Тврдоћа по Мосовој скали

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Мосова скала тврдоће је скала од 10 степени којом се одређује релативна тврдина минерала. Измислио ју је немачки минералог Фридрих Мос 1812. године.

Тврдина појединачних минерала у овој скали није сложена пропорцијално. Ова скала је једна од оријентационих скала, а класификација се заснива на томе да ако испитивани минерал може да огребе површину узорка, биће класификован његовом тврдоћом.

У овој скали минерали су поређани од најмекшег до најтврђег.

Пример испитивања релативне тврдине минерала: Ако минерал који се испитује може да огребе површину кварца а и кварц може њега онда ће имати кварцову тврдину, односно, тврдину 7 по Мосовој скали. Уколико минерал који испитујемо може да огребе кварц, а овај не може испитивани минерал онда ће његова тврдоћа бити већа од 7, а уколико исти минерал не може да огребе топаз (топаз има тврдину 8 по Мосовој скали) усваја се да је тврдоћа овог минерала по Мосовој скали 7,5.


Минерали који се користе за испитивање тврдоће:

тврдоћа минерал хемијска формула
1
талк (Mg3Si4O10(OH)2)
2
гипс (CaSO4·2H2O)
3
калцит (CaCO3)
4
флуорит (CaF2)
5
апатит (Ca5(PO4)3(OH-,Cl-,F-))
6
ортоклас,(фелдспат) (KAlSi3O8)
7
кварц (SiO2)
8
топаз (Al2SiO4(OH-,F-)2)
9
корунд (Al2O3)
10
дијамант (C)


Литература[уреди | уреди извор]

  • Mohs hardness of elements is taken from G.V. Samsonov (Ed.) in Handbook of the physicochemical properties of the elements, IFI-Plenum, New York, USA, 1968.
  • Cordua, William S. "The Hardness of Minerals and Rocks". Lapidary Digest, c. 1990.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]