Портал:Козара и Поткозарје

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Козара и Поткозарје

Овај портал је посвећен свим људима у чијем је интересу да сазнају нешто више о планини Козари и њеном нераздвојном Поткозарју, њиховом земљопису, историји, народу, легендама…

Козара је планина у сјеверозападном дијелу Босне и Херцеговине, у Републици Српској. Њену дужину од 80 km и ширину од око 20 km окружују токови ријека Сане, Уне, Саве и Врбаса.

На обронцима и у подножију планине Козаре смјестио се плодни крај, Поткозарје. Гдје се налази тачна граница између Козаре и Поткозарја нико неби знао тачно да одреди, јер ова два имена представљају нераздвојиву цјелину, како у географском, тако и у сваком другом погледу.

Биографија једног козарчанина

Рајко Петров Ного
Рајко Петров Ного

Рајко Петров Ного (Борија, општина Калиновик, 13. мај 1945) српски је пјесник, есејиста и књижевни критичар. Редовни је члан Академије наука и умјетности Републике Српске и члан Сената Републике Српске.

Завршио је Учитељску школу у Сарајеву, дипломирао је Југословенску књижевност и српскохрватски језик на сарајевском Филозофском факултету, а магистрирао на Филолошком факултету у Београду. Радио је као уредник у издавачком предузећу „Веселин Маслеша“ до 1982, затим као уредник београдског БИГЗ-а од 1982. до 1999.

Даље...

Фолклор

  Народне игре и пјесма са Козаре и из Поткозарја:

Слика са Козаре

Шума изнад Котловаче

Земљопис Козаре и Поткозарја

Градови Поткозарја:


  Села Поткозарја:


Козарчани

Хероји из 2. с. рата:

На листи су углавном борци који су рођени на подручју Козаре и Поткозарја, а има и неколико оних који ту нису рођени али је њихово учешће у НОБ тијесно повезано са овим просторима.

Потребно дорадити

Спољашње повезнице

Све о Козари и козарчанима

Национални парк Козара

Официјелна страна општине Приједор

Костајничка веб презентација

Неофицијелна презентација новог града

Званична презентација општине Градишка

Званична презентација општине Лакташи

Званична бањолучка веб презентација

Омарчанска веб презентација

Козарска Дубица онлајн

СКСД Козара из Гетебурга

Филм Козара из 1963. на GoogleVideo (комплетан)

Споменик на Мраковици (аматерски снимак)

Остали портали на српској Википедији