Миланка Кљајић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
МИЛАНКА КЉАЈИЋ
Klajic Milanka.jpg
Миланка Кљајић
Датум рођења1924.
Место рођењаСтаро Село, код Петриње
 Краљевина СХС
Датум смрти22. јануар 1943.(1943-01-22) (18/19 год.)
Место смртиЈошевица, код Глине
Хрватска НД Хрватска
Чланица КПЈ од1942.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од27. новембар 1953.

Миланка Кљајић (Старо Село, код Петриње, 1924Јошевица, код Глине, 22. јануар 1943), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођена је 1924. године у Старом Селу, код Петриње у српској породици. Потиче из врло сиромашне сељачке породице. Као тринаестогодишња девојчица одлази у Војводину, да ради као сезонски радник. Зими долази у своје село, где упознаје људе који су агитовали за Комунистичку партију.

Као седамнаестогодишња дјевојка, 1941. године Миланка је учествовала у акцијама које је Партија водила у припреми устанка у њеном крају. Међу првим људима, њеног села, које су усташе убиле, били су и њени отац и брат. Тад је Миланка, као прва сеоска девојка, отишла у банијске партизане. Већ после неколико акција, запажена је њена храброст, а убрзо постаје и партизански десетар. У нападу на Мајур, убила је немачког капетана. 1942. године, постаје и члан Комунистичке партије Југославије. Лист Антифашистичког фронта женаЖена данас“ писао је о херојским подвизима омладинке-борца Миланке Кљаић.

У нападу Седме банијске ударне бригаде и Трећег батаљона Банијског партизанског одреда одреда на железничку пругу између Сиска и Суње, 18. и 19. новембра 1942. године, у жестокој борби с Немцима, усташама и домобранима, нарочито се истакла. У борбама код села Јошевица, 22. јануара 1943. године, у три узастопна јуриша бригаде, Миланка је била на челу свог вода. Погинула је у трећем јуришу, на свега два метра од непријатељског рова, у који је требало да ускочи. За време усташких покоља и Народноослободилачке борбе погинула је цела њена породица. Данас једна улица у Београду носи њено име.

Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 27. новембра 1953. године, проглашена је за народног хероја.[1][2]

Референце[уреди]

Литература[уреди]