Зорица Брунцлик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Зорица Брунцлик
Зорица Брунцлик.jpg
Зорица Брунцлик
Основне информације
Пуно име Зорица Брунцлик
Датум рођења (1955-06-29)29. јун 1955.(61 год.)
Место рођења Београд
НР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНРЈ
Занимање певачица и бивша политичарка
Жанр(ови) народна музика, поп-фолк, фолк

Зорица Брунцлик је српска певачица народне, изворне и новокомпоноване музике. Током скоро пола века музичке каријере снимила је преко педесет плоча и продала их у тиражу од више од петнаест милиона примерака,[1] што је чини једном од најтиражнијих музичких звезда Југославије и Србије. Захваљујући препознатљивом изгледу који карактерише ружичаста коса, ексцентричном модном стилу, али и дугом низу хитова народне музике, Брунцликова од седамдесетих година прошлог века ужива несмањену пажњу медија и публике.

Зорица је каријеру почела 1974. године, отпевавши познати народни хит Не дај да нас раставе, и наставила да објављује синглове. Пред крај седамдесетих промовисала је неколико компилацијских албума изворних песама, за које је између осталих отпевала и Ај, берем грожђе, бирам тамјанику, Чувам овце крај зелене јове, Лепе ли су, нано, Гружанке девојке, Ајде Јано и друге. Осамдесетих је остварила највећи комерцијални успех, захваљујући дијамантским плочама и хитовима Венац љубави, Преболећу, Ти си моје најмилије, Волим те све више, Рашири руке, о мајко стара, Бисенија, кћери најмилија, А тебе нема, Кад би ме мајка поново родила, Откопчано јелече, Ти си ми био све што други нису, Што не дођеш, Овај живот за мене не важи, Зашто ми срце рани.

Певачица је осамдесетих била под будним оком југословенских медија због емотивне везе коју је започела са прослављеним хармоникашем Мирољубом Аранђеловићем Кемишом, који је, према писању неких, још увек био у браку са другом југословенском звездом, Весном Змијанац. Деведесетих се пажња медија није смањила будући да је певачица била активни члан Југословенске левице (ЈУЛ-а) и блиска пријатељица председника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

Брунцликова је и деведесетих наставила да снима хитове, од којих се издвајају Авлије, авлије, Како ти је, како живиш, Ја знам, Еј, чија фрула овим шором свира, Бранили су нашу љубав, Дођи у моје ноћи, Када би ме питали, Кошава, Што се мала уобрази, Тамо где си ти, Шта ја немам то што она има, Дуњо мирисна, Не дам ово мало душе и друге. У каријери коју су обележили стотине концерата и наступа, највећи последњи у низу певачица је одржала у београдској Арени 2014. године, пред око 25.000 посетилаца.

Сиромашно детињство[уреди]

Рођена је 29. јуна 1955. год. у Београду.[2][3] Зоричин деда, с војничким чином официра, потекао је из имућне чешке породице која је до Првог светског рата у Чешкој поседовала фабрику чоколаде. Дошавши у Београд, деда Брунцликове оженио се са Гркињом. Из њиховог брака родио се Зоричин отац Андреј, који се касније венчао са Златијом. Из њиховог брака родили су се Зорица и њена три млађа брата. Када је Брунцликова напунила две године, њени родитељи су се разишли, а деца су остала да живе са мајком у тешким животним околностима.[4][5] У интервјуу за Глас јавности из 2000. године певачица је причала о пожртвованости своје мајке, по којој је дала име једној од својих кћери. Причала је да мајчина примања у смедеревској циглани, од којих је живела петочлана породица, нису била довољна ни за школски прибор, те је у основној школи гумицом брисала написано како би писала поново и уштедела на свезкама. Књиге је увијала у велику хартију новина Борба јер је ранац био непотребни издатак.[2] Када је њен отац почео да живи са другом женом, било јој је забрањено да га виђа. Брунцликова је одрасла у Београду, Смедереву и у Пожаревцу, код баке Гркиње.

Зорица је врло млада и ненадано упознала Бору Спужића Кваку 1969. године, захваљујући школском дружењу са његовом кћерком. Старији певач посаветовао ју је да се бави певањем и представио је бенду Плава звезда који је наступао у кафани Београдска естрада, те је Зорица убрзо почела да ради као певачица. Наступала је и у хотелу Металург у Зеници. Зарадивши десет мајчиних плата за један наступ, дошла је у сукоб са мајком. Будући да је позамашна сума уплаћена на Златијино име, ова је инсистирала да ћерку одведе на гинеколошки преглед, сумњајући у порекло зараде. Међутим, убрзо пошто је лекар потврдио да млада Зорица није имала односе, певачица је започела своју прву емотивну везу, из које се девет месеци касније родила Марија. Будући да је био већ верен, отац је напустио Зорицу и бебу.[4] Брунцликова је тада имала осамнаест година.

Упоредо са певањем по кафанама и ресторанима, певачица је завршила курс икебане у Аранжерској школи на Народном универзитету „Божидар Аџија“, затим Економски факултет у Нишу, те је на крају студирала и право, али без окончања студија.

Музичка каријера[уреди]

1974—1978: Почеци у изворној музици[уреди]

Зорицу Брунцлик је у естрадне воде увео Бора Спужић Квака, један од најфирмисанијих југослевнских певача народне музике. Из њене ране каријере занимљив је и податак да је по ресторанима и хотелима наступала између осталих и са оркестром браће Карић. Занимљиво је још и то да ју је Квака, пре него што ће је представити свету музике, одвео у робну кућу и купио јој гардеробу.[6] Након петогодишњег певања по кафанама и ресторанима, гостујући у хотелу „Дунав“ у Пожаревцу млада Зорица упознала је тада слабо познатог певача и композитора Новицу Урошевића уз чију помоћ почиње да гради музичку каријеру. Он је наступао са оркестром Тихомира Пауновића Тике који је у то време тражио нове певаче, па се тако Зорици указала прилика да сними песму за ПГП. Прва плоча снимљена је за Продукцију грамофонских плоча ПГП РТБ 20. јануара 1975. год. и то је био сингл назива Не дај да нас раставе.[7] Неочекивано за прву песму у певачкој каријери, сингл је постао хит и доживео тираж од 300.000 примерака. Заједно са Не дај да нас раставе ишла је и песма Једна љубав не постоји више, такође популарна, али не колико насловна нумера. Трагом почетничког успеха, Зорица издаје још један макси−сингл, насловљен Зорица Брунцлик Нина, са песмом Донела те срећа мени, која је наишла на добар пријер код публике. Године 1976. уследила су још два сингла: Ја сам жена која чека и Дошао је човек прави. Са првог се издвојила песма Венац љубав, деценијама које су уследиле популаризована кроз народна весеља. Пре него што ће снимити прву плочу, певачица је издала још и макси-сингл Где си био док су текле сузе.

Године 1976. Зорица Брунцлик објавила је свој први албум, назван Не дај да нас раставе, по њеној првој снимљеној песми. На плочи су се нашле неке од песама са певачициних синглова, док су се на страни Б, од Б1 до Б6 налазило шест изворних песама које је Зорица обрадила: Синоћ ја и моја кона, Чувам овце крај зелене јове, Звони звонце, И дођи, лоло, Берем грожђе, бирам тамјанику и Пошла Румена на воду. Песме Чувам овце крај зелене јове и Берем грожђе, бирам тамјанику добиле су овако нову популарност. Албум је снимљен уз ансамл Тике Пауновића. Следеће године Брунцликова је са песмом Живот си ми однео са собом учествовала на музичком фестивалу Хит лета 77. Она је била и њен наредни сингл. Брунцликова је 1977. убрзано радила на новом албуму, понајвише инспирисана успехом Б-стране њеног првенца. Зато су се на плочи Ај, мене мајка једну има нашле искључиво изворне песме, од којих је највећи број одсвирао ансамбл Бранимира Ђокића. Зорица је на овај начин представила нове верзије старих песама као што су: Ајде Јано, Ај, мене мајка једну има, Кћери моја, коме да те дам, Знаш ли, драги, ону шљиву ранку, Дођи, драги, довече на прело, Босиоче мој зелени, Јутрос рано у сокаку и друге. Занимљиво је и то да певачица за омот албума није позирала у народној ношњи, како је у то време био обичај, већ у сребрном једноделном костиму и у високим потпетицама са платформом.[8]

1979—1981: „Одакле си селе”[уреди]

Након успешног албума изворних песама, и наметнувши се као једно од водећих лица ПГП РТС-а, Зорица је наставила са објављивањем синглова и учествовањем на музичким фестивалима. Године 1978. песмом Ћути, ја те молим представила се на Хит паради 78. Учестовала је и на Илиџи 1978, певајући Кад уђеш у мој дом. О певачициној раној популарности сведочи податак да је само макси-сингл Кад уђеш у мој дом из 1978. године, са само две песме које је носила плоча, продат у више од педесет хиљада примерака и добио статус сребрног.[9] Брунцликова је истовремено радила на новим песама, које су се појавиле на њеном другом ауторском албуму, Између мене и тебе. Поред оргиналних, и на овој плочи нашло се неколико народних песама. У питању су, наиме строфе-рефрени народних песама, склопљених у једну дванаестоминутну песму, која се на албуму нашла на шестом месту. Зорици се у дуету-дуелу придружио Предраг Цуне Гојковић, те су заједно отпевали Лепе ли су, нано, гружанке девојке, Рекла нана да ми даш и друге песме. На албуму се нашла и Зоричина фолк обрада песме Певам дању, певам ноћу Здравка Чолића. Наредни албум, златне Три ноћи љубави, био је њен први на коме су све песме биле ауторске.[10] Међу ауторима се по први пут нашао и Шабан Шаулић. За разлику од претходних плоча које су издате за ПГП, ова је снимљена за продукцију Дискос из Александровца.

Песма Ти си моје најмилије врло брзо се издвојила као певачицин највећи хит од почетка каријере до осамдесетих.

1982—1990: Југословенска звезда[уреди]

1991—2000: „Бранили су нашу љубав”[уреди]

2001—2010: Изолација и повратак[уреди]

2011—2015: Концерт у Арени[уреди]

2016—данас:[уреди]

Љубавни живот[уреди]

Удавала се четири пута, а најпознатији су бракови са хармоникашима Љубом Кешељем и Мирољубом Аранђеловићем Кемишом са којим је у браку од 1985. год. Има четворо деце (три ћерке и сина), а постала је и бака.

Политички погледи[уреди]

Зорица Брунцлик је била у руководству бивше политичке странке Југословенске левице, према њеним тврдњама након 5. октобра 2000. године доживљава медијску изолацију и блокаду. [11] Како сама тврди, због своје политичке припадности била је суочена са разним непријатностима од стране противника претходног режима. Зорица Брунцлик тврди да је била лични пријатељ са бившим председником Савезне Републике Југославије Слободаном Милошевићем и његовом супругом Мирјаном Марковић. Зорица Брунцлик је тренутно члан председништва Покрета социјалиста. [12]

Утицај и заоставштина[уреди]

Дискографија[уреди]

 • "Не дај да нас раставе“, сингл (1974)
 1. Не дај да нас раставе
 2. Једна љубав не постоји више
 • "Зорица Брунцлик Нина“, сингл (1975)
 1. Поведи ме на венчање
 2. Донела те срећа мени
 • "Где си био док су текле сузе“, сингл (1976)
 1. Где си био док су текле сузе
 2. Лађа среће
 • "Дошао је човек прави“, сингл (1976)
 1. Дошао је човек прави
 2. А љубав у нама живи
 • "Венац љубави“, сингл (1976)
 1. Ја сам жена која чека
 2. Венац љубави
 • "Не дај да нас раставе“ (1976)
 1. Берем грожђе, бирам тамјанику
 2. Чувам овце крај зелене јове
 3. Донела те срећа мени
 4. И дођи лоло
 5. Ја сам жена која чека
 6. Једна љубав не постоји више
 7. Не дај да нас раставе
 8. Пошла румена на воду
 9. Поведи ме на венчање
 10. Синоћ ја и моја кона
 11. Венац љубави
 12. Звони звонце
 • "Јуче знанци, данас странци“, сингл (1977)
 1. Јуче знанци, данас странци
 2. Живот си ми однео са собом
 • "Ој, јаворе, јаворе“ (1978)
 1. Ој, јаворе, јаворе
 2. Окрени се низ ђул башту
 3. Дођи, драги, довече на прело
 4. Ништа лепше од наше сељанке
 5. Босиоче мој зелени
 6. Шта све може ашик да учини (дует са Новицом Урошевићем)
 7. Знаш ли, драги, ону шљиву ранку (дует са Предрагом Цунетом Гојковићем)
 8. Ајде, Јано, коло да играмо
 9. Јутрос рано у сокаку (дует са Петром Танасијевићем)
 10. Кћери моја, коме да те дам (дует са Новицом Урошевићем)
 11. Ај, мене мајка једну има
 12. Ој, ђевојко, ђе си руже брала (дует са Бором Дрљачом)
 • "Ћути, ја те молим“, сингл (1978)
 1. Ћути, ја те молим
 2. Пољупци су твоји оставили трага
 • "Срце моје болно“, сингл (1978)
 1. Кад уђеш у мој дом
 2. Срце моје болно
 • "Између мене и тебе“ (1979)
 1. Нова љубав, а познанство старо
 2. Не постоји човек тебе да замени
 3. Знаш ли да те неко чека
 4. Рођени смо једно за друго
 5. Јача сам од бола
 6. СПЛЕТ НАРОДНИХ ПЕСАМА (у дуету са Предрагом Цунетом Гојковићем):
  1. На планинцах
  2. Лепе ли су, нано, Гружанке девојке
  3. Лепе ти је Загорје зелене
  4. Гајтано мори моме
  5. Ај, градим кулу
  6. На срце ми лети
  7. Пољем се вија
  8. Кафу ми драга испеци
  9. Дај ми, Маре, да те ја пољубим
  10. Рекла нана да ми даш...
 7. Певам дању, певам ноћу
 • "Позови ме ако си усамљен“, сингл (1980)
 1. Позови ме ако си усамљен
 2. Срећа су и туга два најбоља друга
 • "Одакле си селе“ (1980)
 1. Одакле си селе
 2. Садила Јана
 3. Ова моја марамица розна
 4. Пољем се вија
 5. Цано, млада невесто
 6. Бисенија, кћери најмилија
 7. Рашири руке, мајко стара
 8. Од пољупца не гине се нано
 9. Врати се у мој загрљај
 10. Волим те све више
 11. Ој, Зорице, моја јединице
 • "Ако те пољубим“ (1981)
 1. Понекад срећа окрене леђа
 2. Што ме враћаш несрећнима
 3. Ја те грлим први пут
 4. Шта ће руке моје на рамену твом
 5. Ако те пољубим
 6. Ко је кога преварио
 7. Чије име носиш
 8. Не прекидај љубав
 • "Пахуљица“ (1981)
 1. Бела блуза
 2. Домовино, волим твоја поља
 3. Нађи другу нек те чека
 4. Најдражи и једини мој
 5. Пахуљица
 6. Плава љубичица
 7. Пренеси ме преко прага
 8. Рука руци, срце срцу
 9. Самоћа је од болести тежа
 10. Веруј мени и пољупцу мом
 • "Ти си моја најслађа бол“ (1983)
 1. Биће боље
 2. Дођи пре свитања
 3. Имам луду жељу
 4. Исплачи се мила
 5. Ја сам ватра, ја сам жар
 6. Не буди тужна другарице моја
 7. Нема мени живота без тебе
 8. Око чампарасто
 9. Ти ми не излазиш из главе
 10. Ти си моја најслађа бол
 • "Утеши ме“ (1984)
 1. Ђурђевданска игра
 2. Још те желим
 3. Јова враголан
 4. Мој гарави лоло
 5. Памти ме по добру, а не по злу
 6. Песма о момку мом
 7. Приђи ближе моче мени
 8. Сањала сам
 9. Учини нешто за нас двоје
 10. Утеши ме
 • "Ја сам твоја карамела“ (1985)
 1. Ја сам твоја карамела
 2. Кад би ме мајка поново родила
 3. Лудо срце
 4. Мислила сам ти си онај прави
 5. Откопчано јелече
 6. Што не дођеш
 7. Тебе ми срећо
 8. Ти си ми био све
 9. Војничка заклетва
 10. Зашто ми срце рани
 • "Нећу да те мењам“ (1986)
 1. Да ли, да ли
 2. Да ми је ноћас
 3. Дајте ми ону чашу
 4. Грех је мене не волети
 5. Мани се срећо других
 6. Нећу да те мењам
 7. Одричем се свега
 8. Он ме неће
 9. Певам за скитнице
 • "Не дам да ми ломе крила“ (1987)
 1. Да могу да заборавим
 2. Још те нисам преболела
 3. Мајке ми
 4. Не дам да ми ломе крила
 5. Отвори се земљо
 6. Овај живот за мене не важи
 7. Пусти ме
 8. Тебе ми никад није доста
 9. То знам само ја
 10. Уморила се душа моја
 • "Муке моје“ (1988)
 1. Љубав је игра
 2. Мајко, где је он
 3. Муке моје
 4. Не дам душу да греше
 5. Не имао среће
 6. Не питајте кол'ко кошта
 7. Није ово живот
 8. Носиш ме на души
 9. Опа цупа
 10. Остављена жена
 • "Ех, да је среће“ (1989)
 1. Бол сам боловала
 2. Ђурђевдан
 3. Ех, да је среће
 4. Ех, да нисам жена
 5. Еј, чашо разбијена
 6. Ево зора је
 7. Мислиш ли на мене
 8. Нису моје сузе вино
 9. Осмехни се срећо
 10. Шта је живот мајко
 • "Рођени једно за друго“ (1990)
 1. Авлије, авлије
 2. Бојим се за тебе
 3. Ево, већ је Божић
 4. Како ти је, како живиш (дует са Шабаном Шаулићем)
 5. Медено моје
 6. Рођени једно за друго
 7. Само ти спавај
 8. Свадба је
 9. Триста жутих дуката
 10. Увек сам на твојој страни
 • "Бранили су нашу љубав“ (1993)
 1. Бол ме уби
 2. Бранили су нашу љубав
 3. Чујеш ли ме мајко Јованова
 4. Дођи у моје ноћи
 5. Један је живот само
 6. Липе цвату
 7. На кестену старом
 8. Све је љубав
 9. Велики град
 10. За тобом умирем
 11. Заклела се риба
 • "Када би ме питали“ (1995)
 1. Боже, Боже
 2. Еј, соколе
 3. Хоћу да будем лепа за тебе
 4. Када би ме питали
 5. Како да живим без тебе
 6. Не скривај се сунце
 7. Нико није рођен да буде сам
 8. Ово је ноћ
 9. Што се мала уобрази (дует са Луисом)
 10. Тако је код Срба
 11. Тамо где си ти
 12. Зашто је
 • "Кад процветају зумбули“ (1996)
 1. Да те рана заболи
 2. Друге очи
 3. Где нема тебе
 4. Кад процветају зумбули
 5. Кошава
 6. Не дам душу да греше
 7. Немам ти
 8. Одлази љубав
 9. Празна остала ми душа
 10. Само једном воли се (са групом Легенде)
 11. Селе моја (дует са Драганом Мирковић)
 12. Све што желим
 • "Дуњо мирисна“ (1997)
 1. Болесно ми лежи
 2. Црна река
 3. Цветови бели, цветови плави
 4. Дођи да се помиримо
 5. Дуњо мирисна
 6. Губила сам ја
 7. Много ми стало до тебе
 8. Најси, најси (дует са Луисом)
 9. Оде, оде љубав та
 10. Остави ме саму
 11. Шта ја немам то што она има (дует са Шабаном Шаулићем)
 12. Тако ми мога имена
 13. У мојој души твоји трагови
 • "Целог живота жалим за тобом“ (1998)
 1. Целог живота жалим за тобом
 2. Кад багрем замирише
 3. Минус девет напољу
 4. О, да ли је грех
 5. Откопчано јелече
 6. Пет минута да ми је
 7. Ти ме Мицо не волеш
 8. Ти си моја потреба
 9. То је, мајко, срце моје
 10. За срце си ме ујео
 11. Земља из мога сна
 • "Еј, судбино“ (2000)
 1. Еј, судбино
 2. Да ме гледају
 3. Пелин пијем (уз пратњу Боре Дугића)
 4. Биће боље
 5. Зоро, буди се (дует са Луисом)
 6. Није лако, није
 7. Докле више сама
 8. Мени треба чаша пића
 9. Све ће једном проћи
 10. Да си мој
 11. Љубав ми срце мори
 12. Јачи смо од свих
 13. Певајте ми
 • "Тежак је овај живот“ (2002)
 1. Ако је и од Бога много је
 2. Дођи у моје ноћи
 3. Краљица
 4. Не дам ово мало душе
 5. Није готово
 6. Обрни, окрени
 7. Роде неверни
 8. Шта тражиш ту
 9. Тежак је овај живот
 10. Ти, ти, ти
 • "Рођендана два“ (2004)
 1. А шта друго могу
 2. А тебе нема
 3. Бибије
 4. Чије то срце плаче
 5. Чувај се и пази на себе
 6. Дајте песме и мерака
 7. Клекнула бих ја пред тобом
 8. Купам се у мукама
 9. Рођендана два
 10. Све ме боли
 11. Свирајте ми песму лагану
 12. Триста дана (са Верицом Шерифовић и Снежаном Ђуришић)
 • "Нано моја, нано“ (2006)
 1. Двокреветна соба
 2. Нано моја, нано
 3. Зашто ми све ово радиш
 4. Градска бука
 5. Мираз (дует са Љубом Аличићем)
 6. Амајлија
 7. Пунолетство
 8. Питаш ли за мене ти
 9. Два корака
 10. Принцеза
 • [остало]
 1. 2005. - гост на албуму Халида Муслимовића - „Мој брате“
 2. 2006. - на првом Гранд фестивалу - „Дан по дан“
 3. 2010. - "Лажем себе да могу без тебе"
 4. 2010. - "Моја заклетво"
 5. 2013. - "Данас нећу плакати" (дует са Ацом Пејовићем)
 6. 2014. - "Ко ће да те воли као ја"

Концерти и награде[уреди]

Зорица Брунцлик је вишеструки победник музичких фестивала "Моравски бисери", "Илиџа", "МЕСАМ", "Шумадијски сабор". Такође је и носилац више награда певачице године и Оскара популарности [7]. Одржала је велики број концерата, међу којима се памте концерти у Дому Синдиката 1990. год. поводом 15 година уметничког рада, и у Сава центру 1995. поводом 20 година уметничког рада, као и 1999. са другим познатим певачима. Одржала је и велики број хуманитарних концерата.

Фестивали[уреди]

 • 1977. Хит лета - Живот си ми однео са собом
 • 1978. Илиџа - Кад уђеш у мој дом
 • 1978. Хит парада - Ћути, ја те молим
 • 1982. Хит парада - Плава љубичица
 • 1984. МЕСАМ - Песма о момку мом
 • 1985. МЕСАМ - Што не дођеш
 • 1986. Хит парада - Ти си ми био све
 • 1988. Илиџа - Не имао среће
 • 1989. Шумадијски сабор - Шта је живот мајко
 • 1990. МЕСАМ - Ево већ је Божић
 • 1992. МЕСАМ - Све је љубав
 • 1992. Шумадијски сабор - Ја знам
 • 1993. Моравски бисери - Велики град
 • 1993. Шумадијски сабор - На кестену старом
 • 1994. Моравски бисери - Тако је код Срба
 • 1994. Шумадијски сабор - Нико није рођен да буде сам
 • 1995. Моравски бисери - Два језера туге
 • 1996. МЕСАМ - Празна остала ми душа
 • 2006. Гранд фестивал - Дан по дан
 • 2010. Гранд фестивал - Моја заклетво

Највећи хитови[уреди]

Филмови[уреди]

Дуети и заједничке песме[уреди]

Извори[уреди]

 1. S. Dobrosavljević. „Зорица Брунцлик пред концерт у Арени, 17. новембар 2015. год”. Novosti.rs. Приступљено 2016-01-02. 
 2. 2,0 2,1 „Ко је овај човек? Зорица Брунцлик; „Глас јавности“, 8. јун 2000. год”. Arhiva.glas-javnosti.rs. Приступљено 2016-01-02. 
 3. Балкан медија, интервју
 4. 4,0 4,1 „Biografija Zorice Brunclik”. Arhiva.glas-javnosti.rs. Приступљено 2017-04-19. 
 5. „Bili smo teška sirotinja”. Večernje novosti. Приступљено 2017-04-19. 
 6. „Kvaki dugujem sve u životu”. Novosti. Приступљено 2017-04-20. 
 7. 7,0 7,1 Балкан Медија, Музичка каријера Зорице Брунцлик
 8. „diskografija zorice brunclik”. Discogs. Приступљено 2017-04-20. 
 9. „diskografija zorice brunclik”. Discogs. Приступљено 2017-04-20. 
 10. „diskografija zorice brunclik”. Discogs. Приступљено 2017-04-20. 
 11. 21:22 01. Mart 2012. (2012-03-01). „Kemiš, Zorica i Zmiki u ljubavno-političkom trouglu! | Telegraf – Najnovije vesti”. Telegraf.rs. Приступљено 2016-01-02. 
 12. „Покрет социјалиста”. Приступљено 2017-03-03. 

Спољашње везе[уреди]