Тел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Поглед на тел Бари у северној Сирији

Тел (хебр. תֵּל; арап. تلّ Тал)[1] је археолошко налазиште на узвишењима са заравнаним врхом и благим падинама, и означава место на којем је сконцентрисан људски живот, мануфактура и трговина, а које је временом било заборављено и затрпано.

Технички, тел је вештачки брег стваран од неколико генерација људи који су живели и градили на истом месту. Током векова од нагомиланих остатака и рушевина висина расте, формирајући одређени нагиб.

Вишеслојна налазишта, која већином започињу још са праисторијским културама, а завршавају у античком периоду настајала су на стратешким положајима, поред мочвара и река, на посебним узвишењима у пределу. Вода је нарочито представљала важан ресурс за све културе, па је њена доступност допринела за настајање насеобина на падинама телова, који су временом прерасли у повеће хумке.

Телова има на целом свету, али су веома типична за блискоисточна археолошка налазишта, на местима настанка и преклапања прастарих култура. У јеврејској традицији се на пример назив Тел толико укоренио да се у Израелу користи и у именима данашњих градова и места, попут Тел Авив.

У Србији, археолошка налазишта Гомолава, Градина на Босуту, Чуруг - Стари Виногради[2], локалитет Стара Сарча код Шурјана[3], вишеслојно налазиште Мокрањске стене код Неготина[4], брег Хинга код Носе у Хајдукову [5] су мање-више типични телови.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Amateur Archaeologists Get the Dirt on the Past (енглески)
  2. Станко Трифуновић: „Давно нестале културе (праисторија)“, Археолошко налазиште Чуруг - Стари Виногради, Музеј Војводине, 2006.
  3. Археолошка налазишта - Завод за заштиту споменика културе Зрењанин
  4. Александар Капуран: Истраживање мултикултурног локалитета Мокрањске стене код Неготина у 2011. години. Археологија у Србији, Београд 2012
  5. Градски музеј Суботица - археолошка збирка

Литература[уреди]

  1. Archaeology of Palestine, Art of Excavating a Palestinian Mound, William Foxwell Albright, 1960, pp. 16
  2. Kirkpatrick, E. M. (1983). Chambers 20th Century Dictionary (New ed.). Edinburgh: W & R Chambers Ltd. ISBN 0-550-10234-5. стр. 1330..

Спољашње везе[уреди]