Грађанска заједница

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Правни статус истополних
заједница у свету
Брак
Омогућено склапање

Признат

  1. Бракови су законити широм Данског краљевства, мада закон још није ступио на снагу на Фарским Острвима
  2. Бракови се могу склопити у неким општинама, а савезна држава их признаје
  3. Само у одређене сврхе
  4. Под условом да је брак склопљен у мексичким савезним државама које су озакониле истополни брак
  5. Под условом да је брак склопљен у континенталној Холандији

* Закон још није ступио на снагу

Portal LGBT.svg Портал ЛГБТ
Државе у Европи представљене грађанским заједницама      Родно неутралне грађанске заједнице      Грађанске заједнице само за истополне парове      Кориштене за представљање грађанских заједница само за истополне парове      Грађанске заједнице нису представљене

Грађанска заједница, која се такође назива грађанско, регистровано или домаће партнерство, правно је признат вид партнерства сличан браку. Овакав вид партнерства први пут је уведен 1989. у Данској. Касније су под различитим именима оваква партнерства уведена у многим државама с циљем да се истополним паровима обезбеде права која су слична (а у неким земљама и истоветна) правима која произилазе из грађанског брака особа различитог пола.

Неке државе у којима постоје грађанске заједнице, признају и иностране заједнице уколико су те заједнице суштински еквивалентне њиховим.

Присталице грађанских заједница тврде да оне дају истополним паровима једнака права која уживају и брачни парови.[1] Неки критичари одбацују грађанске заједнице, јер сматрају да оне представљају посебан статус неједнак браку.[2][3] Према америчкој историчарки Ненси Кот, брак и грађанске заједнице „заиста се не могу поредити, јер не постоји ништа што је као брак, осим брака.“[4] Други, као што је Роберт Најт, критикују грађанске заједнице и тврде да су оне у ствари истополни брак под другим именом.[5]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Barack Obama on LGBT Rights” (PDF). 2008. Приступљено 3. 10. 2009. 
  2. ^ „Separate, Unequal: How Civil Unions Fall Short Of Marriage--An Op-Ed by Ian Ayres“ Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 20, 2012) (на језику: енглески), Приступљено 11. 4. 2013.
  3. ^ „No Separate but Equal in Marriage”. New York Times. 1. 4. 2007. 
  4. ^ Kristin M. Perry, Sandra B. Stier, Paul T. Katami and Jeffrey J. Zarrillo, plaintiffs, vs. Arnold Schwarzenegger, Приступљено 11. 4. 2013.
  5. ^ Bush stance on gay unions irks conservatives – Politics – MSNBC.com, Приступљено 11. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]