Ираклије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ираклије I
Bernat, Martin Saint Helena & Heraclius taking the Holy Cross to Jerusalem.jpg
Ираклије доноси Часни крст у Јерусалим
Византијски цар
Период 610641
Претходник Фока
Наследник Ираклије Нови Константин
Датум рођења 575.
Датум смрти 641.
Династија Ираклијева династија
Отац Ираклије Старији
Супружник Фабија Евдокија
Мартина
Потомство Евдокија Епифанија
Ираклије Нови Константин
Ираклона

Ираклије I (грч. Ηράκλειος; 575641, владао 610—641) као византијски цар — син егзарха Африке.

Године 610. ослабљено Византијско царство је преузео цар Ираклије, који је, чим је дошао на власт збацивши с престола свог претходника Фоку, предузео свеобухватне реформе војске и државне управе. Прво је плаћањем годишњег данка Аварима на сјеверу склопио примирје како би се могао мирно посветити ратовању с Персијом на истоку. Потом је у Малој Азији увео посебне области - теме, у којима је војна и цивилна власт била у рукама војних заповједника. У темама је земља давана војницима на трајно кориштење у замјену за војну службу и плаћање пореза. Тиме је Византија смањила трошкове за плаћеничку војску, која се у ранијем раздобљу показала непоузданом. Истовремено су основане слободне сеоске општине које су као заједница плаћале порез и имале заједничко власништво над земљом.

У вријеме Ираклија Хрвати[1] и Срби[2] су се населили на Балкану. Побиједивши Аваре, Ираклије им је дозволи да населе некадашњу римску провинцију Далмацију.

Биографија[уреди]

Ираклије је био син Ираклија Старијег, егзарха Африке, који се истакао по својим победама извојеваним над Персијанцима а који је потицао од једног другог Ираклија (из Едесе) захваљујући ком је провинција Трополитана повраћена од Вандала за време владавине Лава I. Ираклије Млађи, предмет овог чланка, рођен је у Кападокији око 575. Мало се зна о његовом ранијем животу, али нужно је претпоставити да се показао вредним својих предака, пошто га је 610. отац одредио да збаци Фокину неподношљиву тиранију. Овај владар, убица цара Маврикија, чији је престо узурпирао, починио је таква нечувена зверства и рђаво управљао државом на тако ужасан начин, да су скопчане завере у свим провинцијама у циљу да се он лиши нечасно стечене круне. Главни завереник био је Крисп, Фокин таст, који је подстицао Ираклија Старијег да се придружи подухвату. Две године је мудри егзарх одбијао да дигне отворену побуну, али је своје непријатељске намере испољавао забрањивањем извоза жита из Африке и Египта у Константинопољ. Тако је стварао незадовољство међу житељима престонице, који су готово потпуно зависили од летине из Африке. Затим је царској ризници ускратио од прихода своје провинције и коначно обећао отворену подршку Криспу, који му је понудио царску круну. Њу је, међутим, егзарх одбио, позивајући се на своје поодмакле године. Уместо да сам пође у подухват, послао је свог сина Ираклија са флотом, а братића Никиту и његовог помоћника Грегорија или Грегору са војском са којом је требало да наставе путем Египта, Сирије и Мале Азије. Кренули су из Картагине јесени 610. Постоји чудна прича да онај ко први стигне у Константинопољ треба да постане цар. Али флоти је потребно само двадесет дана или две недеље од Африке до Босфора, док ниједа војска не може да стигне од Картагине до Константинопоља за мање од три месеца. Када се Ираклије појавио са флотом пред Константинопољем, Крисп је дигао устанак. Ираклије се на силу пробио до Златног рога, а цар, напуштен од својих плаћеника, сакрио се у палату. Када је Фока доведен пред Ираклија, победник је узвикнуо: „Бедниче, зар на такав начин да управљаш Царством?“. „Управљај њим боље“, био је чврст одговор; у налету вулгарне страсти, Ираклије је царског заробљеника оборио песницом на земљу и изгазио га ногама.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Фока
Византијски цареви
610641
Наследник:
Ираклије Нови Константин

Ираклиона

Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}