Хари Мата Хари

Хари Мата Хари
Hari Mata Hari Mezzovico.JPG
Певач групе Хари Мата Хари током наступа (2006)
Основне информације
Активни период1986—данас
Оснивањесептембар 1986. год.; пре 36 година (1986-09) (Сарајево, СФРЈ [данас БиХ])
Жанр(ови)поп рок, севдах поп рок
Издавачка кућаHayat
Веб-сајтwww.harimatahari.com
Садашњи члановиХари Варешановић
Изудин Колечић
Нихад Володер
Ведран Томичић
Лордан Музаферија
Бивши члановиНено Јелеч
Ади Мулахалиловић
Едо Мулахалиловић
Мики Бодловић
Пјер Жалица
Зоран Кесић
Дискографија
Ружмарин и најљепше необјављене пјесме
(2002)
Закон јачега
(2004)
Срећа
(2009)

Хари Мата Хари је босанскохерцеговачка поп-рок група, која са преко 1000 одржаних концерата и 5 милиона продатих албума спада у једну од тиражнијих група на просторима некадашње Југославије.[1] Познати су по десетинама љубавних балада са јаким примесама локалног звука које су постигле изузетан комерцијални успех и остале евергрин хитови. Група Хари Мата Хари је освојила треће место на Песми Евровизије 2006. године у Атини, представљајући Босну и Херцеговину са песмом Лејла, коју је компоновао Жељко Јоксимовић.[2]

Група Хари Мата Хари је често мењала састав. Данас је чине Хари Варешановић (вокал), Изудин Изо Колечић (бубњеви, удараљке), Ведран Томичић (соло гитара, пратећи вокал), Нихад Володер (ритам гитара и пратећи вокал) и Лордан Музаферија (бас гитара, пратећи вокал). Већину песама Хари Мата Харија компонује и аранжира Варешановић, а текстове пише Фахрудин Пецикоза-Пецо.[3] Осим бројних концерата у сарајевској „Скендерији“ и „Зетри“, Хари Мата Хари никада није имао проблема да напуни концерте било где на простору некадашње Југославије. Године 1999. су у Београду седам узастопних дана свирали распродане концерте у „Сава центру“.[4]

Историја[уреди | уреди извор]

1985—1991: оснивање, успех, избеглиштво и поновно окупљање[уреди | уреди извор]

Музички састав Хари Мата Хари основан је у јесен 1986. године у Сарајеву, а већ две године касније, 1988. године, група почиње да снима за загребачки Југотон и следи серија успешних издања. Албум Ја те волим највише на свијету из 1988. године који је продат у 300.000 примерака, носио је 10 песама које су листом још увек (2006) слушане. Уследила је 1989. година и плоча Волио бих да те не волим, продата у 500.000 копија, те албум Страх ме да те не волим из 1990. године, који је продат у рекордних 700.000 примерака.[3] На тада изузетно јакој југословенској поп сцени касних осамдесетих, песме састава Хари Мата Хари су увек биле при самом врху лествица. На турнејама су им гостовале Ла Тоја Џексон и Сабрина.[5] Хари Мата Хари су на три „Месама“ за редом (1989, 1990. и 1991) освајали титулу најбоље поп групе СФРЈ. Припале су им и награде за песму године, као и „Оскар популарности“.

Распад Југославије и рат који је он проузроковао, оставио је трага и у каријери групе Хари Мата Хари. Године 1991. састав издаје албум Рођена си само за мене за сарајевски Дискотон, на којем се налази и песма Ја не пијем снимљена са Харисом Џиновићем, али који је имао скромнији успех. Затим су активности замрле до 1994. године, када су у избеглиштву објавили плочу Остај ми збогом љубави на којем се налази обрада песме Полетјела голубица са Халидом Бешлићем. Од целог Хари Мата Харија деловали су тада само Хари и Изо, а група се окупила тек 1997/1998. године, када јој се прикључују Карло Мартиновић и Мики Бодловић, те Ади Мулихалиловић и Емир Мехић. На сцену су се вратили на велика врата албумом Ја немам снаге да те не волим из 1998. године.

1999—2005: прва Песме Евровизије и „Баш ти лијепо стоје сузе“[уреди | уреди извор]

Хари Мата Хари се пријавио на први заједнички национални избор за Песму Евровизије 1999. године са песмом Старац и море, те и победио на избору за представника Босне и Херцеговине на Песми Евровизије у Јерусалиму, али је песма накнадно дисквалификована, јер се испоставило да је Хари песму раније продао у Финској, где је у међувремену и снимљена и издата пре прописаног рока. Чланови састава тако нису отишли на Песму Евровизије — иако је бубњар Изудин Колечић учестововао у пратњи Златана Фазлића Фазле са песмом Сва бол свијета на првом самосталном учешћу Босне и Херцеговине на Песми Евровизије 1993. године у Милстриту — уместо њих, на Песми Евровизије су учествовали другопласирани Дино Мерлин и Беатрис са песмом Путници, освојивши седмо место, најбољи пласман до тада за Босну и Херцеговину.[6] Исте године, Хари је са Ханком Палдум снимио дует Црни снијег, а 2001. године излази нови албум Баш ти лијепо стоје сузе, са неколико песама које су постале велики хитови — Као домине, Зјеницо ока мога, Баш ти лијепо стоје сузе као и гостујући наступи Сулејмана Рамадановског-Рамчета у Сад знам фол и Драгане Мирковић на Ја имам те, а кô да немам те. Године 2002. са песмом Ружмарин, која је постала велики хит, наступају у финалу шестог Хрватског радијског фестивала и представљају Босну и Херцеговину на такмичењу за Песму ОГАЕ у Француској,[7] а 2003. године наступају са песмом Иди, иди на седмом Хрватском радијском фестивалу, те са песмом Наводно снимљеном са Иваном Банфић и на Сплитском фестивалу. Након низа концерата по Балкану, Европи и Аустралији, група је почела да спрема нови албум, придружио им се Харијев дугогодишњи сарадник Фрањо Валентић, а напустио Мики Бодловић ради самосталне каријере. На осмом Хрватском радио фестивалу учествовали су са песмом Нема чега нема, а на Сплитском фестивалу са песмом Закон јачега са Кемалом Монтеном. Крајем године изашао је и бржи албум под тим називом, за београдски Хај-фај центар, загребачки Кроација рекордс и сарајевски Дискотон.

2006—2009: Песме Евровизије 2006. и „Срећа“[уреди | уреди извор]

Јавни РТВ сервис Босне и Херцеговине је представника за Песму Евровизије 2006 године у Атини изабрао интерном селекцијом, а 9. фебруара је саопштио да ће то бити састав Хари Мата Хари, потврђујући гласине које су о овоме кружиле већ два месеца.[8] Емитер је босанскохерцеговачкој Евросонг кампањи дао и назив Вријеме је за Босну и Херцеговину, а песму описао као босанску верзију приче о Ромеу и Јулији. Први је пут песма приказана јавности 5. марта 2006. године на посебној вечери „БХ Евросонг 06“ у сарајевском Народном позоришту уз живи пренос РТВ БиХ, где ју је Хари отпевао уживо уз овације публике, а шест дана касније Хари је са песмом био и на првом гостовању у Београду, на финалној вечери Европесме-Еуропјесме 2006. Песма Лејла је снажна балада о неузвраћеној, далекој љубави са јаким звуком севдаха и деоницама локалних инструмената. Текст су писали Фахрудин Пецикоза и Дејан Ивановић на музику Жељка Јоксимовића. Јоксимовић, представник Србије и Црне Горе на Песми Евровизије 2004. године у Истанбулу, изјавио је да је одбио сличне понуде из неколико европских земаља и да је Лејлу радио без накнаде, као драги поклон.[9] Промотивни спот, који је режирао Пјер Жалица, осим Харија и дружине, приказује и традиционалне ткаље и дуванџију, а сниман је на неколико локација у Херцеговини — у планинама крај Блидиња, на језеру-националном парку Хутово блато, на Руишту, и у Мостару, крај Старог моста и у старом градском језгру. Песма је званично добила назив након гласања на мрежном месту РТВ БиХ, а остали предлози били су Зар би могла ти другог вољети и Сакривена. На Избору, песма је освојила треће место, што је до сада најбољи пласман представника Босне и Херцеговине на том такмичењу.

Три године након успеха на Песми Евровизије у Атини, група Хари Мата Хари издаје студијски албум „Срећа“ за београдски „Сити рекордс“. На албуму се налазе гостујући наступи Арсена Дедића у „Све смо подијелили“, Елдина Хусеинбеговића у песми „Твоје је само то што даш“, те Нине Бадрић у „Не могу ти рећи шта је туга“,[10] којом је и најављен нови албум, као и обрада севдалинке „Јутрос ми је ружа процвјетала“. У новембру 2009. године група је одржала серију успешних концерата у „Сава“ центру у Београду.

Чланови групе[уреди | уреди извор]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

Албуми уживо[уреди | уреди извор]

 • Уживо 1 и 2 (1999, Сиди рекордс)
 • Live (2002, Сиди рекордс)

Компилације[уреди | уреди извор]

 • Баладе (1997, Хај-фај центар)
 • 15 хитова (1999, Хај-фај центар)
 • Хитови 1 (1999, Хај-фај центар)
 • Хитови 2 (2000, Хај-фај центар)
 • Најљепше од Хари Мата Хари (2001, Кроација рекордс)
 • Ружмарин и најљепше необјављене пјесме (2002, Кроација рекордс, Хај-фај центар)
 • Баладе 1992—2002 (2003, Хај-фај центар)

Самосталан албум[уреди | уреди извор]

 • Златне кочије (1984)

Фестивали[уреди | уреди извор]

 • 1979. Ваш шлагер сезоне, Сарајево - Баш би било добро (као вокал групе Амбасадори)
 • 1980. Ваш шлагер сезоне, Сарајево - Никад, никад ти нећеш знати (као вокал групе Амбасадори)
 • 1981. Ваш шлагер сезоне, Сарајево - Видимо се сутра (као вокал групе Амбасадори)
 • 1986. Југословенски избор за Песму Евровизије - У твојој коси, пето место
 • 1987. Југословенски избор за Песму Евровизије - Небеска краљица, четрнаесто место
 • 1999. Ваш шлагер сезоне, Сарајево - Старац и море
 • 2002. Хрватски радијски фестивал - Ружмарин
 • 2003. Сплит - Наводно (дует са Иваном Банфић), трећа награда публике
 • 2003. Хрватски радијски фестивал - Иди, иди
 • 2004. Хрватски радијски фестивал - Нема чега нема
 • 2006. Евросонг - Лејла, треће место
 • 2007. Хрватски радијски фестивал - Зар је то још од нас остало
 • 2009. Хрватски радијски фестивал - Не могу ти рећи шта је туга (дует са Нином Бадрић), победничка песма

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Можда се крајем године видимо у Арени : Ритам : Спектар : ПОЛИТИКА”. Приступљено 5. октобар 2013. 
 2. ^ „Blic Online: Stara arhiva: Ćerki sam objašnjavao da je nakaze iz Finske neće ujesti”. Приступљено 5. октобар 2013. 
 3. ^ а б „Hari Mata Hari - jubilej u Beogradu”. Приступљено 5. октобар 2013. 
 4. ^ „Hari Varešanović za narednih nedelju dana napunio Centar "Sava". Приступљено 5. октобар 2013. 
 5. ^ „Hari Mata Hari — biografija”. Приступљено 5. октобар 2013. 
 6. ^ „Druga šansa za Dinu Merlina - Muzika - Nezavisne novine”. Приступљено 5. октобар 2013. 
 7. ^ „OGAE Song Contest 2002 - Results”. Архивирано из оригинала на датум 07. 10. 2013. Приступљено 5. октобар 2013. 
 8. ^ „Hari Varešanović predstavlja BiH na ˝Eurosongu 2006˝”. Приступљено 5. октобар 2013. 
 9. ^ „Još da glumim u svom filmu — Novosti.rs”. Приступљено 5. октобар 2013. 
 10. ^ „Hari Mata Hari i Nina Badrić dobitnici Grand Prixa - Klix.ba”. Приступљено 5. октобар 2013. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]