Грађанска заједница

С Википедије, слободне енциклопедије
Правни статус истополних
заједница у свету
Брак
Омогућено склапање
Признат
  1. Изводе се у 18 држава и Мексико Ситију, а све државе признају у таквим случајевима
  2. Изводи се у Холандији, укључујући Карипску Холандију. Регистровани су у Аруби, Курасау и Светом Мартину у таквим случајевима, али права на брак нису загарантована.
  3. Нису извођени нити признати у Нијуеу, Токелауу или на Куковим Острвима
  4. Није признат на прекоморској територији Кариба, али је за наређен брачни еквивалент за Кајманска острва.
  5. Нити извођени нити признати у америчкој Самои или неким племенским народима
  6. Степен препознавања непознат. До данас није било стварних случајева.
  7. Ограничено на права боравка за стране супружнике држављане ЕУ који нису из Европске уније (ЕУ)
  8. Правно старатељство (у целој држави), права боравка за стране супружнике легалних резидената (Хонг Конг, Пекинг)
  9. Ограничено за супружнике страних дипломатских званичника
Portal LGBT.svg Портал ЛГБТ
Државе у Европи представљене грађанским заједницама      Родно неутралне грађанске заједнице      Грађанске заједнице само за истополне парове      Кориштене за представљање грађанских заједница само за истополне парове      Грађанске заједнице нису представљене

Грађанска заједница, која се такође назива грађанско, регистровано или домаће партнерство, правно је признат вид партнерства сличан браку. Овакав вид партнерства први пут је уведен 1989. у Данској. Касније су под различитим именима оваква партнерства уведена у многим државама с циљем да се истополним паровима обезбеде права која су слична (а у неким земљама и истоветна) правима која произилазе из грађанског брака особа различитог пола.

Неке државе у којима постоје грађанске заједнице, признају и иностране заједнице уколико су те заједнице суштински еквивалентне њиховим.

Присталице грађанских заједница тврде да оне дају истополним паровима једнака права која уживају и брачни парови.[1] Неки критичари одбацују грађанске заједнице, јер сматрају да оне представљају посебан статус неједнак браку.[2][3] Према америчкој историчарки Ненси Кот, брак и грађанске заједнице „заиста се не могу поредити, јер не постоји ништа што је као брак, осим брака.“[4] Други, као што је Роберт Најт, критикују грађанске заједнице и тврде да су оне у ствари истополни брак под другим именом.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]