Isabegov hamam (Novi Pazar)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Isabegov hamam
Stari hamam u Novom Pazaru.jpg
Stari hamam u Novom Pazaru
Opšte informacije
Vrsta spomenika Tursko kupatilo
Vreme nastanka 15. vek
Tip spomenika Spomenik kulture od velikog značaja
Vlasnik Republika Srbija
Nadležna ustanova za zaštitu Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo
Sedište Novi Pazar
Položaj i kontakt
Mesto Novi Pazar
Država  Srbija
Telefon (020) 331 041; 020 313 644
Faks (020) 314 224; 020 314 224
Veb-sajt Zvanični sajt

Isabegov hamam, poznat i kao Novopazarski stari hamam, je javno kupatilo u neposrednoj blizini Stare čaršije, na desnoj obali reke Raške u samom središtu Jeni Bazara Novog Pazara. Hamam je dao izgraditi treći beg Osmanske provincije Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara, Isa-beg Isaković, u drugoj polovini 15. veka.

Isabegov hamam je primer tzv. dvojnog gradskog hamama. U zgradi su se nalazile muške i ženske prostorije, potpuno identične, odvojene po uzdužnoj simetrali osnove i pregrađene kamenim zidom. Na zgradi se nalazi jedanaest kupola različitih veličina i sa šestougaonim otvorima. Svaka prostorija prekrivena je kupolom. Na severnoj strani hamama nalazio se prostrani šadrvan koji je bio jedna vrsta čekaonice i svlačionice, dok se na južnoj strani nalazila tzv. hazna - prostorija za grejanje vode. Postojale su i tri prostorije za kupanje sa mermernim česmama i jedna prostorija za odmor od kupanja.

Danas se ovaj spomenik islamske arhitekture nalazi pod zaštitom republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja[1].

Reference[уреди]

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]