.cs

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
.cs
Уведен отпр. 1990
TLD тип Највиши Интернет домен државних кодова
Статус Прекинут
Регистрација Нема
Спонзор Нема
Намењена употреба Енитети повезани са Чехословачком (првобитно) или Србијом и Црном Гором (у претходном периоду)
Стварна употреба Прилично је добро коришћен у Чехословачкој пре него што је прекинут у корист домена .cz и .sk; а постојала је могуће да се користити у Србији и Црној Гори
Структура Није у корену
Политика расправе Нема
Веб-сајт Нема

.cs је на неколико година био највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Чехословачку. Међутим, држава се поделила на Чешку Републику и Словачку 1993. године и двема новим државама су убрзо додељени НИД-дк-ови: .cz и .sk, респективно. Употреба домена .cs је постепено укинута, а НИД-дк је обрисан негде око јануара 1995.

.cs је највише коришћени највиши Интернет домен који је обрисан. Статистике из RIPE Network Coordination Centre показују да је чак и у јуну 1994. године, много пошто је урађена конверзија ка .cz и .sk, .cs је и даље имао 2300 хостова. За поређење, остали обрисани НИД-ови (.nato и .zr) могуће да нису ни стигли двоцифрене бројеве.

CS је у периоду од 2003 до 2006. године био ISO 3166-1 код за Србију и Црну Гору. Међутим, Србија и Црна Гора никада није користила .cs домен, већ је наставила да користи свој претходни НИД-дк .co.yu. IANA је .cs резервисала за Србију и Црну Гору, без додељених спонзорских организација. С обзиром да је Државна заједница Србија и Црна Гора расформирана највероватније ће бити поново обрисан.


Спољашње везе[уреди]