Велика Албанија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Присуство Албанаца (љубичасто) на подручјима тзв. „Велике Албаније“

Велика Албанија је политички покрет који има за циљ да уједини све етничке Албанце и територије на којима живе, или су наводно некад живели, у један ентитет. Може се рећи да је делимично призната независност Косова једна од фаза овог пројекта, којег Албанци углавном називају „Етничка Албанија“ (Shqipëria Etnike).

Постоји снажан лоби у САД који промовише Велику Албанију. Лоби је формирао бивши амерички конгресмен Џозеф Диогарди, који је етнички Албанац.[1]

Области у којима живе етнички Албанци

Велика Албанија под италијанском контролом

Фашистичка Велика Албанија

Vista-xmag.png За више информација видети Краљевина Албанија (1939–1943) и Краљевина Албанија (1943–1944)

Између 1941. и 1945. године, за време фашистичке окупације, Краљевина Италија је анектирала највећи део Косова и Метохије, западне делове Македоније и источне делове Црне Горе и прикључила их такозваној Великој Албанији, која је била италијански протекторат, краљевским указом од 12. августа 1941.

Од Албанаца су формиране јединице помоћне полиције, у градовима 20-30, а селима 10-15 људи. У већим местима су италијанске квестуре са 30-40 полицајаца. Од Албанаца Италијани и Немци формирају албански квислиншке формације: Бали Комбетар, дивизија СС Скандербег и Реджимент Косова.

После Другог светског рата

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Конузин је у јануару 2011. пројекат „Велика Албанија“ оценио као опасност по читаву област југоисточне Европе:

Cquote2.png
Екстремистички пројекат `етничке Албаније`, ко год да га развија, веома је опасан, посебно у тако осетљивом региону као што је Балкан, који је недавно преживео период тешких оружаних конфликата на националној основи. Због тога, што се пре пружи отпор великоалбанским и сличним опасним идејама, то боље.
Cquote2.png
 
— Александар Конузин

Косово и Метохија

Vista-xmag.png За више информација видети Ослободилачка војска Косова, Рат на Косову и Метохији, Немири на Косову и Метохији 2004. и Међународна реакција на једнострано проглашење независности Косова и Метохије

Прешево, Медвеђа и Бујановац

Vista-xmag.png За више информација видети Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца и Сукоби на југу Србије 2001.

Република Македонија

Vista-xmag.png За више информација видети Ослободилачка национална армија и Сукоби у Републици Македонији 2001.

Види још

Референце

Извори

Викивести
Викивести имају вест везану за овај чланак: