2. пролетерска дивизија НОВЈ

С Википедије, слободне енциклопедије
Друга пролетерска дивизија
Druga proleterska divizija na Sutjesci.jpg
Борци дивизије током битке на Сутјесци 1943. године
Постојање1. новембар 1942.
Место оснивања:
Тичево, Босанска крајина
ФормацијаДруга прол. бригада
Четврта прол. бригада
Друга далматинска бригада
Јачина3.280 војника и официра[тражи се извор]
ДеоНародноослободилачке војске Југославије
Команданти
КомандантПеко Дапчевић
Политички комесарМитар Бакић

Друга пролетерска дивизија НОВЈ формирана је од Друге пролетерске ударне бригаде, Четврте пролетерске црногорcке ударне бригаде и Друге далматинске ударне бригаде 1. новембра 1942. године у Тичеву. Сматрала се једном од елитних јединица НОВЈ.

Борбени пут Друге пролетерске дивизије[уреди | уреди извор]

Након формирања дивизија као целина предузела је током децембра 1942. успешан напад на усташке гарнизоне Ливно и Дувно. У јануару 1943. године нападала је италијанско-четничке снаги на простору Босанско Грахово-Книн, а у фебруару ликвидирала је усташки гарнизон у Имотском.

Током битке на Неретви у офанзиви у долину Неретве представљала је десну нападну колону, учествовала је у противудару код Горњег Вакуфа и у разбијању четника код Невесиња и Калиновика.

Током битке на Сутјесци учествовала је у жестоким борбама за мостобран у долини Сутјеске и приликом пробоја обруча на Зеленгори и на комуникацији Фоча-Калиновик.

Од 1. септембра 1943. године била је у Другом ударном корпусу НОВЈ. Почетком децембра 1943. године претрпела је пораз од немачке Прве брдске дивизије током операције „Кугелблиц“, због којег је смењен Штаб дивизије на челу с командантом Љубодрагом Ђурићем. За новог команданта постављен је Љубо Вучковић, народни херој.

Од марта до маја 1944. године учествовала је у наступању кроз Србију, а затим у борбама против Немаца, четника и муслиманске муслиманске легије „Кремплер“ у Санџаку. Друга далматинска пролетерска ударна бригада изашла је из састава дивизије 27. јануара 1944. године. У саставу дивизије налазиле су се затим Трећа српска бригада од 10. фебруара 1944, Шеста српска бригада од 16. новембра 1944. и Артиљеријска бригада од 15. марта 1945. године. Друга пролетерска ударна бригада је од септембра до децембра 1944. била у саставу 21. српске дивизије, а затим поново у Другој дивизији.

Од почетка августа 1944. Друга пролетерска дивизија борила се под непосредном командом Главног штаба НОВ и ПО Србије у долини Западне Мораве, а од јануара до априла 1945. године учествовала је у борбама на Сремском фронту. Крајем децембра 1944. у њеном саставу било је 9.886 бораца.

Све три бригаде које су при оснивању Друге пролетерска дивизија биле у њеном саставу, проглашене су за пролетерске и одликоване Орденом народног хероја.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Јово ВУКОТИЋ, Друга пролетерска дивизија, Војноиздавачки завод, Београд 1972.
  • Војна енциклопедија, Београд 1975. година

Спољашње везе[уреди | уреди извор]