим албумом у САД 2004. године.

У САД су се појавиле картице са његовим ликом што је успело, пре њега, само једној групи. Једини је певач коме је пошло за руком да доспе на прво место топ-листа за само неколико дана, осим Битлсима и Елвису Преслију.

Дискографија[уреди]

  • Usher (1994)
  • My Way (1997)
  • 8701 (2001)
  • Confessions (2004)
  • Here I Stand (2008)
  • Raymond v. Raymond (2010)
  • Looking 4 Myself (2012)

Спољашње везе[уреди]