Тринаести српски корпус НОВЈ

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Тринаести српски корпус
Flag of Yugoslavia (1943–1946).svg
Југословенска партизанска застава
Постојање7. септембар 1944.
ФормацијаДруга прол. дивизија

22. српска дивизија

24. српска дивизија
Јачина8.000 бораца[1]
ДеоНародноослободилачке војске Југославије
Ангажовање
Команданти
КомандантЉубо Вучковић
Политички комесарВасилије Смајевић

Тринаести српски корпус НОВЈ је формиран 7. септембра 1944. године од Друге пролетерске, 22. и 24. српске дивизије. Већ 20. септембра, Друга пролетерска дивизија је изашла из његовог састав, а ушла је 46. српска дивизија. Октобра 1944. године, у састав корпуса је ушла и 47. српска дивизија. Командант корпуса је Љубо Вучковић, народни херој, а политички комесар Василије Смајевић.

Одлуком Врховног штаба НОВ и ПОЈ од 3. децембра 1944. године Штаб корпуса је расформиран, а јединице корпуса су стављене под непосредну команду Главног штаба НОВ и ПО Србије.

Борбени пут Тринаестог корпуса[уреди | уреди извор]

Тринаести српски корпус је дејствовао у јужној Србији, на простору између река Ибра, Западне Мораве и Нишаве, југословенско-бугареске границе, реке Пчиње и границе Косова. Наредбом Главног штаба НОВ и ПО Србије, од 8. септембра 1944. године, добио је задатак да развије операције у долини Јужне Мораве и Нишаве. Својим дејством онемогућавао је повлачење немачкој Групи армија „Е“ из Грчке и Македоније. Почетком септембра корпус је ослободио: Врање, Бујановац, Владичин Хан и Сурдулицу, 8. септембра; Бабушницу, Пирот, Цариброд и Босилеград, 10. септембра. До половине септембра непријатељ је остао само и утврђеним гарнизинима у Нишу, Лесковцу и Властоинцу. Корпус је 9. септембра разбио и Чегарски четнички корпус.

Крајем септембра и почетком октобра, корпус је водио борбе са немачким јединицама из Групе армија „Е“, које су покушавале да се пробију од Скопља ка Београду. Заједно са јединицама Друге бугарске отачаствено-фронтовске амрије и 223. дивизије Црвене армије, од 8. до 14. октобра учествовао је у борбама за ослобођење Ниша. Корпус је 10. октобра ослободио Власотинце, а 11. октобра Лесковац и Врање.

Ослобођењем Ниша и Врања уништене су јаке немачке снаге и пресечена одступница Групи армија „Е“ Моравском долином. У другој половини октобра и у новембру корпус је учествовао у борбама за ослобођење севрног Косова. И учествовао ослобођењу: Приштине, 19. новембра; Вучитрна, 20. новембра; Косовске Митровице, 22. новембра и Новог Пазара, 30. новембра.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]