Саобраћај у Словенији

С Википедије, слободне енциклопедије

Република Словенија је земља која се протеже кроз више регија Европе (Алпи, Балкан, Средоземље, Панонска низија), што земљи даје велики саобраћајно-прометни значај. Главно саобраћајно чвориште у држави је престоница, Љубљана.

Словенија има развијен друмски, железнички, ваздушни и водни саобраћај.

Железнички саобраћај[уреди | уреди извор]

Познати железнички чвор, Зидани Мост

Укупна дужина железничке мреже у Словенији је 1.229 km (2004. године), од тога 504 km електрификовано (2002. године). Ово се односи на пруге стандардне ширине колосека. Поред тога, постоје и пруге уског колосека, које се данас мање користе. Такође, постоји мали постотак пруга са два колосека.

Државно железничко предузеће су Словеначке железнице.

Железничка мрежа је савремена и интензивно се обнавља. Најважнији железнички правци су они правца исток-запад и север-југ и који чине најлакшу везу Мађарске и Италије, односно Аустрије и Хрватске. Ова два правца се укрштају у Љубљани.

Главне унутардржавне железничке пруге крећу од престонице и то су:

Железничка веза са суседним земљама:

Друмски саобраћај[уреди | уреди извор]

Ауто-путеви у Словенији спадају међу најбоље у целој Европи првенствено захваљујући скоријој изградњи по савременим начелима. И поред тога неке деонице нису завршене због неприступачног планиснког земљишта. Због истос су на словеначким ауто-путевима веома чести тунели, мостови, вијадукти. Главни ауто-путеви везују престоницу Љубљану са другим већим градовима у земљи и са важним градовима суседних земаља. Садашњи и будући ауто-путеви, као главне друмске саобраћајнице, означени словом „А“ (А=ауто-пут) и редним бројем:

У Словенији су најважнији следећи ауто-путеви, делови већих Европских коридора (ознака са почетним словом Е):

У изградњи је и ауто-путна веза ауто-пута А1 и границе са Мађарском поред Мурске Соботе.

Водени саобраћај[уреди | уреди извор]

Поглед на луку Копер

Словенија је планинска земља са прилично малим рекама, а морска обала је кратка. Стога су услови за развој водног саобраћаја ограничени, али су искоришћени у највећој мери. На кратком приморју развијена је савремена теретна лука Копер, а и остала приморска места имају омање луке, намењене највише у туристичке сврхе. Пловних река у држави нема, а по језерима је развијен једино туристички превоз мањег обима.

Гасоводи и нафтоводи[уреди | уреди извор]

Гасовод: Дужина токова је 2.526 км (2003. године).

Нафтовод: Дужина токова је 11 км (2003. године).

Ваздушни транспорт[уреди | уреди извор]

Државна ваздухопловна компанија је Адрија ервејз.

У Словенији постоји 15 званично уписаних аеродрома (2004), од којих 3 аеродрома су међународни и имају и IATA код (IATA Airport Code)

Аеродром Љубљана је главно ваздухопловно чвориште. Аеродром Порторож је више везан за сезонске авио-линије током летње туристичке сезоне на овом делу Јадранског мора.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]