Црква Вазнесења Христовог у Потпорњу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Вазнесења Христовог у Потпорњу
Црква Вазнесења Христовог у Потпорњу
Опште информације
МестоПотпорањ
ОпштинаВршац
Држава Србија
Време настанкапочетак 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Црква Вазнесења Христовог у Потпорњу, месту у општини Вршац, припада Епархији банатској српске православне цркве. Подигнута је почетком 18. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Црква је ниска једнобродна грађевина, малих димензија, са несразмерно великом полукружном олтарском апсидом на истоку и звоником на западној страни. Прислоњени пиластри који уоквирују главни улаз и протежу се до врха звоника, заједно са волутним завршецима забата, наглашавају значај западног прочеља. Једини украс на фасадама представља профилисан кровни венац. Сликана декорација зидане иконостасне преграде дело је непознатог аутора. Из времена градње цркве потиче и црквени мобилијар, изузетно дрворезбарско остварење са обиљем стилизованих биљних орнамената. Дашчани свод је осликан почетком 20. века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.