Пређи на садржај

Вјатичи

С Википедије, слободне енциклопедије


Карта сеобе Словена и њихових суседа крајем 8. века.

Вјатичи су били словенско племе које према Повести минулих лета потиче од племена Љахи од кога се одвојило и населило око реке Оке.[1] Име племена потиче од имена првог владара племена Вјатка.

У 9. веку Вјатичи су плаћали данак Хазарима. Кнез Свјатослав I Кијевски их је покорио 966. године. До 11.века Вјатичи су већ населили басен Москве и околину данашњег града Москве. Захваљујући развоју занатства и трговине, племе је основало већи број градова укључујући: Москву, Колтеск, Дедослав и Неринск. Вјатичи су се бавили ловом (крзном су одавали почаст Хазарима), сакупљањем меда, печурки и дивљих бобица. У другој половини 12. века земља Вјатича је подељена између кнежева Суздаља и Чернигова.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Пóвесть временных лет (PDF) (на језику: руски). Печерски манастир. Архивирано из оригинала (PDF) 28. 9. 2022. г. Приступљено 5. 1. 2023. „'радимичи же и вятичи — от рода ляхов. Были ведь два брата у ляхов — Радим, а другой — Вятко; и пришли и сели: Радим на Соже, и от него прозвались радимичи, а Вятко сел с родом своим по Оке, от него получили свое название вятичи.'