Јуриј II од Звенигорода

Јуриј II
Jury Zvenigorodsky mal.jpg
Јуриј II
Датум рођења26. новембра 1374.
Место рођењаПереслављ-Залески
Датум смрти5. јул 1434.(1434-07-05) (59/60 год.)
Место смртиМосква
ДинастијаРјуриковичи
ОтацДмитриј Донски
МајкаEudoxia of Moscow
СупружникAnastasia of Smolensk
ПотомствоDmitry Yurievich Krasny, Dmitry Shemyaka, Василиј Косој
ПретходникВасилиј II Слепи
НаследникВасилиј III

Јуриј II (26. новембра 1374 - 5. јули 1434) је био велики московски кнез од 1433. до 1434. године.

Престолонаследник[уреди | уреди извор]

Рођен је у Переслављ-Залеском као млађи син Дмитрија Донског. Кнежевска круна је 1389. године, након очеве смрти, прешла на његовог старијег брата Василија I. Од тада па све до 1415. године он је престолонаследник државе пошто се брату тек тада рађа син и будући велике кнез Василиј II. 1425. године, када Јуриу умире брат, нови кнез има само десет година што тада доводи до кризе власти. По закону који је донео Дмитриј Донски круна би требало да прелази с брата на брата, а не с оца на сина.

Узурпатор[уреди | уреди извор]

Током првих пет година он је стрпљиво чекао надајући се задовољавајућем развоју догађаја, али 1430. године ипак губи живце и одлази на двор кана Златне хорде која је вазални господар Москве. Тамо он успева добити титулу великог кнеза коју му кући на његову жалост нико не признаје. Како за потврду титуле нису стигли и монголски војници њему тада не преостаје ништа друго до сплетки како би преузео власт. Проћи ће свеукупно три године пре но што ли успе да скупи довољно војника за излазак на бојно поље и победу над Василијем II. Недуго потом 1433. године поражени велики кнез је био приморан абдицирати.

Велики кнез[уреди | уреди извор]

У покушају да искаже милост и потврди своју легитимност на право круне Јуриј пушта Василија на слободу с које он сада диже буну. Та нова побуна највероватније не би успела забележити победу да није дошло до изненадне смрти Јурија који се тада налазио у за руску владајућу кућу онога доба у високим животним годинама.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Дмитриј Донски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Јуриј II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Eudoxia of Moscow
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди | уреди извор]


Претходник: кнез Москве Наследник: