Папа Александар VII

С Википедије, слободне енциклопедије
Александар VII[а]
Папа Александар VII
Лични подаци
Пуно имеФабио Киђи
Датум рођења(1599-02-13)13. фебруар 1599.
Место рођењаСијена, Велико војводство Тоскана
Датум смрти22. мај 1667.(1667-05-22) (68 год.)
Место смртиРим, Папска држава
Папа
Редослед237.
Понтификат7. април 1655 — 22. мај 1667.
ПретходникИноћентије X
НаследникКлимент IX


детаљи

Папа Александар VII (13. фебруар 159922. мај 1667), рођен као Фабио Киђи (Fabio Chigi), био је папа Римокатоличке цркве. Понтификат му је трајао од 7. априла 1655. до смрти.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

Рођен је у Сијени, у богатој банкарској породици Киђи. Био је рођак папе Павла V (1605–1621).[2] Подучаван је приватно, а докторате из филозофије, права и теологије стекао је на Универзитету у Сијени.

Папство[уреди | уреди извор]

Избор[уреди | уреди извор]

Када је Иноћентије X умро, Киђи, кандидат кога је подржавала Шпанија, је изабран за папу 7. априла 1655, након конклаве која је трајала осамдесет дана. Узео је име Александар VII.

Непотизам[уреди | уреди извор]

На конклави се веровало да ће Александар VII да се оштро супротстави непотизму, од кога су патиле претходне папе. Заиста, прве године своје владавине, Александар VII је живео једноставно и чак је забранио својим рођацима да уопште посећују Рим. Међутим, по речима савременика Џона Баргрејва (који је посетио Рим убрзо потом избора, и затим поново касније), Папа Александар VII је врло брзо променио своје понашање, почео да ужива у богатству и да пати од таштине и амбиције.[3] Убрзо је своје рођаке довео у Рим, и предао им на управу већину административних положаја.

Спољни односи[уреди | уреди извор]

Шведска[уреди | уреди извор]

Промена вере краљице Кристине од Шведске (1632–1654) се догодило за време владавине папе Александра VII. Након што је абдицирала, дошла је да живи у Риму, где је њено крштење потврдио папа, који јој је постао дарежљив пријатељ.

Француска[уреди | уреди извор]

Понтификат Александра VII је био обележен сталним сукобима са Кардиналом Мазареном, саветником Луја XIV (1643–1715), који му се супротстављао током преговора који су довели до Вестфалског мира. Током конклаве, он се противио избору Киђија, али је био принуђен да га прихвати као компромис. Међутим, спречио је Луја XIV да пошаље уобичајено посланство Александру VII, и док је он био жив, спречавао је постављање француског амбасадора у Риму, а дипломатске односе су у међувремену спроводили кардинали протектори, обично лични непријатељи Папе. 1662, подједнако непријатељски настројени Дук де Креки је постављен за амбасадора. Он је злоупотребом традиционалног права азила у амбасади произвео сукоб између Француске и Папе, који је довео до тога да Александар VII привремено изгуби Авињон, а његове снаге прихвате понижавајући Споразум у Пизи 1664. године.

Шпанија и Португал[уреди | уреди извор]

Подржавао је Шпанију у њеном спору са Португалом, који је поново успоставио своју независност 1640.

Језуити и јансенијанци[уреди | уреди извор]

Александар VII је подржавао језуите. Када је Млетачка република тражила помоћ на Криту против Отоманске Турске, Папа је заузврат изнудио обећање да ће језуити моћи да се врате на млетачку територију, одакле су истерани 1606. Он је такође био на страни језуита у њиховом сукобу са јансенијанцима, чију је осуду оштро подржавао као саветник папи Иноћентију X. Француски јансенијанци су тврдили да се одредбе осуђене 1653. у ствари и не налазе у делу Augustinus, које је написао Корнелијус Јансен. Александар VII је потврдио да се налазе, булом Ad Sanctam Beati Petri Sedem (16. октобра 1656) прогласивши да пет одредби које је група теолога са Сорбоне извукла из Јансеновог дела, које се углавном тичу Божје милости и Пада човека јеретичким.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Напомена о нумерацији: Папа Александар V се сада сматра антипапом. Међутим, у доба док ово није био случај, пети прави папа Александар је узео званични број VI. Ово је узроковало да шести прави папа узме број VII. Ово је увећало редни број свих наредних папа под именом Александар за један. Папе Алексадри под редним бројем VI-VIII су у ствари пети до седмог папе са овим именом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Williams 1998, стр. 114
  2. ^ Williams 1998, стр. 114.
  3. ^ Pope Alexander the Seventh and the College of Cardinals by John Bargrave, edited by James Craigie Robertson (reprint; 2009)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Williams, George L. (1998). Papal Genealogy: The Families And Descendants Of The Popes. McFarland & Company. стр. 114. 
  • "[Catholic Encyclopedia (1913)/Pope Alexander VII Pope Alexander VII]". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.
  • Јавно власништво Овај чланак укључује текст из публикације која је сада у јавном власништвуChisholm, Hugh, ур. (1911). Encyclopædia Britannica (на језику: енглески) (11 изд.). Cambridge University Press.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Титуле Католичке цркве
Папа
16551667.