Саобраћај у Словенији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Република Словенија је земља која се протеже кроз више регија Европе (Алпи, Балкан, Средоземље, Панонска низија), што земљи даје велики саобраћајно-прометни значај. Главно саобраћајно чвориште у држави је престоница, Љубљана.

Словенија има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај.

Железнички саобраћај[уреди]

Познати железнички чвор, Зидани Мост

Укупна дужина железничке мреже у Словенији је 1.229 km (2004. године), од тога 504 km електрификовано (2002. године). Ово се односи на пруге стандардне ширине колосека. Поред тога, постоје и пруге уског колосека, које се данас мање користе. Такође, постоји мали постотак пруга са два колосека.

Државно железничко предузеће су Словеначке железнице.

Железничка мрежа је савремена и интензивно се обнавља. Најважнији железнички правци су они правца исток-запад и север-југ и који чине најлакшу везу Мађарске и Италије, односно Аустрије и Хрватске. Ова два правца се укрштају у Љубљани.

Главне унутардржавне железничке пруге крећу од престонице и то су:

Железничка веза са суседним земљама:

Друмски саобраћај[уреди]

Ауто-путеви у Словенији спадају међу најбоље у целој Европи првенствено захваљујући скоријој изградњи по савременим начелима. И поред тога неке деонице нису завршене због неприступачног планиснког земљишта. Због истос су на словеначким ауто-путевима веома чести тунели, мостови, вијадукти. Главни ауто-путеви везују престоницу Љубљану са другим већим градовима у земљи и са важним градовима суседних земаља. Садашњи и будући ауто-путеви, као главне друмске саобраћајнице, означени словом „А“ (А=ауто-пут) и редним бројем:

У Словенији су најважнији следећи ауто-путеви, делови већих Европских коридора (ознака са почетним словом Е):

У изградњи је и ауто-путна веза ауто-пута А1 и границе са Мађарском поред Мурске Соботе.

Водени саобраћај[уреди]

Поглед на луку Копер

Словенија је планинска земља са прилично малим рекама, а морска обала је кратка. Стога су услови за развој водног саобраћаја ограничени, али су искоришћени у највећој мери. На кратком приморју развијена је савремена теретна лука Копер, а и остала приморска места имају омање луке, намењене највише у туристичке сврхе. Пловних река у држави нема, а по језерима је развијен једино туристички превоз мањег обима.

Гасоводи и нафтоводи[уреди]

Гасовод: Дужина токова је 2.526 км (2003. године).

Нафтовод: Дужина токова је 11 км (2003. године).

Ваздушни транспорт[уреди]

Државна ваздухопловна компанија је Адрија ервејз.

У Словенији постоји 15 званично уписаних аеродрома (2004.), од којих 3 аеродрома су међународни и имају и IATA код (IATA Airport Code)

Аеродром Љубљана је главно ваздухопловно чвориште. Аеродром Порторож је више везан за сезонске авио-линије током летње туристичке сезоне на овом делу Јадранског мора.