Пређи на садржај

Јово Бијелић

С Википедије, слободне енциклопедије
јово бијелић
Јово Бијелић
Лични подаци
Датум рођења(1914-02-18)18. фебруар 1914.
Место рођењаЈасење, код Босанске Дубице, Аустроугарска
Датум смрти25. мај 1986.(1986-05-25) (72 год.)
Место смртиБеоград, СР Србија, СФР Југославија
Професијадруштвено-политички радник
Деловање
Члан КПЈ од1942.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Југословенска народна армија
Чинпуковник милиције
Херој
Народни херој од23. јул 1952.

Одликовања
Орден народног хероја
Орден заслуга за народ са сребрним зрацима Орден братства и јединства са сребрним венцем Орден за храброст
Орден за храброст Орден партизанске звезде са пушкама
Орден рада са сребрним венцем
Орден рада са сребрним венцем
Партизанска споменица 1941.

Јово Бијелић (Јасење, код Босанске Дубице, 18. фебруар 1914Београд, 25. мај 1986), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Босне и Херцеговине и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 18. фебруара 1914. у Јасењу. Прије почетка Другог свјетског рата био је земљорадник. Члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) је од 1942.

У Народноослободилачку борбу је ступио 1941. Почетком рата, ступио је у Прву партизанску чету 2. батаљона 2. крајишког одреда. Истакао се у борбама као пушкомитраљезац на Крушковцу, Новоселцу, Веријама, Драксенићу, око Босанске Дубице, и др.

У нападу на Мраковицу, ликвидира непријатељске предстраже, заробљава пушкомитраљез. Његова десетина заробила је 20 усташа и велике количине оружја. У фебруару 1942. године, кад је непријатељ напредовао од Дубице према Приједору, својом десетином га је изненадио и натјерао на повлачење. Тада је Бијелић био теже рањен. Априла 1942. године, као митраљезац, учествовао је у ударној групи у нападу на Босанску Дубицу. Јово је бранио мост на Уни и није дао непријатељу да му пристигне појачање.

Маја 1942. године, у нападу на Приједор, Јово је био водник. Ликвидирао је упориште на жељезничкој станици, одузео бацаче од усташа и омогућио партизанима продирање у град. Потом је постао је замјеник командира чете.

При формирању 5. козарске бригаде био је замјеник командира 1. чете 2. батаљона. У свим борбама које је водила бригада на Бихаћу, Босанском Новом, Босанској Крупи истакао се као један од најхрабријих пушкомитраљезаца у јединици. Маја 1943. године на народном збору истакнут је као пример јунаштва. Са 5. козарском бригадом учествовао је у борбама против четника у централној Босни.

Марта 1944, био је постављен за политичког комесара Команде места у Скендер-Вакуфу и истовремено биран за члана Бироа Среског комитета КПЈ за Котор Варош. На тој је функцији остао до августа 1945, када је прешао у Народну милицију. Након тога је учествовао у акцијама на ликвидацији четничко-крижарских група око Бањалуке.

Пензионисан је у чину пуковника Народне милиције, након чега је такође био активан друштвено-политички радник.

Умро је 25. маја 1986. године у Београду, а сахрањен је у Бањалуци.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и више других југословенских одликовања, међу којима су — Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, Орден братства и јединства са сребрним венцем, два Ордена за храброст, Орден партизанске звезде са пушкама и Орден рада са сребрним венцем. Орденом народног хероја одликован је 23. јула 1952. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]