Армије НОВЈ

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

У Народноослободилачкој војсци Југославији су биле формиране четири армије. Оне су биле формиране почетком 1945. године, у време када је НОВЈ образовала стабилан стратегијски фронт, присиљавајући непријатеља да ангажује огромне војне ефективе. Тада је Народноослободилачка војска Југославије реорганизована у Југословенску армију.

Иако су армије у НОВЈ формално образоване тек почетком 1945. године, функцију армија имале су раније и оперативне групе у чијем је саставу често било и неколико дивизија.

Насатнак армија у НОВЈ[уреди | уреди извор]

Прва армијска група формирана је 15. септембра 1944. године, ради обједињавања снага за Београдску операцију; у њен састав тада су ушли Први пролетерски и Дванаести војвођански корпус. По ослобођењу Београда ова армијска група је расформирана. Крајем 1944. године када су ослобођене Србија, Македонија, Црна Гора и Далмација и успостављен стабилан стратегијски фронт од Драве до Јадранског мора, на ослобођеној територији извршена је мобилизација људства и материјала.

Тако су били створени услови који су омогућили виши корак у развоју Народноослободилачке војске Југославије. Почетком јануара 1945. године формиране су Прва, Друга и Трећа армија, а 1. марта и Четврта армија, када је Народноослободилачка војска Југославије преименована у Југословенску армију. Штаб Првог пролетерског корпуса преформиран је у Штаб Прве армије, Штаб Јужне оперативне групе у Штаб Друге армије, Штаб Дванаестог војвођанског корпуса и део Главног штаба НОВ и ПО Војводине образовали су Штаб Треће армије, а Штаб Осмог далматинског корпуса и део Главног штаба НОВ и ПО Хрватске Штаб Четврте армије.

Формација је предвиђала командни део Штаба армије који су сачињавали командант, политички комесар, начелник штаба и начелници оперативног, обавештајног и организационог одељења. У шири део штаба ушле су команде родова (артиљерије, инжињерије, тенковских јединица и веза) и команда позадине (командант, политички комесар и начелник штаба).

У непосредни састав армије, ван корпуса и дивизија, ушле су: артиљеријске, тенковске, инжињеријске и допунске бригаде и пук за везу. Формацијом нису били предвиђени корпусни штабови. Дивизије су биле непосредно потчињене штабу армије, али штабови оних корпуса који су дејствовали у позадини непријатеља расформирани су тек када су њихове дивизије услед примицања фронта заузеле место у борбеном распореду армије.

Списак армија НОВЈ[уреди | уреди извор]

назив датум формирања командант политички комесар
Прва армија 1. јануар 1945. Пеко Дапчевић Мијалко Тодоровић
Друга армија 1. јануар 1945. Коча Поповић Блажо Ломпар
Трећа армија 1. јануар 1945. Коста Нађ Бранко Петричевић
Четврта армија 1. март 1945. Петар Драпшин Бошко Шиљеговић

Литература[уреди | уреди извор]