Савез комуниста - Покрет за Југославију

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савез комуниста - Покрет за Југославију
СК-ПЈ
Red-star-communism (1).png
Председник Стеван Мирковић
Заменик председника Мира Марковић
Потпредседници Ратко Крсмановић
Раде Лакушић
Секретар Александар Вулин
Оснивач Стеван Мирковић
Слоган "Пролетери свих земаља, уједините се!"
Основана 4. новембра 1990.
Распуштена 19. априла 2008.
Претходне странке Савез комуниста Југославије унутар Југословенске народне армије-ЈНА
Наследник Комунисти Србије и Југословенска комунистичка партија Црне Горе
Седиште Београд
Држава Застава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Социјалистичка Федеративна Република Југославија

Касније:
Flag of FR Yugoslavia.svg Савезна Република Југославија

Званичне новине "Комунист"
Химна Интернационала на руском , Хор и оркестар Совјетског радија
Број чланова (1994.) око 110.000
Идеологија Марксизам,
Марксизам-лењинизам,
Комунизам,
Титоизам,
Радничко самоуправљање,
Југославизам,
Несврстаност.
Политичка позиција Левица
Савезна народна скупштина
2 / 250

( од 31. маја 1992. до 20. децембра 1992. године)

Међународно чланство Међународни комунистички покрет
Боје црвена (доминатна) и жута (тамно-златна)
 Друштвено-политичке организације
СФР Југославије

GRB JUGOSLAVIJE.svg

Савез комуниста Југославије
Социјалистички савез радног народа
Савез синдиката Југославије
Савез удружења бораца НОР-а Југославије
Савез социјалистичке омладине
Савез женских друштава

Савез комуниста - Покрет за Југославију (скраћено СК-ПЈ), (хрв. Savez komunista - Pokret za Jugoslaviju (SK-PJ); мк. Сојузот на комунисти - Движење за Југославија (СК-ДЈ); сл. Zveza komunistov - Gibanje za Jugoslavijo (ZK-GJ)), је била опозициона политичка партија у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савезној Републици Југославији - Републици Србији, формирана је 4. новембра 1990, од дотадашње организације Савеза комуниста Југославије у Југословенској народној армији, која је била комунистичке оријентације. Њен оснивач и први председник био је истакнути генерал-пуковник Југословенске народне армије-ЈНА Стеван Мирковић. Савез комуниста - Покрет за Југославију приликом свога оснивања постаје правно-имовниски и идеолошки наследник Савеза комуниста Југославије и Савеза комуниста Југославије у Југословенској народној армији-ЈНА.

Политички програм[уреди]

Политички програм Савеза комуниста - Покрета за Југославију био је сличан програму Савеза комуниста Југославије унутар Југословенске народне армије-ЈНА. Савез комуниста-Покрет за Југославију је подржавао социјалистичко друштвено уређење из времена владавине Јосипа Броза Тита у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, као и реформисани комунизам.

Партијска структура истакнутих чланова[уреди]

Партију су углавном сачињавала војна лица који су били чланови организације СКЈ у ЈНА, а међу познатијим члановима су били генерали: Вељко Кадијевић, Бранко Мамула, Никола Љубичић, Стеван Мирковић, као и познати политичари, Александар Вулин и Мирјана Марковић, супруга Слободана Милошевића.

Изборни резултат[уреди]

На Изборима за савезне посланике у Већу грађана Савезне скупштине СРЈ маја 1992., Савез комуниста - Покрет за Југославију је освојила 14.205 гласова, 0,35% и 2 посланичка мандата. Након ових избора, до данас ниједна комунистичка партија није ушла у парламент од увођења вишепартијског система. Народни посланик из Србије био је Ратко Крсмановић, који је био касније високи функционер Југословенске левице, а народни посланик из Црне Горе био је Раде Лакушић.

Деловање и престанак рада[уреди]

Иако се залагала за југословенство и обнову Југославије, партија је политички деловала само на простору крње Југославије тј. на територији Србије и Црне Горе, мада је имала и мање огранке и у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Македонији.

Савез комуниста - Покрет за Југославију је након почетка ратних збивања, 1991. године, у јавности водио политику међунационалне толеранције и уважавања и антиратну политку, залагао се за престанак ратних збивања на простору Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, оштро је критиковао све врсте национализма који је био у то време распрострањен, залагао се за очување Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и за поновно успостављање социјалистичког друштвеног уређења.

Крајем 1993. године у Савезу комуниста - Покрету за Југославију настају унутарпартијске поделе. Партија се поделила на две фракције. Прва фракција је окупљала присталице Слободана Милошевића коју су предводили Мира Марковић и Александар Вулин, а друга фракција је била оштар противник Слободана Милошевића, предвођена пензионисаним генералима, официрима и подофицирима Југословенске народне армије и Војске Југославије на челу са генерал-пуковником Стеваном Мирковићем. Након великих унутарпартијских борби између те две фракције, већина чланова се приклонила првој фракцији коју су преводили Мира Марковић и Александар Вулин. Године 1994. та фракција је приступила коалицији од 23 левичарске и комунистичке партије и удружења и тако је формирана Југословенска левица. Део чланова Савеза комуниста - Покрета за Југославију на челу са генерал-пуковником Стеваном Мирковићем и Миром Токановић, који није хтео да приступи Југословенској левици, основао је Савез комуниста Југославије у Србији и наставо да делују кроз ту партију у Савезној Републици Југославији и Републици Србији.

Савез комуниста - Покрета за Југославију је наставио да постоји и после оснивања Југословенске левице, али је био знатно ослабљен, како кадровски, тако и материјално-финасијски. 1997. године назив партије је промењен у Југословенски комунисти. Југословенски комунисти су имали два републичка одбора, у Србији и у Црној Гори.

Након разједињења Државне заједнице Србија и Црна Гора, 2008. године је основана партија Комунисти Србије, уједињењем Југословенских комуниста у Србији, већинског дела СКЈ у Србији, појединаца и делова СКЈ који су деловали у Србији а нису били у саставу СКЈ у Србији и групе младих комуниста из Крушевца.

Комунисти Србије су идејни и политички следбеник и правни наследник имовине Комунистичке партије Југославије/Савеза комуниста Југославије, Савеза комуниста Србије, Савеза комуниста Југославије у Србији и партије Југословенски комунисти.

Југословенски комунисти Црне Горе су се 2009. године ујединили са Савезом комуниста Југославије - Комунисти Црне Горе у Југословенску комунистичку партију Црне Горе.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]