Перса Босанац

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ПЕРСА БОСАНАЦ
Bosanac Persa.jpg
Перса Босанац
Датум рођења(1922-07-12)12. јул 1922.
Место рођењаЋералије, код Подравске Слатине
 Краљевина СХС
Датум смрти13. јун 1943.(1943-06-13) (20 год.)
Место смртиСирач, код Бјеловара
Хрватска НД Хрватска
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од23. јула 1952.

Перса Босанац (Ћералије, код Подравске Слатине, 12. јул 1922Сирач, код Бјеловара, 13. јун 1943), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 12. јула 1922. године у селу Ћералије код Подравске Слатине. Потиче из сиромашне сељачке породице. После завршене основне школе, остала је на селу и бавила се кућним и земљорадничким пословима.

Од самог почетка устанка, читава њена породица је помагала Народноослободилачки покрет. Њен отац Лука погинуо је од непријатељске нагазне мине. Перса је најпре учествовала у припреми устанка, а потом је помагла Народноослободилачки покрет радом у позадини. У партизане је отишла, на лично инсистирање, 18. јануара 1943. године и постала борац Седме банијске ударне бригаде. Са бригадом је учествовала у многим борбама: за Воћин, Подравску Слатину, Ђуловац, Гарешницу, Вировитицу и другим акцијама. Убрзо је, због показане храбрости, постала десетар Прве чете Другог батаљона.

Приликом партизанског напада на Сирач, 13. јуна 1943. године, погинуо је партизански пушкомитраљезац. У жељи да спасе пушкомитраљез, Перса се, под непријатељском ватром, пробила до погинулог партизана. Када се подигла из заклона да баци бомбу, смртно ју је погодио непријатељски метак. Поред Персе, током борби за Сирач, погинуло је још 27 партизана, а 63 их је било рањено.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 23. јула 1952. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди | уреди извор]