Кључ (област)

С Википедије, слободне енциклопедије

Кључ је област у Источној Србији, простире се на крајњем источном делу НП Ђердап, посебно је одвојена од Карпатско-балканске планинске области, због својих посебних одлика. Налази се између планина Мироч и Дели Јован, као и река Дунав и Тимок. Док Карпатско-балкански предео карактеришу планине, ова област има раван рељеф, са надморском висином око 30 метара. Ово је најзападнији део Влашке низије, која се највећим делом налази у Бугарској и Румунији. Такође, овде се налази најнижа тачка у рељефу Србије. Налази се на месту где се Тимок улива у Дунав, тј. где Дунав напушта Србију. Надморска висина овде износи 28 метара, и ова тачка налази се на Кобишњичком платоу. Највећи град је Кладово.

Индустрија[уреди | уреди извор]

Крај је познат по винима. У Кључу се налазе бројни виногради.

Клима[уреди | уреди извор]

У овој области влада умеререно-континентална клима са томплим летима, и благим зимама. Овде се температуре зими ретко спусте испод -10 степени Целзијусових. Много је мање падавина у односу на Западну Србију. Просек је око 500 мм/м2.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Више аутора (2015). Лексикони националних паркова Србије - Ђердап. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 155. ISBN 978-86-519-1799-1.