Дуљеби

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Дуљеби (рус. Дуле́бы, укр. Дуліби) су били племе Старих Словена које је највероватније између 6. и 10. века насељавало област око реке Западни Буг. Веома мало се зна о њима, а главни извор података је Повест минулих лета.

У Повести минулих лета је наведено да су они племе које је раније живело око реке Буг (Западни Буг), тамо где су касније живели Бужани (који су се почели звати Волињани).[1] Неки средњовековни извори такође помињу дуљебско присуство у западној Волинији, Чешкој, око средњег тока Дунава (у централној Мађарској) и између језера Балатон и реке Драве.

Према Повести минулих лета, Дуљеби су тешко пострадали након најезде Авара крајем 6. и почетком 7. века.

„Си же Обри воеваху на Словенах и примучиша Дуљеби, сушча Словени, и насиље творјаху женама дуљебским, ашче појахати будјаше Обрину, не дадјаше впрјашчи коња ни вола, но велјаше впрјашчи 3 ли 4 ли 5 жени в тељагу и повести Обрјана и тако мучаху Дуљеби. Биша бо Обрја тјелом велици и умом горди, и Бог потреби ја, помроша вси и не остасја ни един Обрин; ест притча на Руси и до сего дне; погибоша аки Обри, их же њест племени ни насљедка”

Дуљеби су  907. године под командом кнеза Олега учествовали у опсади Цариграда.[2] Дуљеби и њихов владар су поменути у радовима арапског географа Ал-Масудија.

Изгледа да се дуљебски племенски савез распао у 10. веку. и да су остаци Дуљеба учествовали у формирању Волињана и Бужана, убрзо затим постали су део Кијевске Русије.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Barford 2001, стр. 104
  2. ^ Waldman & Mason 2006, стр. 878

Литература[уреди]