Јерма

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Јерма (филм).
Јерма
Ermapoganovo.jpg
Јерма близу места Поганово
Опште информације
Дужина 74 km
Пр. проток 13 m3s
Слив Црноморски
Водоток
Ушће Нишава
Географске карактеристике
Држава/е  Бугарска  Србија
Притоке Звоначка река

Јерма (буг. Ерма) река је у Србији и Бугарској, лева притока реке Нишаве, која припада Црноморском сливу. Има дужину од око 74 km, а значајнија притока јој је Звоначка река.

Јерма извире на Власинској висоравни недалеко од Власинског језера у Општини Сурдулица (Србија),из Србије у селу Стрезимировци на граничном прелазу прелази у Бугарску, протиче једним делом кроз Бугарску, код Звоначке Бање поново улази у Србију (Општина Бабушница), пролази поред Манастира Поганово и улива се у Нишаву (Општина Пирот), код села Сукова, недалеко од Пирота.

Пробијајући се кроз Гребен планину (1337 м) и Влашку планину (1442 м) Јерма гради два велика кланца које мештани називају Одоровско и Влашко ждрело, са странама високим 300-400 м и ширином 10-30 м. Кланци су све до 1927. били потпуно непролазни. Тада је за потребе рудника каменог угља "Ракита" кроз клисуру пробијена траса железнице уског колосека. Рудник је затворен шездесетих година XX века, а седамдесетих је уместо пруге направљен асфалтни пут. Изградња пута је омогућила приступ дивљим лепотама реке Јерме као и Погановском манастиру, смештеног поред саме реке.

Види још[уреди]

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]