Ртањ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ртањ
Rtanj4.jpg
Поглед на пирамидални масив Ртња
Географске карактеристике
Највиша тачкаШиљак
Ндм. висина1.565 m
Координате43°46′34″ СГШ; 21°53′36″ ИГД / 43.776111° СГШ; 21.893333° ИГД / 43.776111; 21.893333 Координате: 43°46′34″ СГШ; 21°53′36″ ИГД / 43.776111° СГШ; 21.893333° ИГД / 43.776111; 21.893333
Географија
Ртањ на мапи Србије
Ртањ
Ртањ
Државе Србија
МасивКарпатско-балканске планине
ГрупаБалканске планине

Ртањ је планина која се налази у источној Србији, око 200 km југоисточно од Београда, надомак Бољевца. Припада Карпатским планинама, а највиши врх Шиљак (1565 m) представља природни феномен крашког рељефа.

Карактеристике[уреди]

Планина се нагло диже из равнице и завршава скоро правилном купом, па многи верују да је и Ртањ пирамида слична онима у суседној Босни. Ртањ је у подножју углавном састављен од пешчара и стена, а у вишим деловима од кречњака. Са јужне стране падови су благи и према подножју се простире висораван која се лагано спушта ка Соко Бањи. На северној страни Ртањ је изразито одсечен са оштрим гребеном при врху. На источном крају гребена, уздиже се главни врх Шиљак. Северна страна планине прекривена је шумама и пашњацима, обрасла аутохтоним биљним врстама и обилује изворима питке воде. У Овом делу се налази и ловиште које се простире на 6368 ha. Најчешћа ловна дивљач су срне и дивље свиње.

Ртањ је „познат“ по том што своје посетиоце мучи жеђу. Сва вода отиче кроз кречњак, понире, а онда, у нижим деловима, избија у јаким врелима по ивици планине. У подножју се налазе леденице из којих је могуће извадити лед који се формира услед непрекидне промаје која обара температуру у леденици. Ртањ је чувен и по афродизијачкој трави од које се прави чувени ртањски чај. Све донедавно биле су организоване бербе ртањског чаја, али одскоро је на снази забрана брања зато што је забрињавајуће проређена.

Историја[уреди]

Капела на врху Шиљак

Историја Ртња се везује за причу о богатој јеврејској породици Минх која је поседовала параћинску фабрику штофова, а касније и ртањски рудник каменог угља. Јулиус Минх извршио је самоубиство под неразјашњеним околностима, а супруга Грета са Јулиусовом браћом преузела је руковођење рудником. За сећање на свог мужа, Грета је саградила црквицу-капелу на врху планине Ртањ.[1] Цркву је градило 1.000 радника, а освећена је 1936. године. Пре двадесетак година капела је страдала као последица веровања у ртањске легенде. Разнета је динамитом у покушајима трагања за давно скривеним богатством. Прича о злату и драгуљима у утроби планине, а која је вероватно везана и за легенду о дворцу чаробњака који је по предању постојао на овом месту и био висок колико и данашња планина, у коме је чувано огромно благо, донела је много невоље овој природној лепотици. Постоји иницијатива да се ова капелица обнови[2].

Туризам[уреди]

Ртањ је пре свега омиљено туристичко место за планинаре аматере. Од почетка априла па до краја октобра пењање до врха Шиљак организују не само планинарска удружења већ и обично грађанство. У зимским месецима због оштрих климатских услова врх посећују само озбиљнији планинари. Поред прелепих предела и одличног видиковца на врху, у близини се налази и Соко Бања, једна од најзначајнијих бањских центара у Србији. У подножју планине се налази и Мотел Ртањ. Поред планинарења Ртањ је познат по разним истраживањима која су вршена на њему да бу се утврдило да ли је настао природним или вештачким путем.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]