Саобраћај у Нишу

С Википедије, слободне енциклопедије

Ниш, са 272.818 становника је највећи град у југоисточној Србији и има релативно добро развијен саобраћај и јавни превоз, градски и приградски.

Градски превоз (зоне I и II)[уреди | уреди извор]

Јавни градски превоз у Нишу обухвата превоз аутобусима. Спомиње се враћање је трамваја (трамваји су саобраћали на линији Железничка СтаницаНишка Бања), а укинути су у августу 1959. године. Превозна возила су у власништву Ниш-Експреса или приватних предузећа, која су укључена у превоз средином 2005. године. Сви превозници имају јединствени систем карата, месечних или појединачних. Карте за једну вожњу се могу купити код кондуктера у возилу. Претплатне карте се продају на више пунктова у Нишу, наравно за повлашћене категорије путника. У градском и приградском превозу постоје три тарифне зоне.

Превозници у Нишу

Јавни превоз је организован преко 2 превозника:

  • Ниш-Експрес
  • Конзорцијум "Ласта", Београд и "Стрела", Обреновац

На нивоу града постоји 16 градских и 36 приградских линија. На свакој линији вози одређени превозник. Постоје и ноћне линије које су децембра 2009. године уведене пробно. Ноћни превоз се обавља по устаљеном реду вожње на линијама 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13.

Градске линије у Нишу

Линије градског саобраћаја

Линије које пролазе само кроз зону I:

Линије које пролазе кроз зоне I и II:

Возила у градском превозу[уреди | уреди извор]

Нибус троосовинац
Аутобус нишког градског превоза
Ћурдић
Соларис Урбино 18 - Ниш Експрес
Лекон
ФАП A-537

У граду саобраћају зглобна возила, соло возила и троосовинска воѕила.

Возила Ниш Експреса

  • Mercedes-Benz Citaro (соло, троосовински и зглобан)
  • Sеtra MultiClass (троосовински)
  • MAN Lion's City (зглобан, троосовински и соло)
  • NEOPLAN (соло и зглобан)
  • Solaris Urbino 18 (зглобан)

Зглобна и троосовинска возила Ниш-Експрес саобраћају на градским линијама 1, 2, 6 и 10, a на градској линији 3 саобраћају троосовинска и соло возила, а на осталим градским линијама 8, 36, 11, 6А, 7, саобраћају соло возила.

Возила Конзорцијума "Ласте" и "Стреле"

  • Темза (соло)
  • Отокар (соло и минибус)
  • Мерцедес Конекто (соло)

Возила Д. О. О Ласта и Д. О. О Стрела саобраћају на градским линијама 9, 12, 13.

Приградски превоз (зоне I, II и III зоне)[уреди | уреди извор]

Почетни терминус за све приградске линије је Приградско Аутобуска Станица — ПАС Ниш.

Мрежа приградских линија и тарифни систем у граду Нишу

Линије које пролазе кроз зоне I и II:

Линије које пролазе кроз зоне I, II и III:

Линије које више нису у употреби[уреди | уреди извор]

Линије које су укинуте, измењене или продужене:

Карте у градском и приградском превозу[уреди | уреди извор]

Корисницима система јавног градскоог и приградског превоза на располагању су три врсте карата: 1. Полумесечне карте, 2. Месечне карте, 3. Појединачне карте.

Полумесечне и месечне карте у систему јавног превоза Града Ниша на располагању су следећим категоријама путника: запослени, ученици основних и средњих школа, студенти, пензионери и инвалиди рада од 5. до 9. категорије. При куповини месечних карата за запослене потребно је приложити легитимацију коју је издала ЈKП Дирекција за јавни превоз Града Ниша. При куповини месечних карата за субвенциониране категорије потребно је приложити легитимацију за субвенционирану вожњу коју је издала ЈKП Дирекција за јавни превоз Града Ниша. Појединачне карте се купују у возилу код кондуктера - кондуктерски систем наплате. У зависности од зоне (зонски систем карата) цена карте прогресивно расте.

Право на бесплатан превоз у систему јавног превоза града Ниша имају следеће категорије путника: 1. Труднице које имају пребивалиште на територији града Ниша, 2. Треће и свако наредно дете, дупли близанци и четворке које има пребивалиште на територији града Ниша, 3. Лица преко 70 година старости која имају пребивалиште на територији града Ниша, интерно расељена и избегла лица са пријавом боравишта на територији града Ниша, 4. Особе са инвалидитетом од 70% до 100% тел. оштећења које имају пребив. на територији града Ниша, 5. Добровољни даваоци крви који су дали крв 50 и више пута.

Документацију потребну за издавање претплатних и бесплатних карата можете погледати на сајту дирекције за Јавни превоз Града Ниша.

Надлежност

Надзор система јавног градског превоза путника спроводи Управа за комуналне делатности, енергетику и саобраћај Града Ниша, а у јулу 2011. године формирана је Дирекција за јавни превоз. Основна делатност ове дирекције је да врши контролу јавног градског превоза у Нишу, а при томе се мисли на контролу реализације полазака, тачности, редовности, карата.

Међумесни аутобуски превоз[уреди | уреди извор]

Град Ниш је повезан бројним линијама са свим градовима и местима у Србији и Европи. На међумесној аутобуској станици, која иначе поседује 18 перона, свакодневно се реализују поласци за скоро све градове у Србији. Међумесна аутобуска станица налази се у близини центра града. Интересантно је то, да на аутобуској станици у Нишу карту на шалтерима станице можете купити само за поласке Ниш-Експреса. За куповину карте за друге превознике (нпр. Ласта, Канис, Симплон...) се морате снаћи и пронаћи њихова представништва. Представништва ових и других превозника су у непосредној близини међумесне аутобуске станице. Највећи број полазака остварује превозник Ниш Експрес. Занимљиво је да се станична услуга у Нишу наплаћује у зависности од дестинација, односно од планиране пређене километраже. Препоручује се, да се пре великих државних и верских празника карте на време резервишу јер су гужве јако велике. Непосредно поред међумесне аутобуске станице пролазе градске линије 3, 9, 12, 34. Одатле се линијом 34 може стићи до Главне железничке станице (смер А), односно до аеродрома (смер Б). До самог центра града може се стићи линијом 3.

Међумесни железнички превоз[уреди | уреди извор]

Главна железничка станица се налази у улици Димитрија Туцовића и у власништву је предузећа Железнице Србије. Налази се у ширем центру града и од центра је удаљена негде око 2 km. Са станице, која има 6 колосека, се свакодневно реализују поласци за Скопље, Софију, Истанбул и Солун. Постоји и сасвим скроман број полазака за Београд, Зајечар, Куршумлију, Прешево. Велики проблем је тај што популарност железничког саобраћаја опада па су и поласци самим тим све нередовнији. Разлози за опадање популарности су непоузданост, нередовност и дугог путовања. Поред главне станице град Ниш има и станице/стајалишта: Црвени Крст, Палилула, Ћеле Кула, Нишка Бања, Пантелеј и Ниш ранжирну-Поповац. На овим станицама/стајалиштима стају само путнички возови. Непосредно поред Главне железничке станице пролазе градске линије 1, 5, 6, 10, 34, 36. Све линије осим 34 и 36 саобраћају до центра града. Одатле се линијом 34 (смер Б) може најбрже стићи до међумесне аутобуске станице и до аеродрома. Линије 34 и 36 путнике превозе до Трга краља Александра, који се налази недалеко од центра града.

Авиопревоз[уреди | уреди извор]

За време бомбардовања (1999 год.) овај аеродром је претрпео велика оштећења. Аеродром Константин Велики се налази у северозападном делу града, а административно припада градској општини Црвени Крст.

Са овог аеродрома се може летети до 11 аеродрома у Европи са четири авио-компаније за путнички саобраћај: Виз Ер, Рајанер, Германија Флуг и Швајцарске Интернационалне Авио-линије (Wizzair, Ryanair, Germania Flug, Swiss International Air Lines). Аеродром спада у најразвијеније и региону и други је најзначајнији аеродром у Србији након београдског. До аеродрома се може допутовати кружном линијом 34.

Напомене[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]