Институт за међународно право

С Википедије, слободне енциклопедије
Институт за међународно право
Institute of International Law  (енглески)
Institut de Droit International  (француски)
Логотип организације
СкраћеницаИИЛ
ИДИ
МотоJustitia et Pace
Датум оснивања08.09.1873.
Гент,
Белгија
Типневладина организација, друштво
Наменапромовисање развоја међународног права
Метод деловањанаучно истраживање, публикације, едукација, лобирање
СедиштеЖенева,
Швајцарска
Подручје деловањаширом света
Генерални секретарМарчело Коен
Веб-сајтwww.idi-iil.org
Чланови Института на заседању у Кракову 2005. године.

Институт за међународно право (франц. Institut de Droit International), је академско удружење које се бави проучавањем и развојем међународног права, а његови чланови су водећи међународно признати правни стручњаци. Институт за међународно право је добитник Нобелове награде за мир 1904. године.

Сврха Института[уреди | уреди извор]

Сврха института је да промовише развој међународног права у складу са правном свешћу цивилизованог света, настојећи да кодификује међународно право на принципима који су у складу са потребама савременог друштва. Институт се, у складу са својим надлежностима, бави правним прописима у мирно доба, али и применом закона у рату. Такође, Институт се бави проучавањем потешкоћа у тумачењу или примени закона и, ако је потребно, даје своје мишљење у нејасним и спорним случајевима.

Историја Института[уреди | уреди извор]

Институт за међународно право основан је 8. септембра 1873. у лучком граду Генту у Белгији . Једанаест познатих међународних правника одлучило је да створи институцију која ће бити независна од било каквог владиног утицаја и која ће моћи да допринесе развоју међународног права и делује на такав начин да се овај закон примењује у пракси. [1] Институт се начелно састаје сваке две године, а између његових седница Стручни одбор проучава теме одабране на претходној седници. О раду Комисије расправља се на седницама и по потреби се доносе резолуције које имају нормативни карактер. Ове резолуције се достављају владиним институцијама, међународним организацијама и научној заједници. На овај начин Институт истиче lex lata (шта је закон) да би промовисао његову примену, али Институт понекад доноси и de lege ferenda решења (какав би закон требало да буде) да би допринео развоју међународног права .

Оснивачи су били:[2]

Нобелова награда[уреди | уреди извор]

Нобелову награда за мир коју је Институт добио 1904. године[3] за рад у арбитражи између држава, односно миран начин решавања спорова, свакако је велико признање.

Седиште Института[уреди | уреди извор]

Члан 11 Статутом [4] предвиђа да седиште Института буде у сталном месту становања генералног секретара Института, тако да је до сада његово седиште било: у Генту (три пута), у Бриселу (четири пута), у Лозани, Лувену (два пута), Хагу, Женева (два пута), Париз, и тренутно се налази (од 2003. године ) у градићу Грез-Доицеау у Белгији .

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Povijest Instituta za međunarodno pravo”. Архивирано из оригинала 18. 5. 2007. г. Приступљено 19. 9. 2010. 
  2. ^ „Founding Members – Institut de Droit International”. www.idi-iil.org. Приступљено 2020-11-04. 
  3. ^ Nobelova nagrada za mir 1904.
  4. ^ „Statut Instituta za međunarodno pravo”. Архивирано из оригинала 18. 5. 2007. г. Приступљено 19. 9. 2010. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]