Пређи на садржај

Новогодишња ноћ

С Википедије, слободне енциклопедије
Сиднејска лука за време прославе Нове године

Новогодишња ноћ је последњи дан у години, 31. децембра, и ноћ уочи Нове године. Новогодишња ноћ обележава се прославама дочека Нове године код већине хришћана али и у већем делу света који је прихватио грегоријански календар као државни.

Дочек Нове године у Србији[уреди | уреди извор]

Звона на кремаљској Спаситељевој кули звоне у ритму руске државне химне за почетак Нове 2012. године
Ватромет на Мосту на Ади у Београду

Дочек Нове године по грегоријанском календару у Србији одржава се у свим градовима , обично уз ватромет. Обичај је да се слави заједно са породицом или пријатељима код куће или изван куће на јавним местима. Бројни ресторани, кафане и хотели организују прославе с храном и музиком.

На главним трговима бројних градова постоје организовани дочеци Нове године уз наступе музичких бендова.

Највеће славље у Београду одвија се испред Дома Народне скупштине Републике Србије. Окупе се људи из свих делова града али и остатка Србије и иностранства посебно из земаља региона и уз велику позорницу , где обично наступ имају познати музичари, прославе дочек Нове године. Највећи ватромети у српској престоници такође су по правилу код зграде Дома народне Скупштине Републике Србије или на Мосту на Ади уз специјална осветљења моста.

Велико славље се такође одвија и у Новом Саду, где се највећи ватромет пали тачно у поноћ на Тргу слободе са барокног торња Градске куће. Дочек Нове године организује се и у другим српским градовима: Нишу, Крагујевцу[1] i Суботици а такође и у планинским туристичким центрима , посебно на Златибору и Копаонику.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Doček nove godine u Kragujevcu – ponude | Ritam Grada - vesti Kragujevac[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 20. 12. 2015. г. Приступљено 31. 12. 2015.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  2. ^ „Суботица - Szabadka - Subotica[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 06. 03. 2016. г. Приступљено 31. 12. 2015.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]