Isabegov hamam (Novi Pazar)

С Википедије, слободне енциклопедије
Isabegov hamam
Stari hamam u Novom Pazaru
Opšte informacije
MestoNovi Pazar
OpštinaGrad Novi Pazar
Država Србија
Vrsta spomenikaTursko kupatilo
Vreme nastanka15. vek
Tip kulturnog dobraSpomenik kulture od velikog značaja
VlasnikRepublika Srbija
Nadležna institucija
Nadležna ustanova za zaštituZavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo
SedišteNovi Pazar
AdresaStefana Nemanje 2 36300
Zvanični veb-sajt

Isabegov hamam, poznat i kao Novopazarski stari hamam, je javno kupatilo u neposrednoj blizini Stare čaršije, na desnoj obali reke Raške u samom središtu Jeni Bazara Novog Pazara. Hamam je dao izgraditi treći beg Osmanske provincije Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara, Isa-beg Isaković, u drugoj polovini 15. veka.

Isabegov hamam je primer tzv. dvojnog gradskog hamama. U zgradi su se nalazile muške i ženske prostorije, potpuno identične, odvojene po uzdužnoj simetrali osnove i pregrađene kamenim zidom. Na zgradi se nalazi jedanaest kupola različitih veličina i sa šestougaonim otvorima. Svaka prostorija prekrivena je kupolom. Na severnoj strani hamama nalazio se prostrani šadrvan koji je bio jedna vrsta čekaonice i svlačionice, dok se na južnoj strani nalazila tzv. hazna - prostorija za grejanje vode. Postojale su i tri prostorije za kupanje sa mermernim česmama i jedna prostorija za odmor od kupanja.

Danas se ovaj spomenik islamske arhitekture nalazi pod zaštitom Rеpublike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.[1]

Reference[уреди | уреди извор]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]