Тврдоћа по Мосовој скали

С Википедије, слободне енциклопедије

Мосова скала тврдоће је скала од 10 степени којом се одређује релативна тврдина минерала. Измислио ју је немачки минералог Фридрих Мос 1812. године.

Тврдина појединачних минерала у овој скали није сложена пропорцијално. Ова скала је једна од оријентационих скала, а класификација се заснива на томе да ако испитивани минерал може да огребе површину узорка, биће класификован његовом тврдоћом.

У овој скали минерали су поређани од најмекшег до најтврђег.

Пример испитивања релативне тврдине минерала: Ако минерал који се испитује може да огребе површину кварца а и кварц може њега онда ће имати кварцову тврдину, односно, тврдину 7 по Мосовој скали. Уколико минерал који испитујемо може да огребе кварц, а овај не може испитивани минерал онда ће његова тврдоћа бити већа од 7, а уколико исти минерал не може да огребе топаз (топаз има тврдину 8 по Мосовој скали) усваја се да је тврдоћа овог минерала по Мосовој скали 7,5.


Минерали који се користе за испитивање тврдоће:

тврдоћа минерал хемијска формула
1
талк (Mg3Si4O10(OH)2)
2
гипс (CaSO4·2H2O)
3
калцит (CaCO3)
4
флуорит (CaF2)
5
апатит (Ca5(PO4)3(OH-,Cl-,F-))
6
ортоклас,(фелдспат) (KAlSi3O8)
7
кварц (SiO2)
8
топаз (Al2SiO4(OH-,F-)2)
9
корунд (Al2O3)
10
дијамант (C)


Литература[уреди | уреди извор]

  • Mohs hardness of elements is taken from G.V. Samsonov (Ed.) in Handbook of the physicochemical properties of the elements, IFI-Plenum, New York, USA, 1968.
  • Cordua, William S. "The Hardness of Minerals and Rocks". Lapidary Digest, c. 1990.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]