Снежни леопард

С Википедије, слободне енциклопедије

Снежни леопард
(Panthera uncia)
Временски распон: 2.588–0 Ma
рани Плеистоцен до данас
Научна класификација
Царство:
Тип:
Подтип:
Класа:
Надред:
Ред:
Подред:
(нерангирано):
Инфраред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Подрод:
Врста:
P. uncia

Schreber, 1775
Биномно име
Panthera uncia
Schreber, 1775
Подврсте
списак подврста:
  • Panthera uncia irbis
  • Panthera uncia uncia
  • Panthera uncia uncioides
распрострањеност врсте[1]
  позната распрострањеност врсте
  могућа распрострањеност врсте
Синоними
синоними врсте:
  • Felis uncia (Schreber, 1775)
  • Uncia uncia (Pocock, 1930)

Снежни леопард (Panthera uncia[2]) је велика мачка која настањује планинске крајеве централне и јужне Азије. Раније су снежне леопарде сврставали у род Panthera са још неколико великих мачака, али су их касније сврстали у сопствени род, Uncia. Заједно са облачастим леопардом представља средину између такозваних великих мачака и мањих врста, с обзиром на то да снежни леопарди не ричу, иако имају хрскавичаву подјезичну кост која се сматра да омогућава великим мачкама да ричу.[3]

Снежни леопарди имају мекано и дебело сиво крзно са кружним тачкама и црним мрљама по којем су познати. У зиму оно постане бело. Реп је дебео, а шапе прекривене густом длаком као изолација против хладноће и снега. Животни век снежних леопарда износи од 15 до 18, док у заточеништву и до 20 година.

Изглед[уреди | уреди извор]

Глава је крупна и снажна

Ову мачку одликује пропорционално дужи реп од осталих мачака који је помаже да одржи равнотежу приликом скокова на неравном терену. Репом такође прекрива нос и уста при веома хладним условима. Ноге су кратке и јаке, са широким шапама и канџама. Снежни леопард може да скочи 14-15 m у даљину.[4] Глава је крупна са јаким задњим костима лобање које држе снажне виличне мишиће. Великим очњацима задаје смртоносан ујед.

Дужина тела износи 100-130 центиметара, плус реп који је око 90 cm дуг. Тежина зависи од пола и ухрањености. Мужјаци су тешки од 30 до 80 килограма, док су женке ситније и теже од 30 до 60 килограма.

Еволуција[уреди | уреди извор]

Филогенија[уреди | уреди извор]

 Pantherinae 
 Neofelis 

Neofelis nebulosa

Neofelis diardi

 Panthera 

Panthera uncia

Panthera blytheae

Panthera zdanskyi

Panthera tigris

Panthera palaeosinensis

Panthera onca

Panthera balamoides

Panthera gombaszoegensis

Panthera pardus

Panthera shawi

Panthera leo

Panthera fossilis

Panthera spelaea

Panthera atrox

Panthera youngi

Размножавање и лов[уреди | уреди извор]

Снежни леопарди су самотњаци. Мужјак и женка се срећу само у току парења, између јануара и марта. Женка је плодна од 15 до 39 дана, а спремна је за парење од другог до дванаестог дана тог циклуса. Трудноћа траје од 98 до 103 дана, након чега донесе на свет од једног до пет младунаца по окоту, обично два до три, између априла и јуна. Женка бира тамно и усамљено место за пород, обично некакву пећину чије је тло обложено њеном длаком.

Млади долазе на свет црни и слепи, тешки око 450 грама. Отварају очи након седам до девет дана. Први пут после више од два месеца пробају чврсту храну. Уз мајку остају од 18 до 22 месеца.

Боја крзна помаже леопарду да се стопи са околином приликом лова. Углавном ће појести све што могу да пронађу, укључујући и глодаре попут мрмота или планинске кокоши. Омиљен плен су велики биљоједи, попут маркхора, хималајског тара и козорога који су чак три пута тежи од самих мачака. Вреба плен са висине ако је у могућности, а у стању је да скочи до 14 m.

Станиште и распрострањеност[уреди | уреди извор]

Снежни леопард

Животно станиште обухватају степе, пространи кланци и врлети високих планина. У лето, снежни леопард обитава на надморској висини од 6.000 m, док зими силази до шума на око 2000 m надморске висине. Простор на којем живе ове мачке од око 1.230.000 km² обухвата планинске крајеве 12 азијских држава: Авганистан, Бутан, Тибет у Кини, Индија, Казахстан, Киргистан, Монголија, Непал, Пакистан, Русија, Таџикистан и Узбекистан.

Укупна популација снежних леопарда у дивљини је између 3,500 и 7,000. Још 600-700 примерака живи у зоолошким вртовима широм света.[5]

Снежни леопарди живе на простору који може знатно да варира у величини. На пример: у Непалу, где ловине има у изобиљу, територија заузима мали простор (30-65 km²), док у Монголији, где је плен оскудан, снежном леопарду је потребно преко 1.000 km² како би преживео.[5]

Статус[уреди | уреди извор]

На пијаци у Кабулу, у Авганистану, за крзно снежног леопарда добија се више од хиљаду долара, наравно на црном тржишту. У овој сиромашној земљи, то решава проблеме многих породица. С друге стране, у Непалу, Кини и Бутану на великој цени су леопардове кости, зуби и унутрашњи органи који се користе у народној медицини.

Снежни леопарди су угрожене мачке чије је крзно изузетно скупо на црном тржишту.[1] Током 1960-их година, укупна популација снежних леопарда је пала на 1.000 јединки. Срећом, врста се од тада мало опоравила. У заточеништву се снежни леопарди успешно размножавају.

Напади на људе[уреди | уреди извор]

На Тибету 1988. године је био већи напад снежних леопарда гдје се на планини Синагу кретао чопор од петнаестак снежних леопарда. Напали су туристичко насеље гдје се одржавао сајам планинарства у коме је било неколико хиљада људи.

Није било жртава, само се десио један изузетак гдје је четрнаестогодишњи дечак Јамада Ишимото бјежећи од једног Снежног леопарда прескочио провалију ширине 22 метра. Тај подухват му је пошао за руком, јер је горња платформа са које је дечак скочио била виша од доње за 16 m. Дјечак је падом на доњу платформу поломио ноге и руку и 4 ребра.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в McCarthy, T., Mallon, D., Jackson, R., Zahler, P. & McCarthy, K. (2017). Panthera uncia. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2017: e.T22732A50664030. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-2.RLTS.T22732A50664030.enСлободан приступ. 
  2. ^ Johnson, W.E., Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, W.J., Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, S.J. 2006. The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment.311: 73-77; access date=26. 9. 2006.
  3. ^ Snow Leopard - Gestation Period, Snow Leopard Pictures Архивирано на сајту Wayback Machine (28. септембар 2007), Приступљено 25. 4. 2013.
  4. ^ „Animal Bytes: Snow Leopard”. San Diego Zoo. 2007. Приступљено 5. 5. 2007. 
  5. ^ а б „Habitat and Range”. Snow Leopard Trust. 2006. Архивирано из оригинала 7. 1. 2007. г. Приступљено 27. 11. 2006. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]