Рубин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рубин

Изглед брушеног рубина
Изглед брушеног рубина

Општи подаци
Категорија драги камен
Хемијска формула Al2O3
Идентификација
Кристална система ромбоедарски систем
Прелом шкољкаст(конкоидалан) до нераван
Тврдоћа по Мосовој скали 9
Боја огреба бео
Релативна густина 4,0-4,1 g/cm³
Раствара се у не показује


Рубин је црвени драги камен, један од варијетета минерала корунда (алуминијум оксид). Боја му варира од ружичасте до црвене, боје крви. На латинском црвена боја је ruber. Природни рубини су изузетно ретки. Постоји још једна врста драгога камена сафир, који такође представља један варијетет корунда. Сматра се једним од четири највреднија драга камена, заједно са сафиром, смарагдом и дијамантом.

Карактеристике[уреди]

Хемијска формула рубина је Al2O3 и представља варијетет корунда. Рубини имају тврдоћу 9 по Мосовој скали тврдоће. Од драгог камења само је дијамант тврђи. Сви природни рубини имају нечистоће, било да су нечистоће у боји или инклузије рутила. Познаваоци драгог камења помоћу нечистоћа рутила откривају да ли су рубини природни или синтетички. Црвена боја потиче од малих количина хрома који рубин садржи. Рубин је црвени варијетет корунда, који је алуминијум оксид. Плави варијетет корунда је сафир. Огреб је бео код оба варијетета. Бледоцрвени корунд се не назива рубин, већ ружичасти сафир. Рубин производи често ефекат који је познат као астеризам.

Третирање у јувелирству[уреди]

Квалитет рубина је могуће побољшати одређеним третманом. Најчешће се загрева на око 1800°C чиме се уклања део нечистоћа (примеса) њиховим распадом. Други мање прихватљив третман је испуњавање фрактура такозваним оловним стаклом, чиме се повећава транспарентност камена. На тај начин рубин, који није био употребљив за израду накита постаје прикладан. Цену рубина највише одређује њихова боја. Највише се цени црвена боја, коју називају црвена голубије крви. Након боје цени се јасноћа.

Лежишта рубина[уреди]

Рубини се највише налазе у

Неки од најлепших рубина нађени су у области Могок у северном Мјанмару, али у последње време тамо се нашло мало добрих рубина.

Феномени[уреди]

Понекад се у рубинима види звезда. Такви рубини се на одговарајући начин режу да би се најбоље показао тај ефекат.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]