Поло

С Википедије, слободне енциклопедије
Поло утакмица

Поло (од тибетанског pulu (лопта)) је игра коњаника с лоптом и штапом помоћу којег учесници гурају малу дрвену лопту у противнички гол, настојећи да противнику дају што више голова, а приме што мање.

Историја[уреди | уреди извор]

Верује се да је поло настао још пре нове ере. у Персији, одакле се ширио на исток у Тибет, Индију, Кину, Кореју и Јапан, а на запад до данашњег Истанбула. Стара персијска књижевност обилује описима ове игре. Тако је у епској поеми Шах-наме персијског песника Фирдусија (око 950 – око 1020) описан један „међународни поло меч“ између Ирана и Турана. Временом поло добија обележје спорта: игра се по утврђеним правилима, са одређеним бројем учесника (4-8), на прописаним и уређеним теренима.

Игра је 1869. пренета из Индије у Енглеску, где убрзо после првог меча (1871) стиче популарност. Године 1874. основан је водећи савез за поло у Уједињеном Краљевству (The urlingham Polo Association), који данас представља Међународни поло-савез. Из Велике Британије шири се у европске земље од Француске и Шпаније до Русије. У САД је поло први пут игран 1883., а савез за поло је основан 1890.

Правила игре и опрема[уреди | уреди извор]

У игри учествују две екипе, свака са по четири јахача. Терен (275 m х 180 m) је покривен травом. Ако је ограђен може бити нешто мањи (око 160 m). Утакмица има највише 8 делова или шукера (chukkers), сваки по 7,5 минута између којих је одмор од 3 минуте у којем се могу увести свежи коњи. На половини игре је одмор од 15 минута. Најчешће меч траје 6 шукера (укупно око један сат).

Гол (врата) су на средини краћих страна терена., обележена стубовима са распоном од 7,5 метара.

Такмичари ударају полту штапом од бамбуса, који на доњем крају, има дрвену главу у облику дебље цигаре, дужине 20 до 23 cm. Штап и глава не чине прави угао и при ударању лопте мањи угао треба да је окренут коњу. Дужина и маса штапа зависе од телесне грађе играча, и дужина је обично од 122 до 147 cm, треба да је толика да из правилно седећег положаја може додирнути земљу. Горњи део дршке обложен је кожом и завршава се кожном омчом, која се ставља на руку тако да виси на зглобу десне руке.

Поло на Олимпијади 1900 у Паризу

Лопта је од врбова корена, пречника 8—8,5 cm, тешка 125 до 130 грама. У току игре добро одмерен и изведен ударац може да пошаље лопту на удаљеност од 100 m.

Одело јахача је трико-кошуља са кратким рукавима, беле чакшире и чизме, тропски шешир са улошком од плуте или алуминијума који штити од евентуалног ударца штапа или лопте. Мамузе морају бити без точкића. Рукавице су обавезне. Играч има право на мали корбач, који се држи у левој руци. Јахачи носе штитнике за колена.

Употребљава се „енглеско“ седло тежег типа за јахање. Коњ је зауздан пуном уздом, са виљушком (martingal). Све четири коњске ноге су бандажиране, како би се заштитили најосетљивији делови цеванице од случајног удрца штапа или лопте. Да коњи не би махањем репа ометали ударац, репови су им подвезани и увучени у кожне футроле. Данас се за поло најчешће користе коњи који су производ пунокрвне енглеске и арапске расе и добро грађених, чврстих и збијених, омањих кобила домаће расе. Коњи треба да су довољно брзи, чврсте конституције, кротке нарави, интелигентни да успешно прођу претходну обуку. Обука траје 2. године и више, па је зато цена обучених коња веома висока. За такмичење се узимају обично коњи стари од 6 - 12 година. Пре сваке утакмице коњи пролазе обавезан ветеринарски преглед.

Утакмицу суде тројица судија, од којих су двојица на коњима (по један за сваку половину игралишта), а одлуке доносе споразумно. Ако теренске судије нису сагласне, одлуку доноси врховни судија који се налази поред бочне линије терена или на повишеној трибини.

Осим на отвореном, постоји варијанта пола у дворани, и тада се тим састоји од три јахача.

Поло је најпопуларнији у Аргентини, Пакистану, Енглеској и САД где постоје и професионалне лиге. Поло је пет пута био на програму Олимпијских игара: Париза 1900, Лондон 1908, Антверпен 1920, Париз 1924. и Берлин 1936.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]