Рубин

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Рубин (вишезначна одредница).
Рубин
Cut Ruby.jpg
Изглед брушеног рубина
Опште информације
Категоријадраги камен
ФормулаAl2O3
Кристалне системеромбоедарски систем
Идентификација
Преломшкољкаст(конкоидалан) до нераван
Тврдоћа по Мосу9
Огреббео
Густина4,0-4,1 g/cm³
Растворљивостне показује

Рубин је црвени драги камен, један од варијетета минерала корунда (алуминијум оксид). Боја му варира од ружичасте до црвене, боје крви. На латинском црвена боја је ruber. Природни рубини су изузетно ретки. Постоји још једна врста драгога камена сафир, који такође представља један варијетет корунда. Сматра се једним од четири највреднија драга камена, заједно са сафиром, смарагдом и дијамантом.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Хемијска формула рубина је Al2O3 и представља варијетет корунда. Рубини имају тврдоћу 9 по Мосовој скали тврдоће. Од драгог камења само је дијамант тврђи. Сви природни рубини имају нечистоће, било да су нечистоће у боји или инклузије рутила. Познаваоци драгог камења помоћу нечистоћа рутила откривају да ли су рубини природни или синтетички. Црвена боја потиче од малих количина хрома који рубин садржи. Рубин је црвени варијетет корунда, који је алуминијум оксид. Плави варијетет корунда је сафир. Огреб је бео код оба варијетета. Бледоцрвени корунд се не назива рубин, већ ружичасти сафир. Рубин производи често ефекат који је познат као астеризам.

Третирање у јувелирству[уреди | уреди извор]

Квалитет рубина је могуће побољшати одређеним третманом. Најчешће се загрева на око 1800°C чиме се уклања део нечистоћа (примеса) њиховим распадом. Други мање прихватљив третман је испуњавање фрактура такозваним оловним стаклом, чиме се повећава транспарентност камена. На тај начин рубин, који није био употребљив за израду накита постаје прикладан. Цену рубина највише одређује њихова боја. Највише се цени црвена боја, коју називају црвена голубије крви. Након боје цени се јасноћа.

Лежишта рубина[уреди | уреди извор]

Рубини се највише налазе у

Неки од најлепших рубина нађени су у области Могок у северном Мјанмару, али у последње време тамо се нашло мало добрих рубина.

Феномени[уреди | уреди извор]

Понекад се у рубинима види звезда. Такви рубини се на одговарајући начин режу да би се најбоље показао тај ефекат.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]