Северна круна (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Сазвежђе Северна круна)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Северна круна
Сазвежђе
Северна круна
Латинско имеCorona Borealis
СкраћеницаCrB
ГенитивCoronae Borealis
Симболизујекруну коју је Дионис дао Аријадни
Ректасцензија16
Деклинација+30
Површина179 sq. deg. (73)
Најсјајнија звездаалфа Северне круне (Гема или Алфека) (2,23m)
Метеорски ројевинема
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +90° и −50°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у јулу.
Сазвежђе Северна круна (означено као Corona) у атласу Јоханеса Хевелија. Слика је у огледалу, тј. замењене су лева и десна страна у складу са тадашњом праксом да се небеска сфера приказује „гледано споља“.

Северна круна (лат. Corona Borealis) је једно од 88 савремених и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. Према грчкој митологији, ово сазежђе представља круну коју је Дионис дао Аријадни приликом венчања, када је Аријадну оставио Тезеј (или ју је Дионис преотео од Тезеја, у зависности од легенде).

Звезде[уреди]

Насјајније звезде Северне круне формирају полукруг, по чему је ово сазвежђе и добило име. Најсјајнија је алфа Северне круне (Гема — „драгуљ“ или Алфека — „светла звезда напуклог прстена“). Гема је еклипсна двојна звезда магнитуде 2,23. Припада Покретној групи Велики медвед, групи звезда које имају заједничко порекло и брзину.

Бета Северне круне је такође двојна звезда.

R Северне круне је променљива звезда која је прототип у својој групи. У питању је жути субџин коме сјајност опада за неколико магнитуда у неправилним интервалима, највероватније зато што се накупи угљеник у атмисфери звезде који замрачује површину, а онда бива развејан притиском зрачења.

Т Северне круне је повратна нова, чији је сјај нормално око 10,8. магнитуде али достиже магнитуду 2 до 3 при ерупцијама. Претходне ерупције су биле 1866. и 1946.

Објекти дубоког неба[уреди]

У Северној круни нема сјајних објеката дубоког неба. У овом сазвежђу се налази Галактичка група Северне круне, група од преко 400 галаксија која је од Сунца удаљена око милијарду и 200 милиона светлосних година. Најсјајнији чланови групе су 16. магнитуде.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]