Цвекла

Из Википедије, слободне енциклопедије
Цвекла
Beets produce-1.jpg
Систематика
царство: Plantae
тип: Magnoliophyta
класа: Magnoliopsida
ред: Caryophyllales
породица: Amaranthaceae
потпородица: Chenopodioideae
род: Beta
врста: Beta vulgaris
варијетет: Beta vulgaris ssp. vulgaris
var. vulgaris

Екологија таксона

Цвекла (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) је поврће карактеристичне црвене боје које се користи у кулинарству и исхрани. Култивар је врсте Beta vulgaris из фамилије лобода (Amaranthaceae). Њено богатство минералима, угљени хидратима, мастима и беланчевинама чини је здравом и честом намирницом. Такође је богата и витамином B12, а у себи има и мале количине кобалта. Позитивно делује код малокрвних особа и деце.

Цвекла се припрема и конзумира лако, а најчешће се кува или кисели. Често се једе и сирова, углавном рендана, као додатак салати. Састојак је и руског националног јела боршч.

Облик јој може бити округао и цилиндричан.

Примена у медицини[уреди]

Цвекла је биљка богата здравим састојцима. Зато је одавно позната и као лековита биљка која се користила у домаћинству. Такође користи се и у савременој медицини. Основна примена цвекле је у сузбијању појаве тумора и лечењу леукемије. Затим, користи се у лечењу маларије, акутних фиброзних болести и грипа у почетном стадијуму. Користи се и при регулацији крвног притиска, обично уколико је низак. Повољно утиче на нерве и рад мозга, а поспешује и рад желуца, црева и жучи.

Корен[уреди]

Корен цвекле је репаст црвенкасте боје.