Pteroglossus

С Википедије, слободне енциклопедије

Pteroglossus
Pteroglossus erythropygius
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Pteroglossus

Illiger, 1811
Врсте

Види текст

Pteroglossus или арасарији[1] су род птица из породице тукана. То су птице средње величине, светло обојеног перја и огромних, контрастно обојених кљунова. Настањују Централну и Јужну Америку. Све врсте се углавном хране воћем, мада понекад могу и инсектима или неким другим ситним пленом. Станиште им је на дрвећу, у рупама које саме праве. У њих полажу 2-4 бела јаја. Оно што је необично за овај род тукана и по чему се разликују од осталих је то да су арасарији друштвене птице и да време углавном проводе у друштву припадника своје врсте. Као и код рода Ramphastos, и код овог рода се сумња да на свим, или на великој већини врста паразитира ваш Austrophilopterus flavirostris, са изузетком зеленог арасарија.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Једна врста, шафранов тукан, формално је смештена у монотипски род Baillonius, али су научници 2004. потврдили да и она припада роду Pteroglossus.[2]

Списак врста[уреди | уреди извор]

Врсте из рода Pteroglossus:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Definition for aracari”. Oxford Dictionaries Online. Архивирано из оригинала 23. 07. 2012. г. Приступљено 20. 4. 2012. 
  2. ^ „South American Classification Committee”. Merge Baillonius into Pteroglossus. Архивирано из оригинала 16. 05. 2008. г. Приступљено 16. 9. 2007. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]