Предео изузетних одлика Власина

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Предео изузетних одлика Власина
Веома маааала биљка месождерка.JPG
Природа Власине
Мјесто Србија
Најближи градСурдулица
Управљачко тијелоСрбија

Власинска висораван са језером је јединствени планински пејзаж, по много чему редак, интересантан и привлачан. Власинско језеро оивичава заталасана висораван у виду пространог зеленог ћилима ишараног ливадама, пашњацима и шумама које крију разноврстан биљни и животињски свет, док језеро надвисују планински масиви, на чијим падинама је груписано неколико власинских насеља између којих теку бистри и жуборни потоци и речице са шумовитим клисурама. Од планина које окружују језеро посебно се издвајају Чемерник и Варедник.

Власинско језеро се налази у југоисточној Србији на територији општине Сурдулица, удаљено 30 km од долине Јужне Мораве на западу и од југословенско-бугарске границе на југу.

Власинско језеро, једно од највећих и највиших језера у Србији, бисер је југоисточне Србије. Налазећи се на 1213 m н.в. и простирући се на површини од 16 km² највеће је и највише вештачко језеро у Србији. На месту где се у прошлости налазила тресава, позната као Власинско блато, са шеваром, трском и само местимичним воденим површинама и истицала река Власина, настало је данашње језеро у којем је негдашња тресава остала у виду тресетних острва. Језеро чија боја воде варира од од сиво плаве поред обале до затворено плаве на средини језера, са зеленим приобалним површинама даје посебан колоритет власинском пејзажу.

Одлике[уреди | уреди извор]

Клима је субпланинска, са кратким сувим и свежим летима и хладним зимама. У току летњих месеци на језеру је могуће купање, а зими клизање на леду, јер дубина леденог покривача иде и до 40 cm, а траје од средине децембра до средине фебруара.

Подручје Власинског језера одликује се и значајним културним споменицима и етнографским вредностима, као што су: манастир у Паљи, црква у Божици, Клисури, Црној трави и Кула у Клисури.

Природне лепоте и реткости овог подручја које чине: планине, клисуре, водопади, извори, реке, флора и фауна, као и благонаклони утицај климе и тишина планинске природе чине ово место идеалним за боравак у различитим периодима године.

Биљни и животињски свет[уреди | уреди извор]

Газивода.JPG

Биљни свет овог подручја карактеришу ретке и угрожене врсте као што су народу позната росуља, права реткост, као један од ретких инсективора који насељава нашу земљу и маљава бреза, прилагођена условима живота на већим надморским висинама. Овде се могу видети и ретке врсте птица као што су: сива чапља, ћубаста пловка, док је у животињском свету посебно занимљиво присуство текунице.

Заштита[уреди | уреди извор]

Предео изузетних одлика Власина предео изузетних одлика заштићен је 2006. године на основу Студије Завода за заштиту природе Србије као стручно-документационе основе заштите, и категорисан као природно добро I категорије, односно заштићено подручје од националног значаја. Годину дана касније, Власина је уврштена на листу међународно значајних влажних подручја, тзв. рамсарских подручја, а затим издвојена за међународно значајно подручје за птице, међународно значајно подручје за биљке, као и Емералд подручје.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]