Портал:Европска унија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Култура Географија Историја Биографије Математика Наука Друштво Технологија
Садржај Википедије Википортали Азбучна претрага чланака
Bannière Drapeaux UE-28.png
„Уједињени у
различитости.“

Добродошли на први портал ове Википедије -
Портал Европске уније

Застава Европске уније

Европска унија (скраћено: ЕУ) је међувладина и наднационална заједница двадесет осам европских демократских држава.

Унија је оформљена под садашњим именом Уговором о Европској унији (познатијим под именом Мастрихтски уговор) 1992. године. Многи аспекти ЕУ су постојали и пре потписивања овог уговора, преко разних организација оформљених педесетих година двадесетог века.

Политичке активности Европске уније се испољавају у многим сферама, од политике здравства и економске политике до иностраних послова и одбране. У зависности од развијености сваке земље понаособ, организација Европске уније се разликује у различитим областима. ЕУ је дефинисана као федерација у монетарним односима, пољопривреди, трговини и заштити животне средине; конфедерација у социјалној и економској политици, заштити потрошача, унутрашњој политици; и као међународна организација у спољној политици. Главна област на којој ЕУ почива је јединствено тржиште које се базира на царинској унији, јединственој монети (усвојеној од стране 13 чланица) и заједничкој пољопривредној и риболовној политици.

више информација о Европској унији...

Изабрани чланак месеца

Церемонија потписивања Римских уговора (1957).

Историја Европске уније представља временски период који почиње 1952. оснивањем прве велике европске наднационалне економске заједнице — Европске заједнице за угаљ и челик. У Европи су 1958. основане још две наднационалне заједнице — Европска економска заједница и Европска заједница за атомску енергију, које су се 1967. заједно са Европском заједницом за угаљ и челик ујединиле у Европске заједнице. Године 1993. Европска економска заједница је, поставши један од три стуба Европске уније, ушла у њен састав као Европска заједница, а десет година касније, истеком Уговора из Париза, и функције Европске заједнице за угаљ и челик су постале део надлежности Европске заједнице, а самим тим и ЕУ. Европска заједница за атомску енергију је наставила да постоји као самостална наднационална организација.

Од свог настанка, па до данашњих дана, Европска унија је расла и развијала се. Оно што је почело као шесточлана организација за слободну трговину индустријским сировинама, развило се у јединствену унију унутар чијих 28 држава чланица је омогућено слободно кретање људи, роба, услуга и капитала. Већина њених грађана се служи заједничком валутом, а чланице остварују јако блиску сарадњу у правним, полицијским, одбрамбеним и спољнополитичким питањима. Од заједнице која је изградила Европу из пепела након Другог светског рата, прерасла је у унију са преко 494 милиона становника, са највишим бруто друштвеним производом на свету.

даље архива

Остали изабрани чланци

Изабрана слика месеца


Национални парк Кречњачки Алпи


Национални парк Кречњачки Алпи у Аустрији.

Остале изабране слике

Вести

Тренутна председавајућа земља ЕУ

Flag of Greece.svg

Република Грчка

Изабрана биографија

Кристијан Шварц-Шилинг

Др Кристијан Шварц-Шилинг (нем. Christian Schwarz-Schilling, рођен 19. новембра, 1930. у Инсбруку у Аустрији) је немачки политичар. До 2. јула 2007. вршио је функцију Високог представника за Босну и Херцеговину када га је наследио словачки дипломата Мирослав Лајчак.

...даље...

Потребни чланци

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у проширивању портала Европске уније, овде ћете наћи чланке које је потребно направити или проширити.

Кратки чланци

Лисабонски споразум - Гордон Браун - Франко Фратини - Тони Блер - Герхард Шредер - Жак Ширак

Да ли сте знали...

Остали портали на Википедији на српском језику

Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораШведскаШпанија
Види још: Минипортали