Јерма

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јерма
Ermapoganovo.jpg
Јерма близу места Поганово
Опште информације
Дужина 74 km
Пр. проток 13 ​m3s
Слив Црноморски
Водоток
Ушће Нишава
Географске карактеристике
Држава/е  Србија  Бугарска
Притоке Звоначка река

Јерма (буг. Ерма) река је у Србији и Бугарској, лева притока реке Нишаве, која припада Црноморском сливу. Има дужину од око 74 km, од тога 50 km протиче кроз Србију, а значајнија притока јој је Звоначка река.

Јерма извире на Власинској висоравни недалеко од Власинског језера у Општини Сурдулица (Србија), из Србије у селу Стрезимировци на граничном прелазу прелази у Бугарску, протиче једним делом кроз Бугарску, код Звоначке Бање поново улази у Србију (Општина Бабушница), пролази поред Манастира Поганово и улива се у Нишаву (Општина Пирот), код села Сукова, недалеко од Пирота.

Пробијајући се кроз Гребен планину (1337 м) и Влашку планину (1442 м) Јерма гради два велика кланца које мештани називају Одоровско и Влашко ждрело, са странама високим 300-400 м и ширином 10-30 м. Кланци су све до 1927. били потпуно непролазни. Тада је за потребе рудника каменог угља "Ракита" кроз клисуру пробијена траса железнице уског колосека. Рудник је затворен шездесетих година XX века, а седамдесетих је уместо пруге направљен асфалтни пут. Изградња пута је омогућила приступ дивљим лепотама реке Јерме као и Погановском манастиру, смештеног поред саме реке.

Види још[уреди]

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]