Републиканска странка (Србија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Републиканска странка
Republikánus Párt

РС-RP
Републиканска странка (Србија).png
ЛидерНикола Сандуловић
ЗаступникНикола Јеликић
СлоганПравда и право
Основана13. март 2015.
СедиштеДриничка 1, Београд
 Србија
Млади огранакРепубликанска омладина
Идеологијадецентрализација,
српски либерализам,
реформизам.
Политичка позицијаЦентар
Бојецрвена, плава, бела
Народна скупштина Србије
0 / 250
Скупштина Аутономне Покрајине Војводине
0 / 120
Локалне скупштине
0 / 6.612
Скупштина града Београда
0 / 110
Веб-сајт
http://www.republikanska.org/

Републиканска странка (скраћено: "РС-RP" ) је ванпарламетарна политичка странка у Републици Србији, про форме регистрована као странка која заступа мађарску националну мањину. Председник странке је Никола Сандуловић. Како сам тврди Никола Сандуловић био је блиски сарадник покојног председника Владе Републике Србије др Зорана Ђинђића.

Деловање[уреди]

Странка је првобитно најавила учествовање на вандредним парламентарним изборима 2014. године. Одлуком Главног одбора странке, одлучено је да се избори бојкотују. Као главни разлог бојкота избора наведена је чињеница да се они не спроводе истоветно на целој територији Републике Србије (превасходно због одлуке Републичке изборне комисије да се гласови са Косова и Метохије не броје на бирачким местима, него у Рашкој и Врању), чиме се нарушава уставни поредак и регуларност избора се доводи у сумњу.

Политичка странка себе сматра идеолошком наследницом Републиканске странке Србије/Југославије, она се сматра обновитељом и идејним настевљачем Републиканске странке. Велики део Републиканске странке чине бивши чланови Српске напредне странке, Либерално демократске партије и Демократске странке, али и чланови других странака, као и угледни академици и научници. Републиканска странка делује у јавности као странка која је против Српске напредне странке и политике коју спроводи Александар Вучић.

Спољашње везе[уреди]