Скадарлија

С Википедије, слободне енциклопедије
BG ulice gl.png
BG ulice gd.png
СКАДАРСКА
улица
Map pointer.svg
Beograd centralne opstine.png
Општина Општина Стари град (Београд)
Почетак Дечанска ул.
Крај Ул. Ђорђа Јовановића
Дужина 590 m
Ширина 10 до 14 m
Створена пре 1720.
Названа непознато
Skadarlija gonji deo.jpg
BG ulice dl.png
BG ulice dd.png

Скадарлија, односно Скадарска улица је туристичка дестинација, боемска четврт и један од симбола Београда.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Скадарска улица, у којој се Скадарлија налази, дужине је око 500 метара, налази се у најстрожем центру Београда. Због близине Народног позоришта, ту су крајем 19. и почетком 20. века становали многи глумци. Уз глумце су наравно дошли и други уметници, песници, писци, сликари. Сама "Скадарлија" је краћа и протеже се од Булевара деспота Стефана до Улице Страхињића Бана. Иначе, према подацима из публикације "Београд и његове улице" Данила Радојевића (Туристичка штампа, 1966.) улица је тако именована 1872. године.Пре тога се звала Циганска мала.[2]

Познато је да глумци (вероватно због треме) не једу ништа пре представе. Прилика да се нешто презалогаји, а и попије, је управо после представе, када падне тензија и већ се ближи поноћ. Због тога су у Скадарлији никле многе кафане, неке од најстаријих у Београду. Ту су зоре дочекивали уметници који су ушли у историју српске културе: Ђура Јакшић, Добрица Милутиновић. У Скадарлији је једно време живео и познати сликар и писац Момо Капор.

Скадарлија је била слабо осветљена, поплочана калдрмом, како је то био обичај у турско доба. Тај старински изглед задржан је и данас, само је простор између камења заливен бетоном.

Тако је и настао стих[3]:

„Ноћу,
кад је ситни сат,
идеш Скадарлијом,
да поломиш врат!“

Иначе, ту је често певао Тома Здравковић, а ваљало би споменути и Дивну Костић и Олгу Јанчевецки које су певале у кафани „Велика Скадарлија”. [4]

Две страћаре на углу са Југовићевом срушене су априла 1937,[5] а ниске кућице на јужном углу са Симином најесен 1940.[6]

Скадарлија данас[уреди | уреди извор]

Скадарлија, која је почела да личи на остале улице Београда, је за потребе туризма реконструисана да поново личи на Скадарлију са почетка 20. века. Скадарлија је данас једно од обавезних места које посећују страни туристи. Ту су чувене кафане Три шешира, Два јелена, Има дана..., Путујући глумац и хотел Le Petit Piaf у чијем се склопу налази ресторан Скадарлијски Чардак, у којем се осим ресторана са националном и италијанском кухињом пружа и услуга смештаја. У оквиру ресторана Путујући глумац налази се комплекс Travelling Actor.

Скадарлија је и место где се после свадбе долази на јело и провод. Наравно, све домаће ђаконије су на менију поменутих кафана.

На Скадарлију се наслања и некадашња Београдска индустрија пива, ту су пекаре, посластичарница, галерије и кафићи, па чак и једна школа. Постоји и пивница и тржни центар, а има се шта појести и стојећи, куповином хране из околних киоска. На дну Скадарлије (улица је благо стрма) је и друга по величини, београдска пијаца Бајлони.

Скадарлијске кафане (галерија)[уреди | уреди извор]

Скадарлија у слици[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Skadarlija – boemska ulica”. Dan u Beogradu. Приступљено 18. 1. 2019. 
  2. ^ Каћански, Владислав Ст. (2008). Стари изглед Београда. Београд: Српска књижевна задруга. стр. 163. 
  3. ^ "Политика", Београд 6. јун 1925.
  4. ^ Белингар, Борис; Мијатовић, Бошко. Илустрована историја београдских кафана. Београд, 2015.: Архипелаг. ISBN 978-86-523-0174-4. 
  5. ^ "Политика", 26. април 1937
  6. ^ "Време", 6. дец. 1940

Спољашње везе[уреди | уреди извор]