Елса (Дизни)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Краљица Елса из Аренделa је измишљени лик који се појављује у 53.анимираном филму Волт Дизни у Анимираном Студију, а његов наставак је Фрозен 2. Њен глас је најпре био од Бродвеј глумице и певачице Адине Мензл. На почетку филма, она је представљена од стране Ива Беле као мало дете, а затим као тинејџер од стране Спенце Гануст.

Eлса (Фрозен)
ElsaFrozen.jpg
Eлса (Фрозен)
Изворни насловЕлса Фрозен
Жанранимирани филм
ПродуцентВолт Дизни
Издавачка кућаWalt Disney Productions
СтудиоWalt Disney Productions
Година2013.
Земља САД
Језикенглески


Креирана од стране директора Крис Бак и Џенифе Ли, Елса је широко базирана на насловном лику „Снежна краљица“, од Данске бајке Ханса Кристијана Андерсена. У Дизнијевој филмској преради, она је представљена као принцеза у измишљеном Скандинавском краљевству Арендел, наследница престола и као старија сестра од принцезе Ане (Кристин Бел). Елса има магичну способност да ствара и манипулише снегом и ледом. Она нехотице шаље Арендел у вечну зиму, након њеног крунисања. Кроз филм она се прво бори контролисањем и прекривањем својих способности, а затим са ослобађањем од страха од ненамерног наношења штете другима, посебно њеној млађој сестри.

Снежна краљица, неутрална, али хладнокрвна у оригиналној бајци и зликовац у бројним адаптацијама карактера, било је тешко прилагодити се филму због њеног транспарентног приказа. Неколико филмских руководилаца, укључујући и Волта Дизнија, покушало је да ради на лику, а одређен број филмских прерада је одложен јер нису могли да разумеју карактер. Бак и његов ко-редитељ Џенифер Ли, на крају су решили дилему, приказујући Елсу и Ану као сестре. Колико год је Анина борба спољашња, Елсина је унутрашња. То је довело до тога да је Елса постепено представљена као симпатични, неразумљиви карактер.

Елса је углавном добила позитиван пријем од критичара, који су похвалили њену комплексну карактеризацију и рањивост. Мензл је такође похваљена због свог вокалног представљања Елсе, поготово због извођења песме “Лет Ит Го“.

Развој[уреди]

Порекло и концет[уреди]

Волт Дизни је још 1937.године покушао да прилагоди бајку Ханса Кристијана Андерсена „Снежна краљица“ филму. Прича се фокусира на два детета, једна се звала Гда и послужила је као основа за принцезу Ану, а другој је било име Кај која је проклета негативно и послужила је као основ за Елсу.[1]

Снежна краљица на којој се темељи Елса.


Неколико филмских руководилаца је касније уложило напоре у пројекат, укључујући Пол и Гејтан Бризи, Дик Зондаг, Глен Кин и Дејв Готз. Године 2011. режисер Крис Бак почео је да ради на још једном покушају адаптације, али се такође суочио са изазовом карактера Снежне краљице.

Продуцент Питер Дел Вичо објаснио је да је то пре свега зато што она није била хумана и изолована, без личних односа. Као резултат тога, могли су да објасне њене мотивације. Након што је предложено неколико измена, неко из тима је предложио сестру Снежне краљице. Када су схватили да ови ликови могу да буду браћа и сестре и да имају односе, све се променило.

Снежна краљица је сада добила име Елса и наставила је да се гради као зликовац[2], а Дизни је објавио синопис Фрозен у Мају 2013.године.

Када Ану проклиње њена отуђена сестра, хладнокрвна Снежна краљица, Ана је једина нада да прекине клетву да би преживела погубно, али узбудљиво путовање кроз ледени и немилостив предео. Придруживши се храбром пролазнику који тражи уточиште, његовом јелену и неспретном снешку белићу Ана мора да се такмичи са временом, осваја и бори се против војске снешка белића ако се нада да ће успети да растопи њено замрзнуто срце.[3]

Глас[уреди]

Ива Бела и Спенце Гануст су приказивале Елсу као мало дете и као тинејџерку, респективно.[4] Глумица и певачица Меган Мулали је првобитно глумела одраслу Елсу, али ју је заменила Адина Мензл, глумица и певачица на Бродвеју, познатија по томе што је наступала као Алфаба. Мензл, која је приказала Елсу је и раније била на аудицији за главну улогу у Дизнијевом филму Тенглд 2010.године. Није глумила за улогу, али редитељица је снимила њено певање и касније показала филмским редитељима Фрозен-а. Мензл се изненадила када је касније позвана на аудицију и добила је улогу након тога.

Адина Мензл представља Елсу.


Директор Крис Бак је веровао да ће Мензелин вокал помоћи у представљању лика, иако Мензел није навикла да ради са анимираним филмовима па је морала својим гласом да прикаже осећања свог лика.[5] Док је снимала била је у стању да се игра својим гласом.

Током продукције, Мензл и Џонатон Гроф који приказије Кристофа, отишли су у студио за анимацију да објасне аниматорима како да се приближе својим ликовима. Аниматори су питали Мензл о њеном певању, посматрајући и снимајући њено дисање док је уживо певала; Затим су анимирали Елсино дисање како би их сложили. Према композитору Робе Лопезу, казе да је Мензелин вокални распон био у стању да јасно пренесе Елсину ниску, рањиву, крху страну као и њену моћ и самореализацију.

Остали гласови[уреди]

Широм света, Елса је названа на 46 језика. Холандска певачица и глумица Вилемајн Веркак, Шпанска певачица Гасејла, Француска певачица Анеј Делва.

Анеј Делва и Јелена Гавриловић су првобитно прошле аудицију за Анину улогу.

Од 2013.године, неке локалне ТВ станице снимају филм на својим локалним језицима.

Дизајн и карактеризација[уреди]

Након кастовања Адине Мензл, Елсина карактеризација је доживела неколико измена. Према Мензл, првобитно је писана као једнодимензиони антагонист, али је постепено ревидирана као рањива, вишеструка фигура.[6] Редитељка Џенифе Ли изјавила је да је Елса увелико вођена страхом током целог филма[7], док је Мензел додала да се такође бори и са својим потенцијалом да буде јака, моћна, изванредна жена. У Јулу 2013.године, Дизни је објавио слике главних ликова филма заједно са обрисима њихових улога.

Елса је добила следећи опис:

На излед, Елса изгледа спремна, краљевски, али у стварности живи у страху док се бори са моћном тајном - рођена је са снагом да ствара снег и лед. То може бити дивна, али и веома опасна особина. Прогоњена у тренутку када јој је магија скоро убила млађу сестру Ану, Елса се изоловала, проводећи сваки тренутак будним, покушавајући да потисне своје растуће моћи. Боји се да постане чудовиште и да јој нико, чак ни сестра не може помоћи.[8]

Елсин надзорни аниматор био је Веј Антен који је тражио ту улогу јер је био фасциниран њеном сложеношћу. За рад на дизајнирању и анимирању Елсе, Унтен и још три запослена су освојили награду за изваредан анимирани лик.

Продуценти су идентификовали сцену у којој Елса пева „Лет Ит Го“ као кључну тачку у развоју лика. Сцена приказује њен избор да пусти њен страх од коришћења својих моћи.

Способности[уреди]

Пошто је Елса представљена као мало дете на почетку филма, аниматори су желели да на први поглед истакну њене моћи како би одражавале њено невино и фантастично стање ума у то време. Њени снежни и ледени узроци касније постају сложенији и комплекснији када је одрасла. Контролор ко-ефеката Малон Вест рекао је: "Када Елса коначно отпусти и стварно почне да поседује своје криокинетичке способности, желели смо да лед и снег који она направи пређе идеју да је Елса сада одрастала и постала тако лепа, елегантна, сигурна и моћна млада жена.[9]

Њен ледени дворац, који ствара док пева "Лет Ит Го", осмишљен је да илуструје сазревање њених моћи, као и да буде "манифестација њених осећања према свету". Палата је у почетку лепа, међутим, након што је постала свесна уништења коју је ненамерно проузроковала и како је све више и више кажњавају и прогоне други, постаје тамнија и искривљенија, а на зидовима се формирају назубљене леденице. Дизајнерски тим филма није био сигуран како би требао изгледати дворц испуњен снегом. Ласаср је предложио да се структура и обрасци заснивају на пахуљицама. На пример, огромна пахуљица би служила као основа, а палата би била шестерокутног облика. Ласетер је такође желео да узорци пахуљица утичу на начин на који Елса ствара палату. "Пахуљице су ти мали кристали леда који се формирају у ваздуху. А када дође до промена у температури и влажности, ове пахуље почињу да расту у образац који је познат као гранање и оплата", рекао је супервизор ко-ефеката Делј Мејда.[10]

Педесет аниматора радило је на сцени у којој је дворац изграђен, а један оквир је захтевао 30 сати. Касније су применили сличне технике за Елсину одећу. Док је традиционални норвешки росемалинг био инспирација за њено костимирање рано у филму, њена ледена хаљина је дизајнирана на сличан начин као и њена палата, са снежним пахуљицама које су снажно утицале на стил. Њен огртач је велика снежна пахуљица.[11]

Појава[уреди]

Фрозен[уреди]

Главни чланак: Фрозен (2013 филм)

Елса, принцеза Арендел и наследница трона, рођена је са способношћу да ствара и контролише лед и снег. Као дете, она користи своје способности да направи зимску земљу чудеса, да се игра са својом млађом сестром и најбољом другарицом, принцезом Аном. Једне ноћи, Елса је случајно нашкодила Ани својим моћима. Краљ и краљица Аренделе журно су одвели Ану у племе планинских тролова да је излече. Док лече Ану, тролови обавештавају краљевску присутност да ће Елсине способности расти, чинивши и лепе и веома опасне ствари, тако да мора научити да их контролише. Док тролови бришу Анину успомену на инцидент и моћ њене старије сестре, Елса је трауматизована догађајем. Краљ и краљица предузимају кораке да контролишу и сакрију Елсине ледене силе: капије замка су закључане, Елса је затворена у својој спаваћој соби све време, добила је рукавице ради сузбијања њених моћи и речено јој је да задржи своје емоције. Ипак, њене силе настављају да расту још јаче и зато се плаши повреде оних до којих јој је највише стало. У међувремену, њена сестра Ана је несрећна и збуњена губитком контакта са својом старијом сестром и покушава, безуспешно, да је наговори да изађе из своје собе. Када сестре прерасту у тинејџере, брод у којем краљ и краљица плове је преврнут у олуји и они се утапају, остављајући Ану и Елсу да се осећају још усамљеније.


Прошле су три године, а Елса, која је сада старија, формално ће наследети свог оца као монарха Аренделе. Иако се боји отварања дворца великој гомили људи, њена круна се обавља релативно мирно. Међутим, на пријему, Ана тражи Елсинблагослов да се уда за принца Ханса са јужних острва, с којим се Ана срела раније тог дана. Елса одбија да благослови Хансову понуду да се ожени Аном; он је неко кога једва познаје, што је изазвало расправу између њих двоје. Тако узнемирена Елса случајно открива своју моћ. Након ужаса гостију и њених поданика, оптужених за чаробњаштво и названог чудовиште од стране војводе од Веселтона, Елса бежи из замка и повлачи се у ледене планине. У том процесу, њене емоције ослобађају "вечну" зиму широм Аренделе. Док је тамо, она одлучује да коначно прихвати све своје моћи и изгради огромну ледену палату у којој верује да може слободно живети без страха да ће повредити људе. Она такође обнавља снешка белића из детињства, Олафа, и несвесно га доводи у живот.

Ана, одлучна да пронађе Елсу и врати је, путује кроз планине, сусрећући Олафа и планинског човека по имену Кристоф. Стижу до ледене палате, где Ана покушава да убеди Елсу да се врати кући и поправи њихов однос. Када се Елса на крају опре (због сећања на повређивање Ане као детета), Ана јој говори о стању у којем је оставила Аренделе и све њихове људе. Ужаснута, Елса блесне и случајно замрзне Анино срце. Сада још више ужаснута јер је повредила своју сестру и људе својом моћи, Елса је навела Ану, Кристофа и Олафа да створе гигантско сњежно створење, што је симбол њене жеље да буде сама тако да буде у стању да користи своје моћи без повреде било кога. Након тога, њен ледени дворац очигледно постаје тамнији , одражавајући њезине муке и поновно запаљене страхове. У међувремену, Ана постаје све слабија и Кристоф је враћа натраг троловима, који им говоре да само "чина истинске љубав" може спасити њен живот.

Ханс и група војника нападају сада ружну ледену палату. Елса се бори против војводе од Веселтонових и двојице војника који покушавају да је убију. Ханс је уверава да их поштеди, да докаже да није чудовиште. Међутим, она је онесвешћена и одведена у тамницу њеног дворца. Ханс је посећује и позива је да прекине зиму; Елса признаје да нема појма како да то уради. Након што оде, она се ослобађа ланаца тако што ће га смрзнути и побећи из ћелије, иако њени страхови изазивају масивну мећаву. Ана се враћа у дворац, верујући да ће Хансов романтични пољубац бити "чин праве љубави" да би је спасио. Уместо тога, он је обавештава да је његова понуда брака била први корак завере да га доведе до трона Аренделе. Олаф каже Ани да је Кристоф заљубљен у њу и верује да ће је пољубац излечити. Журе да пронађу Кристофа. Ханс се суочава са Елсом и каже јој да је убила Ану. Урушена, Елса се сруши и мећава се изненада заустави. Ханс јој прилази и замахује мачем да би је убио, али Ана се окреће од приближавања Кристофу и са својом последњом снагом блокира Хансов напад док се смрзава.

Неколико тренутака касније, Ана почиње да се одмрзава, јер је њен избор да спасе сестру, а не она сама, неопходан "чин истинске љубави". Елса схвата да је љубав кључ за контролисање њених моћи и да је у стању да оконча вечну зиму краљевства. Лето се враћа у Аренделе, Елса враћа трон и може да користи и безбедно контролише своје моћи, док је однос сестара обновљена. Протерала је Ханса назад на јужна острва.

Замрзнута грозница[уреди]

Главни чланак: Замрзнута грозница

Скоро годину дана након догађаја, Елса покушава да Анин 19. рођендан буде што је могуће савршенији како би надокнадиле године које су провеле одвојено. Да би то урадила, она у великој мери ради са Кристофом и Олафом да би то учинила остваривим. Након што се побрину да њена забава изненађења у дворишту палате спремна, оставља Кристафа на челу док она одлази по Ану. Међутим, Елса почиње да се хлади док води Ану у потрагу за благом како би пронашла све поклоне који су јој направљени. Не схватајући то, свака кијавица коју ствара, ствара и мале сњеговиће који се називају "снежни покривачи", који стварају невоље за Кристофа и Олафа. Ана примећује да се Елсина хладноћа погоршава, она узалуд покушава да натера Елсу да престане да се труди, чак узимајући лекове у случају да Елса постане болесна. Нажалост, Елсина хладноћа је узроковала да се јако умори и да се понаша наизглед опијено и готово пада с Аренделе торња. Када је коначно признала Ани да је заиста болесна након претходног инцидента, допустила је Ани да је отпрати до куће, осећајући се да је све упропастила. Након тога, Ана каже сада већ опкољеној Елси да јој је приредила најбољи рођендан тако што јој је дозволила да се брине о њој.

Остало[уреди]

Роба[уреди]

Децембра 2013. године, Дизни је почео да издаје "Мјузикл Маџик Елса енд Ана Долс", који су одиграли своје потписане песме које се појављују у филму.[12] Бројне друге Елсине верзије лутака издате су за куповину, укључујући модне комплете за лутке, мини лутке, плишане лутке и Елса бејби лутке. Хаљина за децу је направљена по узору на Елсину ледену хаљину заједно са рукавицама сличним онима које носи у филму. Заједно са Аном, она је била приказана на разним јелима од смрзнутог воћа као и на тањирима и шољама за кафу. Остала инспирисана Елса роба укључује пртљаг, спаваћице и кућни декор. Осим тога, поједностављене верзије филма прилагођене су дечјим књигама за приче, укључујући једну са гласовним звуком и још једном под називом "Сестра попут мене" коју је илустрирала Бритнеј Ли.


Почетком 2014. године, већина смрзнуте робе, укључујући лутке и хаљине, била је распродата скоро свуда, укључујући Дизнијеве продавнице и тематске паркове.[13] Почетком новембра 2014. године, Дизни је објавио да је продао више од три милиона смрзнутих костима само у Северној Америци, од којих је Елса била најпродаванији костим свих времена.

Хоби[уреди]

Елса је постала веома популарна у заједницама које се баве игром. Ана Фајтх је позната по томе што игра као Елса у добротворним, комичарским и другим догађајима.

У давна времена[уреди]

Краљица Елса појављује се на завршетку АБЦ фантазијске драме "У давна времена" треће сезоне, пуштена из урне у којој је била затворена. У четвртој сезони, она обликује ледени зид који затвара град и сазнаје да има тетку за коју никада није речено да се зове Ингрид, а која има исте ледене моћи као и она.

Бродвеј мјузикл[уреди]

Кејси Леви је настала у улози Елсе у Бродвеј мјузиклу, који је отворен у марту 2018. године.[14]

Пријем[уреди]

Критички коментари[уреди]

Лик Елсе је широко хваљен од стране критичара за њену вишеструку, еволуирајућу личност. Мет Голдбег коментирао је да је "невероватно симпатичан лик"[15], док је Дипањџана Пел из првог Пост-а (Индија) похвалио одлуку да је поново напише као протагонисту и рекао: "Елса није зла, мрачна визија уврнуте и отровне визије. То је млада жена у тешким околностима, уплашена, покушава да схвати своје способности и оптерећена очекивањима и конвенцијама, лако је саосећати са њом и дивити јој се када гради спектакуларну палату у планинама. Поред ње, Ана је дете које треба да одрасте у току филма, а Џејмс Крут, упоредио је своје "понижење и изгнанство" са Симбом у Краљу лавова. Критичар Чит Шит, рекао је да су сцене које приказују Елсу стицање самопоуздања и индивидуалности, пружиле "узбудљиву поруку за младе дјевојке које траже нови модел принцезе". Менталне патње и необуздане моћи дефинишу савремени феминизам. Елса представља безграничан женски дух - јак и грациозан, са моћи да промени свет. Неколико критичара је коментарисало да је Елса занимљивија од Ане, Фрозеновог главног протагониста. Писац Фред Хусон описао је Елсу као "невероватан карактер са јединственим и занимљивим проблемом због моћи коју је поседовала" и изразио мишљење да се Фрозен требао више фокусирати на њу него на Ану. Самра Музлим из Д Екпрес Трибјун рекла је да је њено присуство држало гледаоце "присутним" током читавог филма, објашњавајући, "Њен карактер је сложен и саосећајан и заслужује да се још више истражи. Уместо тога, прича се врти око односа две сестре, Ане која је типична, живахна, шармантна Дизнеијева јунакиња, и њене љубавне пробе - уместо заводљиве Елсе.[16]


Лик није био лишен критике. Шалот Селвн дала је негативну оцену о Елси, рекавши да она "подсећа на једног од оних крхких ментора.[17] Гадиан није волела што су Елса и Ана биле нацртане са витким фигурама и великим очима, као што је типично за Дизнијеве принцезе.

Пусти, нека иде[уреди]

Главни чланак: Пусти, нека иде (Дизни песма)

Адина Мензл је такође похваљена за њено певање, а Ејмон Вомен из Сине Вју каже да се њен глас "позитивно уздиже у овим музичким баладама". Приказивачи су се често фокусирали на њену изведбу "Лет Ит Го", коју је Марк Снетика описао као "невероватну химну ослобођења" у којој Елса одлучује да се више не боји својих моћи. Разни критичари су рекли да је Мензл била "моћна" током сцене; Линда Банад из Звезде је коментарисала да Мензл "може разбити леденицу својим моћним гласом".

Похвала[уреди]

У децембру 2013. године, Елса и Ана су номиноване за најбољу анимирану жену од стране Алајанс женских филмских новинара, а само је Ана освојила награду, неколико недеља касније.[18] Елса је освојила све три награде из три номинације, Друштва визуелних ефеката 2013., укључујући и изванредан анимирани лик у анимираној филмској слици, изванредно креираном окружењу у анимираној филмској слици за своју ледену палату, и симулацијску анимацију у анимираном филму за њену мећаву. Њена потписана песма, "Лет Ит Го", освојила је најбољу оригиналну песму на додели награда Академије.

Време је Елсу сврстало као најутицајнији фиктивни лик 2014. године.[19]

Референце[уреди]

 1. ^ „Дизни уводи Снежну краљицу”. 18. 12. 2013. 
 2. ^ „Представљање Елсе”. 08. 12. 2013. 
 3. ^ „Разлике између оригиналне бајке и филма”. 08. 05. 2013. 
 4. ^ „Дизнијев анимирани лик је доста хладан”. 29. 10. 2013. 
 5. ^ „Идина Мензел је Елса, Снежна краљица”. 
 6. ^ „Мензел прича о Елси”. 26. 11. 2013. 
 7. ^ „Прилагођење Ханса Кристиана Андерсена”. 
 8. ^ „Како ће изгледати Фрозен”. 11. 07. 2013. 
 9. ^ „Лоша идеја за изглед ледене палате”. 
 10. ^ „Лоша идеја за изглед ледене палате”. 
 11. ^ „Креативни тим Дизнија”. 
 12. ^ „Зима долази рано у Њујорк”. 06. 11. 2013. 
 13. ^ „Фрозен роба доводи родитеље до лудила”. 14. 04. 2014. 
 14. ^ „Фрозен музика”. 
 15. ^ „Преглед Фрозен”. 
 16. ^ „Представа филма: Зима долази”. 
 17. ^ „Представа Фрозен 3Д филма”. 
 18. ^ „2013 ЕДА”. 
 19. ^ „15 најутицајних ликова 2014 године”. 

Спољашње везе[уреди]