Црква Светог Јована Крститеља у Великој Хочи

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Јована Крститеља у Великој Хочи
Црква Светог Јована Крститеља у Великој Хочи
Опште информације
МестоВелика Хоча
ОпштинаОраховац
Држава Србија
Врста споменикацрква
Време настанкапре 14. век.
Тип културног добраспоменик културе од изузетног значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Јована Крститеља у Великој Хочи се налази на узвишењу код источног улаза у место. Подигнута је вероватно у 14. веку, што потврђују фрагменти фресака из тог времена. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква Светог Јована Крститеља је необичног архитектонског решења, црква је изведена у облику тетраконхоса, са квадратном припратом. Бочне апсиде су ниже од оних на истоку и западу. Наос и припрата пресведени су полуобличастим сводом. Апсиде су споља полигоналне, а изнутра полукружне. Масивни зидови су сазидани од притесаног камена и сиге у кречном малтеру. Цео храм је под полуобличастим сводом. Фасада храма је делимично омалтерисана на јужној фасади. У оквиру некадашње порте, са северне стране су звоник и конак, који са храмом чине целину.

На зидовима наоса сачувани су фрагменти живописа из 14. века и то у олтарској апсиди и на јужном зиду. Преостали очувани живопис, на зидовима и деловима свода, настао је осамдесетих година XVI века. На зидовима припрате је сачувана развијена представа Страшног суда, која укључује и фигуре прародитеља Адама и Еве на странама лучно засведеног улаза. У првој зони сачуване су само фигуре светитеља на јужном и источном зиду, док је на северном остала само фигура Св. Антонија. Изнад улаза у наос, у ниши је насликана допојасна икона Св. Јована кефалофороса. На странама свода припрате су очувани само доњи делови сцена Житија Светог Јована Претече. У наосу у првој зони сачуване су стојеће фигуре светитеља, осим у јужној певници. Изнад прве зоне је појас медаљона са допојасним представама светитеља. У другој зони западног зида и трећој зони северног и јужног зида су сцене из Богородичиног акатиста. У другој зони олтарског простора је Причешће апостола са Благовестима. У конхи западне апсиде је тешко оштећена сцена Преображења Христовог, у конхи северне апсиде Три младића у ужареној пећи, у олтару Богородица. Сцена у јужној апсиди није сачувана. У четвртој зони су Страдања Христова која почињу на источној страни јужног зида. Пета зона је веома оштећена, а претпоставља се да је у њој био циклус Великих празника. Од сликарства у темену свода сачувани су само фрагменти у јужном делу свода.

Контерваторско – рестауторски радови на фрескама делимично су изведени 1974 – 75. године.

Иконостас у Цркви Св. Јована компонован је од неколико делова из различитих периода. Конструкција иконостаса направљена је у 19. веку тако да на себе прими већ постојеће престоне иконе Богородице и христа, две мање иконе постављене једна изнад друге у престоној зони, десно између иконе Христа и јужног зида, Деизисни чин у другој зони и царске двери. Царске двери су с краја 16. века и имају уобичајену представу. На местима престоних икона доскора су се налазиле Лонгинове иконе Богородице са Христом и Христа које су сада у цркви Св. Стефана. Место храмовне славе је празно. Изнад северних двери је икона Св. Георгија и Димитрија на коњима, рад са краја 19. века. Место деизисног чина је празно, јер се икона која овде стајала, рад неког сликара из круга пећко – дечанских радионица из друге половине 16. века, данас налази у капели Св. Трифуна у Дечанском метоху. Космитис са распећем и иконама Богородице и Јована Богослова је невешто склопљен и дело је истог мајстора који је осликао и надверје северних двери, вероватно у 19. веку

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.