Пређи на садржај

Папа Иноћентије VI

С Википедије, слободне енциклопедије
Папа Иноћентије VI
Папа Иноћентије VI
Лични подаци
Пуно имеЕтјен Ауберт
Датум рођења1282. или 1295.
Место рођењаМонт, код Лиможа, Краљевство Француска
Датум смрти12. септембар 1362.
Место смртиАвињон, Папска држава
НародностФранцуз
Папа
Редослед199.
Понтификат18. децембар 1352. — 12. септембар 1362.
ПретходникПапа Климент VI
НаследникПапа Урбан V


детаљи

Папа Иноћентије VI, рођен као Етјен Ауберт (1282 или 1295, Монт-12. септембра 1362, Авињон), био је пети авињонски папа.[1][2][3]

Као млад је предавао грађанска права у Тулузу. После тога је дошао на највећи правосудни положај. Године 1338. постао је бискуп у Нојону, 1340. у Клермону, кардинал-свештеник 1342. године, а 1352. кардинал-бискуп у Остији.[тражи се извор]

Понтификат

[уреди | уреди извор]

Унутрашња политика

[уреди | уреди извор]

18. децембар 1352. године је због своје моћи изабран за папу. Убрзо после његовог крунисања у Авињону оне које је његов претходник прогласио блаженима је прогласио не блаженима. Избацио је луксуз из своје палате у Авињону и реформисао је правосуђе тако да буде не пристрасно. Сменио је неке кардинале. За време његовог понтификата приходи Папске државе су били добри, али околни племићи су искористили одсуство папе у италијанској Папској држави и нападали је. Због тога је Иноћентије послао Жила де Алборноза, који је са својом огромном војском извојевао победу и проширио Папску државу, на до тад највећу територију.

Спољна политика

[уреди | уреди извор]

Године 1355., на Васкрс, по одобрењу папе кардинал Остије је крунисао Карла IV Луксембуршког, за цара Светог римског царства зато што папа није хтео да се враћа у Рим. Следеће године Карло је издао своју златну булу, којом је реформисао избор краљева Римљана. Том булом су изостављени из избора мање битни кнежеви. Папа је протестовао против буле јер су у њој изостављени папски захтеви. Односи између папства и цара су се још више заоштрили када је 1359. године Карло реформисао свештенство Светог римског царства, али ти односи се никад нису превише заоштравали.

Године 1360. Иноћентије је успешно посредовао за мир између Француске и Енглеске између којих се водио Стогодишњи рат. После тога је почело утврђивање бедема Авињона, али пре него што је завршено град је био нападнут и Иноћентије је морао платити много новца да би се град ослободио опсаде. Покушавао је и да помири Круну Арагона са Круном Кастиље и да се тако заврши Рат два Педра. Неуспешно је покушавао да сазове нови крсташки рат и да уједини источну и западну хришћанску цркву.

Улазио је и у сукобе са Ричардом Фицралфом, надбискуп Арме.

Иноћентије је умро 12. септембра 1362. године у Авињону, а на месту авињонског папе га је наследио Урбан V. Иако се бавио непотизмом он спада у једног од најбољих авињонских папа, због свог меценатства и моралности.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Innocent VI pope”. Britannica. Приступљено 16. 1. 2021. en
  2. ^ „Pope Innocent VI”. New Advent. Приступљено 16. 1. 2021. (језик: енглески)
  3. ^ „Pope Innocent VI”. The British Museum. Приступљено 16. 1. 2021. (језик: енглески)

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]