Ново краљевство

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ново царство)

Ново краљевство је период египатске историје између 16. века п. н. е. и 11. века пне, који обухвата осаманаесту династију, деветнаесту династију и двадесету династију. Њему претходи Средње краљевство, а после њега следи Трећи прелазни период.

Овај чланак је део серије о историји Египта
Историја Египта
Flag-map of Egypt.svg

За време Новог краљевства Египат је извршио своје највеће територијално проширење. Он се проширио на југ до Нубије а задржао територије на Блиском истоку. Египатска војска се борила са Хетитима за територију данашње Сирије.

Гранитна скулптура фараона Тутмоса III која се налази у Музеју у Каиру.

Један од најпознатиојих фараона Новог краљевства је био Аменхотеп IV, који је променио своје име у Акхенатон, у част бога Атона. Његов атонизам неки сматрају првом монотеистичком религијом. Акхенатонова религијска револуција се често наводи као разлог због ког је он избрисан из египатске историје. За време његове владавине, у египатској уметности се појавио нови стил.

Територија Новог краљевства за време Тутмоса III

Још један познати фараон је Рамзес II („велики“), који је повратио територије данашњег Израела, Либана и Сирије, које је Египат контролисао за време осамнаесте династије. Рамзес II је био познат по великом броју деце. Гроб који је изградио за своје синове, у Долини краљева, је највећа је гробница у Египту.

Још два значајна фараона су били краљица Хатшепсут и Тутмос III. Краљица Хатшепсута се бавила повећањем спољне трговине. Тутмос III („египатски Наполеон“) проширио је египатску војску, и управљао њом веома успешно.

Хронологија Новог краљевства[уреди]

Рамзес XI Рамзес X Рамзес IX Рамзес VIII Рамзес VII Рамзес VI Рамзес V Рамзес IV Рамзес III Сетнакхте Тусрет Сиптах Сети II Аменмес Мернептах Рамзес II Сети I Рамзес I Хоремхеб Ај (фараон) Тутанкамон Сменкхаре Ехнатон Аменхотеп III Тутмос IV Аменхотеп II Хатшепсут Тутмос III Тутмос II Тутмос I Аменхотеп I Ахмос I Двадесета египатска династија Деветнаеста египатска династија Осамнаеста египатска династија

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]